Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksa hakee Erä- ja luontomuseon sijoituspaikaksi

Lieksa hakee Erä- ja luontomuseon sijoituspaikaksi

Lieksan kaupunki osallistuu kilpailuun Suomeen rakennettavan Erä- ja luontomuseon sijoituspaikasta. Asiasta päätti Lieksan kaupunginhallitus kokouksessaan maanantaina 18.1.2021. 

Erä- ja luontomuseon tarkoituksena on olla keskus, jossa voi kokea, mitä ovat luonnon virkistyskäyttö ja kestävä hyödyntäminen. Kyseessä on täysin uudentyyppinen vierailukohde, joka kasvattaa merkityksellisiä, yli sukupolvien kestäviä luontosuhteita yhdistämään menneisyyttä ja tulevaisuutta. Museo kerää, tallentaa, tutkii ja esittelee suomalaista eränkäyntiä ja suomalaisten suhdetta luontoon metsästyksen, kalastuksen, retkeilyn, marjastuksen, luontokuvauksen ja muun luonnonvirkistyskäytön näkökulmasta.

Uudelle museolle etsitään sijaintipaikkaa kilpailulla, jonka ensimmäinen vaihe päättyy tammikuun 2021 lopussa. Museon sijaintipaikkakuntaa ei ole ennalta määritelty, ja paras vaihtoehto etsitään osuvinta kumppanuusmallia tarjoavien ehdokkaiden joukosta.

-Kolin, Ruunaan ja Patvinsuon myötä Lieksa on tunnettu erä- ja luontomatkailustaan sekä erinomaisista metsästys- ja kalastusmahdollisuuksista, joten kaupunki tarjoaa luonnostaan erinomaisen ympäristön museolle, jonka yhteyteen on suunniteltu myös tutkimus- ja kehittämistoimintaa, taustoittaa hyvinvointijohtaja Arto Sihvonen kaupungin kiinnostusta museon saamisesta Lieksaan.

Lieksassa museota kaavaillaan Pielisen museon yhteyteen. Pielisen museon johtaja Mikko Kero toteaa ulkomuseon olemassa olevan tarjonnan tukevan hyvin erä- ja luontokulttuurin esittelyä. -Museon laaja ulkomuseoalue rakennuksineen kertoo luonnonläheisestä- ja eräkulttuuriin liittyvästä elämätavasta. Yhdessä Erä- ja luontomuseon kanssa ne loisivat ainutlaatuisen elämysmatkailukokonaisuuden. Lisäksi ulkomuseo tarjoaisi erinomaiset puitteet Erä- ja luontokulttuurimuseon tapahtumien ja työnäytösten järjestämiselle.

Hyvinvointijohtaja Sihvosen mukaan uuden museon rakentaminen olisi myös yhdistettävissä kaupungin tuleviin suunnitelmiin.  -Kaupungin investointiohjelmaan on jo kirjattu Pielisen museon peruskorjaus vuodelle 2023, jonka yhteydessä olisi mahdollista toteuttaa myös Erä- ja luontomuseon lisätilan rakentaminen. Alustavasti on puhuttu puurakenteisesta museosta, joka sopisi mainiosti Pielisen museon yhteyteen, ja se vahvistaisi kaupungin tavoitteita metsien järkevästä ja kestävästä käytöstä sekä rakentamisen hiilijalanjäljen pienentämisestä.

Erä- ja luontomuseon perustaminen on Suomen Metsästysmuseon ja Suomen Kalastusmuseoyhdistyksen vuonna 2020 käynnistämän hankkeen tavoite. Hanketta tukevat maa- ja metsätalousministeriö, opetus- ja kulttuuriministeriö sekä museovirasto.

Toteutuessaan uudella museolla tulisi olemaan merkittävä rooli niin kansallisesti kuin kansainvälisesti ja tärkeä asema sijaintialueen imagossa sekä aluetalouden vauhdittajana. Museon tavoitteena on 100 000 kävijää vuodessa ja viiden miljoonan euron vuotuiset aluetaloudelliset vaikutukset. 

 

Lisätietoja:   

Mikko Kero, Pielisen museon ja Paaterin museonjohtaja, p. 040 1044 150

Arto Sihvonen, Lieksan kaupungin hyvinvointijohtaja, p. 040 1044 010