Navigaatiovalikko

Vuosi 2014

EU-rahoitteinen kunnostushanke 2014

Pielisen museo sai korjausavustuksen Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR) Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätöksellä 18.12.2013. Hankkeessa jatkettiin Pielisen museon ulkomuseorakennusten peruskorjausta ja ulkomuseoalueen kunnostamista. Hankkeen kokonaiskustannusarvio oli 287 550 euroa, josta Lieksan kaupungin omavastuuosuus oli 25 %.

Vanhojen rakennusten korjaaminen on tarkkaa ja käsityövaltaista työtä. Toistaiseksi on onnistuttu löytämään perinnerakentamisen taitavia kirvesmiehiä. Tulevaisuutta ajatellen olisi tärkeää saada taito siirrettyä nuoremmalle sukupolvelle yhdessä työskentelyn kautta. Materiaalit asettavat myös omat vaatimuksensa ja ne on työstettävä perinteisin menetelmin.

Peruskorjauksen tavoitteena oli arvokkaan museoalueen säilyttäminen merkittävänä kulttuuriperintönä tuleville sukupolville sekä itäsuomalaisen perinteisen rakennuskulttuurin esitteleminen tutustumiskohteena matkailijoille ja paikallisille asukkaille.

Kesällä 2014 kunnostettiin huonokuntoinen, mutta harvinainen vankitupa. Kattopohjia ja vesikatteita uusittiin useista rakennuksista, mm. Tuhkalan kalteriaitasta, Riihimakasiinista, Lieksavoisen mökistä, Lukan pirtistä, Jaakkojen luhtiaitasta, Ilvesahon ruoka-aitasta ja Vasselin aittapuodista. Muutamien rakennusten, kuten kunnan jyvämakasiinin, ulkoseinät maalattiin. Lisäksi suuren kokonaisuuden projektissa muodosti museoalueen laajan puuaitaverkoston kunnostaminen.

Peruskorjaustyöt toteutti 6-henkinen, Lieksan kaupungin teknisen palvelukeskuksen hallinnoima työryhmä. Projektipäällikkönä toimii Päivi Saastamoinen. Museon henkilökunta hoitaa hankkeen dokumentoinnin ja toimii museoalan asiantuntijoina.

 

Näytä lähdekuvaPOHJOIS-KARJALAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS - PDF ...