Navigaatiovalikko

Vuosi 2014

EU-rahoitteinen kunnostushanke 2014

Pielisen museo sai korjausavustuksen Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR) Pohjois-Karjalan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätöksellä 18.12.2013. Hankkeessa jatketaan Pielisen museon ulkomuseorakennusten peruskorjausta ja ulkomuseoalueen kunnostamista. Hankkeen kokonaiskustannusarvio on
287 550 euroa, josta Lieksan kaupungin omavastuuosuus oli 25 %.

Vanhojen rakennusten korjaaminen on tarkkaa ja käsityövaltaista työtä. Vielä toistaiseksi on onnistuttu löytämään perinteisen hirsirakentamisen taitavia kirvesmiehiä ja olisi tärkeää saada taito siirrettyä nuoremmalle sukupolvelle yhdessä työskentelyn kautta. Materiaalit asettavat myös omat vaatimuksensa ja ne on työstettävä perinteisin menetelmin.

Peruskorjauksen tavoitteena on arvokkaan museoalueen säilyttäminen merkittävänä kulttuuriperintönä tuleville sukupolville sekä itäsuomalaisen perinteisen rakennuskulttuurin tutustumiskohteena matkailijoille ja paikallisille asukkaille.

Kesällä 2014 kunnostetaan huonokuntoinen, mutta harvinainen vankitupa. Kattopohjia ja vesikatteita uusitaan useista rakennuksista, kuten Tuhkalan kalteriaitasta, Riihimakasiinista, Lieksavoisen mökistä, Lukan pirtistä, Jaakkojen luhtiaitasta, Ilvesahon ruoka-aitasta ja Vasselin aittapuodista. Muutamien rakennuksen, kuten kunnan jyvämakasiinin, seinät maalataan. Lisäksi suuren kokonaisuuden projektissa muodostaa museoalueen laajan puuaitaverkoston kunnostaminen.

Peruskorjaustyötä toteuttamassa on kuusihenkinen, Lieksan kaupungin teknisen palvelukeskuksen hallinnoima työryhmä. Projektipäällikkönä toimii Päivi Saastamoinen. Museon henkilökunta hoitaa hankkeen dokumentoinnin ja toimii museoalan asiantuntijoina.