Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Savottarakennusten pärekattojen kunnostaminen Pielisen museossa Lieksassa kesällä 2020

Savottarakennusten pärekattojen kunnostaminen Pielisen museossa Lieksassa kesällä 2020

 

Pielisen museon ”Savotarannassa” kunnostettiin kesällä 2020 savotan tallin ja Pusurinjoen kämpän pärekatot. Pusurinjoen kämppä on rakennettu 1930-luvun alussa vuoden 1928 kämppälain vaatimusten mukaisesti. Savotan talli on siirretty museoalueelle Talviaisjoelta.

Lieksan kaupungin omistaman Pielisen museon metsätyöosasto ”Savotaranta” on valtakunnallisesti merkittävä metsätyöperinteen tallentamis- ja tutustumiskohde Lieksassa. ”Savotarantaan” on koottu monipuolinen kokoelma savotta- ja uittotöihin liittyviä rakennuksia, rakenteita ja esineistöä Lieksan ja Pielisen Karjalan alueelta.

Savottarakennusten pärekattojen kunnostaminen takaa kunnostettujen rakennusten säilymisen metsätyöperinnettä esittelevän ”Savotarannan” merkittävinä osina. Myös rakennuksissa olevien museoesineiden säilyminen on turvattu, kun katot ovat kunnossa. Kunnostamistyö toteutettiin yhteistyössä Lieksan Kiinteistöt Oy:n kanssa. Hankkeen työnohjaajana toimi kiinteistöpäällikkö Jari Muikku.

”Savotarannassa” on rakennuksia ja rakennelmia aina kämppälakia edeltävältä ajalta 1950-luvulle saakka. Alueella on mm. savottakämpät 1930-, 1940- ja 1950-luvuilta sekä näyttelykämppä, jossa esitellään metsä- ja uittotyöhön liittyvää esineistöä ja valokuvia. Suurten metsätyövälineiden esittelyä varten on rakennettu kaksi näyttelyhallia. ”Savotarannan” avajaiset olivat 16.8.1970.

Hanketta on rahoittanut Metsämiesten Säätiö. Lahjoitukset ja säätiöfuusiot ovat tärkeä osa Säätiön yleishyödyllisen toiminnan vaikuttavuutta. Lisätietoa www.mmsaatio.fi.

 

Lisätietoja:

Katri Tolonen, museoamanuenssi, Pielisen museo, p. 040 1044 152
Pielisen museo, Pappilantie 2, 81720 Lieksa
katri.tolonen@lieksa.fi