Ukrainan lippu

Tietoa Ukrainasta saapuville

Tietoa Ukrainasta saapuville

 

Mikäli olet lähtenyt pakoon Ukrainan alueelta Venäjän hyökkäyksen takia, voit tällä hetkellä oleskella Suomessa viisumivapaasti, jättää turvapaikkahakemuksen tai hakea tilapäistä suojelua.

  Українська

  In English

Maahantulo

Maahantulo

Maahantuloon liittyvissä asioissa sinua auttaa Maahanmuuttovirasto (Migri).

 

Sinulla on oikeus:

  • Oleskella suomessa 3 kuukautta viisumivapaasti, jos sinulla on biometrinen passi. Lue lisää tarvittavista asiakirjoista ja viisumeista ulkoministeriön sivuilta.
  • Hakea turvapaikkaa Suomessa. Turvapaikkaa haetaan henkilökohtaisesti poliisin tai rajatarkastusviranomaisen luona. Turvapaikkahakemusta ei voi jättää Maahanmuuttoviraston toimipisteessä tai vastaanottokeskuksessa.
  • Hakea oleskelulupaa muulla perusteella, kuten perheside Suomeen tai työpaikka.
  • Hakea tilapäistä suojelua.

 

Lisätietoja Maahanmuuttoviraston sivuilla:

- Venäjän hyökkäys Ukrainaan (migri.fi)
- Usein kysytyt kysymykset Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan ja sen vaikutuksista venäläisiin (migri.fi)

- Jaettavat ohjeet Ukrainasta paenneille eri kielillä (migri.fi)

 

Kun saavut Ukrainasta Suomeen - toimi näin:

Kun saavut Ukrainasta Suomeen - toimi näin

  • Voit oleskella Suomessa 3 kuukautta viisumivapaasti. Silloin sinun ei tarvitse ilmoittautua mihinkään. Huomaa kuitenkin, että ilman oleskelulupaa sinulla ei ole oikeutta vastaanottokeskuksen tai kunnan palveluihin. Sinulle voidaan kuitenkin tarvittaessa järjestää hätämajoitus ja kiireellinen terveydenhuolto.

 

Itä-Suomen poliisi on ottanut käyttöön palvelunumeron ja -sähköpostiosoitteen kansainvälistä suojelua eli tilapäistä suojelua ja turvapaikkaa hakeville. Palvelunumeron ja -sähköpostin kautta poliisi ottaa vastaan tarvittavat tiedot hakemuksen vastaanottamisen järjestämistä varten.  Tietojen perusteella poliisi järjestää asiakkaan hakemuksen vastaanoton lähimmällä maakuntakeskuksella eli Mikkelin, Kuopion tai Joensuun poliisiasemalla.

Palvelunumero on käytössä maanantaista perjantaihin kello 9-15. Jatkossa asiakkaiden suojeluhakemusten vastaanottoon liittyvät tiedustelut ohjataan keskitetysti kansainvälisen suojelun palvelunumeroon 0295 455 380 tai sähköpostiosoitteeseen: kv-suojelu.ita-suomi@poliisi.fi.

Palvelunumerosta ja sähköpostista poliisi tarjoaa palvelua suomeksi ja englanniksi. Pyydämme kansainvälistä suojelua hakevien kanssa työskenteleviä tai muita auttajia ottamaan poliisiin yhteyttä palvelunumeron tai sähköpostin kautta ennen poliisiasemalla asiointia hakemusprosessin nopeuttamiseksi.

 

  • Kun olet saanut oleskeluluvan, sinulla on oikeus joko kunnan tai vastaanottokeskuksen palveluihin.

 

Maahanmuuttokoordinaattori

Maahanmuuttokoordinaattori

Maahanmuuttokoordinaattori (Lieksan kaupunki) hoitaa viranomaisasioita, varhaiskasvatukseen ja koulunkäyntiin liittyvät asiat. Maahanmuuttokoordinaattori toimii yhteistyössä eri viranomaistahojen kanssa.

 

Maahanmuuttokoordinaattori neuvoo myös Lieksassa toimivia yrityksiä ulkomailta tulevien työntekijöiden työlupa-asioissa sekä avustaa tarvittaessa työluvan hakemisessa

 

Ajanvaraus:

Anna-Maija Näivö, maahanmuuttokoordinaattori

p. +358 40 1044 384 / anna-maija.naivo@lieksa.fi

Käyntiosoite: Pielisentie 3, 81700 Lieksa


Palvelut toteutetaan suomen kielellä, mutta tulkkausta on mahdollista saada asioiden hoitamista varten.

 

 

Majoitus

Majoitus

Voit järjestää majoituksen itse. Jos saavut ilman majoitusta, sinulle järjestetään hätämajoitus sosiaalipalveluiden kautta.

 

Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalveluiden kuntayhtymä Siun soten sosiaalipalveluiden neuvonta ja palveluohjaus p. +358 13 330 2872 arkisin klo 8-16.

Muuna aikana Sosiaalipäivystys auttaa sosiaalihuollon kriisitilanteissa pääasiassa iltaisin ja viikonloppuisin Pohjois-Karjalan alueella, p.+358 13 330 9002.

 

Lieksan Kiinteistöt Oy:n vuokra-asuntoja voi tiedustella p. +358 40 308 4980 tai sähköpostilla
info@lieksankiinteistot.fi. Toimisto avoinna ma-to klo 9-15, pe klo 9-12 osoite: Rantalantie 5 81720 Lieksa.

 

Siun sote (sosiaali- ja terveyspalvelut)

Siun sote (sosiaali- ja terveyspalvelut)

Sinulla on oikeus kiireelliseen hoitoon julkisessa terveydenhuollossa sekä välttämättömiin sosiaalihuollon palveluihin.

 

Siun sote on kunnallisten sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestäjä Lieksassa ja koko Pohjois-Karjalassa. Palvelut löytyvät englanniksi osoitteesta www.siunsote.fi/en.

Sosiaali- ja kriisipäivystys tukee akuutissa tilanteessa, puh. +358 13 330 9002

Sosiaalitoimistot (työikäisten sosiaalipalvelut) järjestävät palveluohjausta ja neuvontaa +358 13 330 2810. Kiireellistä toimeentulotukea ja perustoimeentulotukea (esim. ruokaan tai lääkkeisiin) voi hakea Kansaneläkelaitokselta (KELA): www.kela.fi.

Mielenterveys- ja päihdepalvelut palvelevat asiakkaita, joilla on psyykkinen sairaus tai mielenterveysongelmia. Mielenterveyspalvelujen hoitokoordinaattorit auttavat arkisin etsimään oikeaa ratkaisua psyykkisiin ongelmiin puh. +358 13 330 2145.

Terveydenhuoltopalvelujen osalta Pohjois-Karjalan keskussairaalan yhteispäivystyksessä palvellaan terveydenhuoltoon liittyvissä akuuttiasioissa ympärivuorokautisesti. Jos terveydenhuollon palveluihin hakeutumisen syynä on infektio-oireet, pyydetään varaamaan etukäteen vastaanottoaika p. 116 117.

 

Lisätietoja:
- Ohjeita Ukrainasta saapuville (siunsote.fi)
- Instructions when arriving from Ukraine (siunsote.fi)

 

Vakavissa, henkeä uhkaavissa sairaskohtauksissa ja onnettomuuksissa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112

Vakavissa, henkeä uhkaavissa sairaskohtauksissa ja onnettomuuksissa tulee aina soittaa yleiseen hätänumeroon 112

 

Hätäpuhelun soittaminen ei maksa mitään. Älypuhelimiin on saatavilla myös 112-sovellus (Android, iOS), jonka kautta hätäpuhelun voi soittaa. Tällöin soittajan sijaintitiedot menevät tiedoksi hätäkeskukseen automaattisesti. Hätäpuhelua ei saa koskaan katkaista ennen kuin siihen saa luvan hätäkeskuksesta. Hätänumeroon ei saa soittaa kiireettömissä asioissa.

 

Hätänumero-ohjeistus löytyy nyt myös ukrainan kielellä Suomeen saapuvien ukrainalaisten varalle. Voit tulostaa lomakkeen materiaalipankista.

 

 

Turvallisuustietoa ukrainaksi - Інформація про безпеку

 

Kriisityö

Kriisityö

  • Siun soten alueella kriisityötä koordinoi Aikuispsykiatrian tehostettu avohoito p. +358 13 330 2132
  • Siun soten paikallisen kriisiryhmän päivystysnumero p. +358 13 330 7438 (kriisitilanteet)

 

Pohjois-Karjalan Kriisikeskus

Koulutetut kriisityöntekijät tarjoavat keskusteluapua. Kriisiapu on tarkoitettu lyhytaikaiseen, muutaman käynnin kriisitukeen, ehkäisemään kuormituksen kroonistumista ja mielenterveysongelmia.

Ajanvaraus arkisin kello 10–16 numerosta +358 13 316 244.

Tapaamiset kasvokkain, puhelimitse tai Teams-yhteydellä. Tapaamiset ovat asiakkaille maksuttomia. Tapaamisista ei tehdä kirjauksia, paikalle voi tulla halutessaan anonyyminä.

Asiointikielenä suomi tai englanti, tarvittaessa järjestetään myös tulkkausapua.

Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatus

Paikkaa varhaiskasvatukseen on haettava pääsääntöisesti neljä kuukautta ennen toivottua alkamisajankohtaa. Jos tarve tulee yllättäen työn tai opiskelun vuoksi, kaupungilla on kaksi viikkoa aikaa järjestellä paikkaa. Huoltajat saavat esittää toiveen varhaiskasvatuspaikasta ja toiveet pyritään toteuttamaan, jos se vain on mahdollista.

Varhaiskasvatuspaikkaa voit hakea kaupungin verkkosivuilta löytyvän eDaisy-palvelulinkin kautta tai tulostettavalla hakemuksella.

eDaisy-palvelulinkki

 

Tietoa varhaiskasvatuksesta.

 

Perusopetus

Perusopetus

Voit hakea lapsellesi koulupaikkaa heti maahantulon jälkeen, jos olet hakenut turvapaikkaa tai tilapäistä suojelua. Lieksassa järjestetään esi- ja perusopetusta 6–17-vuotiaille lapsille.

Tietoa perusopetuksesta.

 

Lisätietoja:
Rossi Johanna, rehtori
esiopetus, perusopetus luokat 1-6
Rantalantie 4, 81720 Lieksa
p. +358 40 1044 235

johanna.rossi@lieksa.fi

 

Rämänen Pirjo, rehtori
yläkoulu, lukio
Brahea-kampus, Kuhmonkatu 30 81700 Lieksa
p. +358 40 1044 210

 

Ilmoittautuminen perusopetukseen.

 

Toimeentulo

Toimeentulo

Suomessa perustoimeentulon myöntämisestä vastaa Kela eli Kansaneläkelaitos. Kelan sivuilta löydät tarkemmat tiedot:


Oikeus sosiaaliturvaan (kela.fi)
Right to social security (kela.fi)

 

Työnteko

Työnteko

Turvapaikanhakijana saat tehdä ansiotyötä kolmen tai kuuden kuukauden kuluttua siitä, kun olet hakenut turvapaikkaa. Jos olet Suomessa viisumivapaasti, voit tehdä töitä tietyissä tehtävissä.

Jos olet saanut oleskeluluvan tilapäisen suojelun perusteella, sinulla on välitön oikeus työntekoon.

Lisätietoja Maahanmuuttoviraston sivuilla.

 

Lieksan kaupungin työllisyyspalvelut

Lieksan kaupungin työllisyyspalvelut

Lieksan kaupungin työllisyyspalveluiden tarkoituksena on tukea työelämäosallisuutta ja luoda edellytykset työllistymiselle. Työllisyyspalveluissa tehdään tiivistä yhteistyötä TE-toimiston, kaupungin eri hallintokuntien ja välityömarkkinatoimijoiden kanssa asiakkaan työllistymisen tukemiseksi. Erityinen painopistealue on nuorten aikuisten ja pitkäaikaistyöttömien tukeminen työelämään. Palveluihin voi hakeutua TE-toimiston, sosiaalipalveluiden, muiden yhteistyötahojen tai työnhakijan omasta aloitteesta.

 

Lisätietoa:

Schroderus Raija, Työllisyyspalveluvastaava & Kohti työtä ja koulutusta -hankkeen projektipäällikkö

+358 40 1044 312, raija.schroderus@lieksa.fi

 

TE-palvelut Lieksa (Työ- ja elinkeinopalvelut)

TE-palvelut Lieksa (Työ- ja elinkeinopalvelut)

TE-toimiston Lieksan toimipaikka on avoinna maanantaisin klo 9–12 ja 13–15. Muina aikoina voit varata ajan tekemällä yhteydenottopyynnön Oma asiointi -verkkopalvelussa, toimipaikassa tai postilaatikon luota löytyvillä lomakkeilla. Toimipaikan postilaatikkoon voit toimittaa asiakirjoja myös muulloin kuin aukioloaikoina.

Käyntiosoite: Kainuuntie 5, 81700 Lieksa
Postiosoite: PL 93, 80101 Joensuu
Sähköposti: kirjaamo.pohjois-karjala@te-toimisto.fi