Info

Navigation Menu

Kouluille

Kouluille

 

Pielisen museon ulkoalue on loistava paikka kouluryhmille syventää oppimista! Kolmella pihapiirillä ja myllytermällä voi oppia menneen ajan ihmisten asumisesta, arjesta ja elinkeinoista. Ulkoalueen ollessa kiinni voi näyttelyhalleissa tutustua muun muassa entisajan talonpoikaiselämään ja esineistöön. Meillä on myös kausittain vaihtuvia näyttelyitä. Meille ovat tervetulleita niin koulu-, päiväkoti kuin erityisryhmät.

Emme veloita pääsymaksua alle 18-vuotiailta. Oppilasryhmän mukana tulevat aikuiset (opettajat, avustajat ja kuski) pääsevät myös veloituksetta museoon. Lieksan kaupungin oppilasryhmiltä (päiväkoti, esikoulu, ala- ja yläkoulu, lukio ja ammattikoulu) emme peri opastusmaksua. Muualta tulevilta kouluilta perimme opastusmaksun 40 euroa tunti.

Pyydämme varaamaan vierailun ulkoalueelle ensisijaisesti kesäkaudelle (15.5–15.9). Jos haluatte tutustua ulkoalueeseen talvikaudella, veloitamme hinnastomme mukaisesti 30 euron avausmaksun. Opastus on 50 euroa.

Kesäkautena museo on auki 10–18, mutta meille on myös mahdollista tulla aikaisemminkin aamulla (klo 8–9), kunhan tämä ilmoitetaan varauksen yhteydessä. Pyydämme myös ilman opastusta tulevia oppilasryhmiä ilmoittamaan tulostaan etukäteen, niin osaamme varautua tuloonne.

Museon kahvio on auki kesäkaudella 11–17. Omia eväitä voi syödä kahviossa tai museon ulkoalueella (ei kuitenkaan rakennusten sisällä). Tästä tulee tiedottaa varauksen yhteydessä.

 

Opastukset

Pielisen museosta voit tilata oppilasryhmälle noin tunnin kestävän ulkomuseoalueen yleisopastuksen. Opastuksella vieraillaan kolmessa eri pihapiirissä ja eri-ikäisissä tuvissa sekä Savotarannassa. Kierroksella selviää muun muassa missä maito-, kala- ja lihatuotteita säilytettiin ennen jääkaappia sekä miten pimeissä tuvissa nähtiin ennen kaasu- ja sähkövalaistuksen keksimistä.

Meiltä voi myös tilata räätälöidyn kierroksen omien kiinnostusten ja oppilaiden ikätason mukaisesti. Kierroksella voi esimerkiksi keskittyä entisajan elinkeinoihin, asumiseen tai metsätyöhän. Meillä on myös kokoelma rekvisiittaesineitä, joita voidaan tarvittaessa ottaa mukaan kierrokselle kosketettavaksi ja ihmeteltäväksi. Opastusvaraukset kannattaa tehdä mahdollisimman varhain, vähintään kaksi viikkoa ennen vierailuajankohtaa.

 

LieksaMyst -mobiilipeli

 

Koululaisryhmät voivat tutustua museoalueeseen LieksaMyst -mobiilipelin avulla. Ulkoalueella on viisi eri rakennusta, joissa pelaaja voi avustaa pelihahmoa erilaisissa askareissa, vastata pelihahmon kysymyksiin sekä etsiä esineitä. Peli soveltuu parhaiten 5.–9.-luokkalaisille. Mobiilipelin pelaaminen vaatii oman älylaitteen (kuten älypuhelin tai tablettitietokone) ja Internet-yhteyden.

 

Museosuunnistus

Museosuunnistuksessa maatalousosastoon ja sen esineistöön tutustutaan itsenäisemmin esimerkiksi pienissä ryhmissä tai pareittain. Lisäksi tarjolla on valokuvasuunnistusta, jossa etsitään esineitä kuvavihjeiden perusteella.

Museosuunnistus soveltuu pienille ryhmille, joilla on mukanaan riittävä määrä oppilaita avustavia ja valvovia aikuisia henkilöitä.

 

Perinteinen metsätyö -aineistopaketti Finnan Luokkahuoneessa

Aineistopaketti kertoo perinteisestä käsityövoimin tehdystä metsätyöstä ja sen tekijöistä. Ajanjakso ulottuu 1800-luvun lopulta 1950-luvulle. Metsätalous kasvoi merkittävästi 1800-luvullla, sillä kasvava teollisuus tarvitsi puuta raaka-aineeksi. Metsäyhtiöt palkkasivat raskaaseen metsätyöhän työläisiä ja maaseudun pienviljelijöitä. Metsätyöntekijöitä ryhdyttiin kutsumaan kansan suussa jätkiksi, tukkilaisiksi ja savottalaisiksi. Metsätyön erityinen piirre oli, että työntekijät asuivat useita kuukausia yhdessä työmailla usein kaukana asutuksesta. Perinteinen metsätyö muuttui, kun se koneellistui traktorien ja moottorisahojen käyttöönottamisen myötä. Metsäkämpistä luovuttiin 1960-70-luvuilla, kun kulkuyhteydet metsätyömaille paranivat ja työntekijöiden oli mahdollista kulkea omilla autoillaan.

Aineistopaketti on suunnattu yläkoulun ja ammatillisen koulun opetukseen, mutta sopii myös kaikille aiheesta kiinnostuneille. Paketti sisältää tehtäviä, joita voi tehdä paikasta riippumatta.

Aineistopaketissa on metsätyötekijöiden työvälineitä, heidän talvisavotan asuinrakennuksiaan ja valokuvia sekä työstä että vapaa-ajan vietosta. Kaikki aineistot ovat Pielisen museon kokoelmista ja vapaasti käytettävissä.

 

Ohjeita museovierailua varten

 

  • Takit ja reput voi jättää aulan naulakkoon.
  • Museoesineisiin ei saa koskea. Sormista erittyy rasvaa, joka voi vaurioittaa esineitä. Joissain tapauksessa opas voi tuoda esille sellaisia esineitä, joihin saa koskea. Tämä kerrotaan aina erikseen.
  • Sisätiloissa ja museorakennusten sisällä ei saa juosta.
  • Otetaan huomioon muut museokävijät äänenvoimakkuuden ja liikkumisen suhteen.
  • Ulkomuseon rakennusten sisällä ei saa syödä tai juoda, omia eväitä voi syödä kahviossa tai ulkomuseon piha-alueella.
  • Valokuvata saa vapaasti, mutta sisähalleissa ja ulkorakennusten sisällä ei saa käyttää salamaa.
  • Oppaalta tai muilta henkilökunnan jäseniltä saa esittää kysymyksiä.

 

Lisätietoja opastusten sisällöistä tai varauksista voi tiedustella sähköpostitse museo@lieksa.fi