Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Vuoden 2020 toinen osavuosiraportti Lieksan kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina 19.10.2020

Vuoden 2020 toinen osavuosiraportti Lieksan kaupunginhallituksen käsittelyssä maanantaina 19.10.2020

Lieksan kaupungin toista osavuosiraporttia leimaa alkuvuoden tapaan epävarmuus ja nopeat muutokset. Epävarmuus näkyy muun muassa verotuloissa, joiden tuloarviota laskettiin ensimmäisessä osavuosiraportissa, toisessa osavuosiraportissa tuloarviota esitetään puolestaan nostettavaksi. Myös valtionosuuksissa tapahtunut muutos toisella kolmanneksella on päinvastainen kuin vuoden ensimmäisellä kolmanneksella.

-Toisen osavuosiraportin muutosten jälkeinen talousarvio perustuu tämän hetken parhaaseen arvioon, mutta on kuitenkin syytä varautua siihen, että nyt arvioitu tilikauden tulos ei ole vielä lopullinen, taustoittaa kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen.

Koronatilanteen vaikutuksia on arvioitu elinvoiman palvelualueella erityisesti työllisyysyksikön toimintaan ja talouteen. Myös hyvinvoinnin palvelualueella toimintakate heikkenee, kun ensimmäisen osavuosiraportin yhteydessä sitä parannettiin. Kokonaisuudessaan toisen osavuosiraportin talousarviomuutosesitykset heikentävät kaupungin tulosta noin 104.000 euroa.

-Koronaepidemian vaikutuksiin Lieksassa on reagoitu omaa toimintaa miettimällä ja toimintoja sopeuttamalla, minkä vuoksi tilanne näyttää kuitenkin hyvältä tässä suhteessa. Kaupungissa ei ole ollut taloudellista syytä lomauttaa henkilökuntaa syksyllä, kuten monessa muussa kunnassa tilanne on ollut, kertoo kaupunginjohtaja Määttänen.

Investoinneissa merkittävin määrärahamuutos tehdään koulukampukseen. 1,8 miljoonan euron lisämääräraha selittyy suurelta osin kustannusten siirtymisestä vuodelta 2019 kuluvalle vuodelle. Kokonaiskustannusarvio on tarkentunut alkuperäisestä 8,42 miljoonasta 9,03 miljoonaan euroon. Alkuperäisestä kustannusarviosta puuttuivat sprinklauksen vaatimat lisäkulut ja pihan rakentaminen lähiliikuntapaikaksi.

Koronapandemia on aiheuttanut sosiaali- ja terveyspalveluiden kustannusten kasvua, ja Siun sote ennustaakin noin 13 miljoonan euron tappiota kuluvalle vuodelle. Kunnat varautuvat maksuun tekemällä vuoden 2020 tilinpäätöksessä varauksen kuntayhtymän alijäämien kattamista varten. Varaus pienentänee kaupungin tulosta reilulla miljoonalla eurolla. Varauskirjausta ei ole huomioitu talousarviomuutosesityksissä.

Konserniyhtiöistä koronatilanne on heikentänyt entisestään Lieksan Kiinteistöt Oy taloudellista tilannetta, koska yhtiö on joutunut antamaan vuokranalennuksia koronatilanteesta eniten kärsineille yrityksille, ja yhtiön tulosennuste on selvästi negatiivinen.

Lieksan Kehitys Oy LieKe on perustoimintansa ja hankkeiden lisäksi antanut lieksalaisille yrityksille koronaneuvontaa, ja yhtiön kautta on kulkenut merkittäviä summia erilaisia koronatukia yrityksille, mitä voidaan pitää hyvin positiivisena asiana.

 

Lisätietoja:

Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja

p. 040 1044 001

 

Johanna Tähkiö, hallintojohtaja

p. 040 1044 020