Navigaatiovalikko

Ajankohtaista

Ajankohtaista

 

      

Ruokahuollon esitys: Ravitsemussuosituksia

 

Tiedotteita:


Toiveruokaviikko Lieksan kouluissa

 

Tämän vuotisen toiveruokaviikon ajankohtana on viikko 41, (5.10-9.10.2020) eli syyslomaa edeltävällä viikolla. Tällä kertaa toiveruokaviikon ovat kasanneet Jamalin koulun oppilaat. Edelliset toiveruoat olivat Moisionkadun yläkoulun oppilaiden parhaita, ja seuraavalla kerralla toiveita esittävät Rantalan koulun oppilaat.

 

Esitettyjen toiveiden perusteella viikon listalle nousivat uunimakkara, kananugetit, jälleen kerran pinaattiohukaiset ja kermaperunat sekä tortillat ja jauhelihakastike. Yhtenä toivomuksena oli esitetty myös lohta, ja tähän toiveeseen vastataan kermaviilikastikkeen kera tarjottavalla lohipihvillä.

 

Toiveissa oli esitetty myös sellaisia ruokia, mitä ei voida kouluruokailussa toteuttaa, joko hankalan tai tilaa vaativan toteutuksen tai annettujen ravintosuositusten vuoksi. Hampurilaisten ja pizzojen tarvittavaan määrään ruokatuotannon uunit eivät riitä, ja ranskalaisten perunoiden rapeus puolestaan häviää ruokien kuljetuksen aikana.

 

Laadun mahdollisesti kärsiessä, on ruokahuoltopäällikkö Mervi Liitenin mukaan järkevää jättää kyseisten ruokien valmistaminen paikallisten ravintoloiden tehtäväksi. -Mehut ja limpparit puolestaan ovat vapaa-ajan herkutteluun kuuluvia, kuten myös jäätelöt, munkit ja täytekakut. Sokeripitoisuutensa vuoksi niitä ei kouluruokailun yhteydessä voida tarjota, Liiten kertoo. Kouluvuoden vuoden lopun kunniaksi kuitenkin tarjotaan perinteiset jäätelöt. -Kyllä lukuvuoden aikana tehtyä työtä yhdellä jäätelöllä passaa juhlistaa!

 

 

Kansainvälinen maitopäivä 30.9.2020 Lieksan kouluissa

Kansainvälistä maitopäivää vietetään tällä lukukaudella syyskuun viimeisenä päivänä (30.9.), jolloin Lieksan kouluissa tarjotaan jälkiruoaksi Valion Play laktoositonta maitokaakaota.

Kansainvälistä koulumaitopäivää on vietetty ympäri maailmaa jo vuodesta 2000, ja sen viettoa maailmalla koordinoi Yhdistyneiden kansakuntien elintarvike- ja maatalousjärjestö (FAO). Koulumaitopäivää on perinteisesti vietetty yli 30 maassa. Päivän tarkoituksena on kiinnittää huomiota koulumaidon merkitykseen oppilaiden ravitsemuksessa. Lasillinen koulumaitoa on monelle lapselle tärkeä ravintoaineiden lähde ympäri maailman. Kaikille maitoa ei kuitenkaan ole tarjolla. Kansainvälinen koulumaitopäivä on tästä poikkeus: silloin monessa maassa oppilaille tarjotaan maitoannos maustamattomana tai maustettuna.

Suomessa koulumaitopäivä on jokaisena koulupäivänä. EU on tukenut koulumaidon tarjoamista vuodesta 1995 lähtien, tavoitteena lasten ja nuorten hyvinvoinnin ja terveellisten elämäntapojen sekä terveys- ja ruokakasvatuksen edistäminen.

(https://www.maitojaterveys.fi/maitopaivat.html)