Vaihtuvat näyttelyt kuva

Navigaatiovalikko

Appelsiinilaakso Tuuli Meriläinen

Vaihtuvat näyttelyt

Vaihtuvat näyttelyt

 

Taiteilija Tuuli Meriläisen Appelsiinilaakso -näyttely 26.1. - 16.4.2021

 

Tarinoiden mukaan Rantakylässä asunut mummo (joidenkin mukaan pappa) vuorasi talonsa Jaffalaatikoilla. Rantakylänraittia alettiin kutsumaan myös nimellä Appelsiinilaakso.

Taiteilija Tuuli Meriläisen (s.1992) Appelsiinilaakso -näyttelyn teokset käsittelevät Lieksassa sijainneen entisen puutaloalueen Rantakylänraitin kohtaloa ja sen tarinoita. Osa teoksista on ollut esillä Kuopion taidemuseossa M_itä? Nykytaiteen biennaalissa 14.9.2019 - 2.2.2020. Pielisen museossa on esillä myös uusia taiteilijan aiheeseen tekemiä teoksia. 

Näyttelyn teokset esittelevät Lieksan kaupunginosaa, joka on pitkälti jo purettu. Rantakylän raitti on ollut idyllinen, pikkutalojen keskittymä. Rantakylän raitilla on mielenkiintoinen historia, joidenkin mielestä kyseenalainenkin maine, mutta kuitenkin sieltä lähteneiden tarinoista paistaa kiintymys ja muistot alueeseen.

 

Taiteilija Tuuli Meriläinen kertoo näyttelystä seuraavasti:

 

Olen kuvaillut alueella ennen kuin se purettiin ja ihastuin alueen tunnelmaan. Koin sen olevan täynnä tarinoita ja ajassa pysähtynyt. Villiintyneet puutarhat ja joskus niin idylliset talot järvenrannalla, sai mielikuvitukseni laukkaamaan. Nyt kun suurin osa taloista on purettu ja niistä on vain rangat jäljellä, alue tuo mieleen Venäjän syrjäkylät ja apocalyptisen maailman.

 

"Maalaus oranssista talosta harmaan taustan edessä. Talon edessä kasveja ja perhosia."

Kuva: Tuuli Meriläinen, Entisen viinatrokarin talo.