Navigaatiovalikko

Vuodet 2009-2011

EU-rahoitteinen kunnostushanke 2009–2011

Pielisen museo sai huomattavan korjausavustuksen Euroopan aluekehitysrahastolta (EAKR) Pohjois-Karjalan ympäristökeskuksen päätöksellä 25.6.2009. Kolmivuotisessa hankkeessa jatkettiin Pielisen museon ulkomuseorakennusten peruskorjausta. Hankkeen kokonaiskustannusarvio oli 515 000 euroa, josta Lieksan kaupungin omavastuuosuus oli 25 %.

Peruskorjauksen jatkaminen oli ajankohtaista ja kiireellistä, sillä peruskorjaamattomat rakennukset olivat erittäin huonossa kunnossa. Osa rakennuksista oli jopa suljettu yleisölle vaarallisina. Monien rakennusten katot oli tilapäisesti katettu pressuilla ja riekaleiset pressukatot rumensivat yleiskuvaa, joka jo monelta osin alkoi olla kunnossa.

Vuonna 2009 kunnostettiin kuusi rakennusta: karjovenekatos, rehulato, nuottakota, verkkovaja, ratasmylly ja Hattuvaaran tuulimylly. Myös ortodoksinen muistomerkki sai uuden katon.  

Vuonna 2010 korjauksen kohteina olivat kalastus- ja venevaja, puima- ja tuultokoneiden katos, riihilato sekä Savijoen vesimylly. Kelovaaran tuvan, Ikolan porstuan sekä riihen ja ruumenuksen peruskorjaus saatiin myös melko pitkälle.

Vuoden 2011 kesäkauden aikana on korjattu Kelovaaran tuvan ja Ikolan porstuan sekä riihen ja ruumenuksen katot,  viljankuivaamot, pyssysepän, nikkarin ja pyykkärin aitat, pärehöylät sekä Kotalahden ja Nurmijärven tuulimyllyt. Syksyn mittaan kunnostettiin vielä Kunnan jyvämakasiini. Makasiinin peruskorjauksesta vastasi Lujatalo Oy.

Peruskorjaustyötä toteuttamassa on ollut viisihenkinen, Lieksan kaupungin teknisen palvelukeskuksen hallinnoima työryhmä, jonka johdossa on rakennusinsinööri Jari Muikku. Museon henkilökunta hoiti hankkeen dokumentoinnin ja toimi museoalan asiantuntijoina.