Navigaatiovalikko

Vuodet 2009-2011

EU-rahoitteinen kunnostushanke 2009–2011

Pielisen museo sai huomattavan korjausavustuksen Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR) Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksen päätöksellä 25.6.2009. Ulkomuseorakennusten peruskorjausta jatkettiin 3-vuotisella hankkeella. Sen kokonaiskustannusarvio oli 515 000 euroa, josta Lieksan kaupungin omavastuuosuus oli 25 %.

Peruskorjauksen jatkaminen oli ajankohtaista ja kiireellistä, sillä peruskorjaamattomat rakennukset olivat erittäin huonossa kunnossa. 

Vuonna 2009 kunnostettiin ulkomuseoalueella 5 rakennusta: karjovenekatos, rehulato, nuottakota, verkkovaja ja ratasmylly. Ortodoksinen muistomerkki sai myös uuden katon. Etäkohteista kunnostettiin Hattuvaaran tuulimylly.

Vuonna 2010 korjauksen kohteina olivat kalastus- ja venevaja, puima- ja tuultokoneiden katos sekä riihilato. Etäkohteista kunnostettiin Savijoen vesimylly. Kelovaaran tuvan, Ikolan porstuan sekä riihen ja ruumenuksen peruskorjaus aloitettiin.

Vuoden 2011 kesäkauden aikana korjattiin ulkomuseoalueella Kelovaaran tuvan ja Ikolan porstuan sekä riihen ja ruumenuksen katot, viljankuivaamot sekä pyssysepän-, nikkarin- ja pyykkärin aitat. Lieksan kylillä sijaitsevista etäkohteista kunnostettiin Kotalahden ja Nurmijärven tuulimyllyt.

Peruskorjaukset toteutti, rak. ins. Jari Muikun johtama 5-henkinen Lieksan kaupungin teknisen palvelukeskuksen työryhmä. Museon henkilökunta hoiti hankkeen dokumentoinnin ja toimi hankkeessa museoalan asiantuntijoina. Syksyn 2011 aikana kunnostettiin vielä Lujatalo Oy:n toimesta Kunnan jyvämakasiini.

 

Näytä lähdekuva    POHJOIS-KARJALAN ELINKEINO-, LIIKENNE- JA YMPÄRISTÖKESKUS - PDF ...