Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Uusi rakentamislaki tuo muutoksia rakennuslupiin 1.1.2025 alkaen

Uusi rakentamislaki tuo muutoksia rakennuslupiin 1.1.2025 alkaen

Eduskunta hyväksyi maaliskuussa uuden rakentamislain, joka tulee voimaan 1.1.2025. Uusi laki tuo ilmastonmuutoksen torjunnan kattavasti osaksi rakentamisen lainsäädäntöä. Laki myös muuttaa rakentamista, vauhdittaa kiertotaloutta ja digitalisaatiota ja parantaa rakentamisen laatua.

-Aiemmin muutos arvioitiin tulevaksi voimaan jo vuoden 2024 alusta, ja nyt siis rakentamislain voimaantuloaikataulu on tarkentunut, infoaa Lieksan kaupungin rakennustarkastuspäällikkö Jorma Sarkkinen.

Nykyiset rakennuslupa ja toimenpidelupa korvataan yhdellä lupamuodolla, rakentamisluvalla. Lupaa edellyttävien rakentamishankkeiden kynnystä nostetaan siten, että jatkossa esimerkiksi alle 30 neliön varaston tai pihasaunan voi rakentaa ilman lupaa, kunhan rakentamis- ja kaavamääräykset sekä rantarakentamisen säännökset täyttyvät. Kaikki rakennukset kuluttavat jatkossakin tontin rakennusoikeutta.

-Tuota neliömäärän muutosta odotetaan kiinteistönomistajien toimesta selkeästi, mutta muistutamme, että lakimuutokseen asti luvitus menee normaalisti kuten tähänkin asti, Sarkkinen huomauttaa.

-Lain mukanaan tuovia muutoksia emme pysty tässä kohtaa vielä vahvistamaan sillä lakiin liittyvät asetukset ovat vielä työn alla. Merkittäviä muutoksia on kuitenkin odotettavissa, sillä muun muassa asetukset rakennuksen ilmastoselvityksestä, materiaaliselosteesta ja hiilijalanjäljen raja-arvoista tulevat osaksi lainsäädäntöä. Lisäksi vastuu rakentamishankkeen toteutuksen kokonaisuudesta säädetään päävastuulliselle toteuttajalle, kaupungin rakennustarkastuspäällikkö summaa.

 

Kesän rakennusluvilla jo kiire

Kesäkaudelle 2023 suunniteltujen rakennusten luvitusten hakemiseen ei enää ole liiemmin aikaa, jos rakentamiseen aikoo päästä tulevana kesäkautena. -Kaikki tarvittavat rakentamiseen liittyvät luvat haetaan nykyisin sähköisesti Lupapisteen kautta, ja prosessi kuulemisineen vie aikaa, Sarkkinen muistuttaa. –Rakennusvalvontaan kannattaa olla jo etukäteen yhteydessä siinä vaiheessa, kun suunnittelee rakentamista.

 

Lisätietoja:

Jorma Sarkkinen, rakennustarkastuspäällikkö, p. 040 1044 790

rakennuspiirros ja piirrosvälineet