Vaihtuvat näyttelyt kuva

Navigaatiovalikko

Vaihtuvat näyttelyt

Vaihtuvat näyttelyt

 

Punaturkin jäljillä - Kettumaista historiaa 25.9.–22.11.2019

 

Metsästysmuseo kettuaiheinen näyttely Punaturkin jäljillä – Kettumaista historiaa ja siihen liittyvä Juha Mälkösen kettukuvia on esillä Pielisen museossa 25.9. – 22.11.2019. Näyttelyssä kuljetaan punaturkin jäljillä historiasta nykypäivään ja esitellään viekas Mikko Repolainen perin pohjin. Miten arvostetusta turkiseläimestä ja erämaiden asukista tuli taajamien tuntumassa viihtyvä citykettu ja riistanhoitajien vahinkoeläin?
 

Punaturkin jäljillä -näyttely esittelee monipuolisesti ketun elämää sekä ihmisen katalia keinoja ketun vapauttamiseksi arvokkaasta punaisesta turkistaan. Näyttely tutkailee myös ketun suomalaiseen kansanperinteeseen jättämiä jälkiä Kantelettaren Revon valitus -runosta revontulien syntytarinoihin ja eläinsatuihin. Ketun imagoa on hyödynnetty myös monien tuotteiden mainonnassa – näistä on näyttelyssä yllättäviäkin esimerkkejä.


Näyttelyn olennaisen osan muodostaa luontokuvaaja Juha Mälkösen valokuvanäyttely, joka esittelee kaupunkilaiskettuperheen elämää kotipesänsä ympäristössä. Näyttelyn muiden osien painottuessa esittelemään kettua lähinnä historiallisesti merkittävänä riistaeläimenä kertovat Mälkösen kuvat, että kettu on paljon muutakin kuin muhkea turkki ja riistanhoitajan painajainen.


Juha Mälkönen (s. 1953) on Riihimäellä asuva luontokuvaaja ja hammaslääkäri. Mälkönen on julkaissut useita luontoon liittyviä valokuvakirjoja ja hänen luontokuvansa ovat tuttu näky lehtien palstoilla. Ensimmäiset varteenotettavat valokuvansa hän otti 13-vuotiaana, ja sittemmin lapsuuden kiinnostuksesta on kasvanut harrastus, joka on vienyt miehen metsiin milloin jänisten, hirvien, karhujen ja kettujen perässä.