Pielisen Karjalassa haetaan vaihtoehtoja toimintamallille
TE-palvelut ovat siirtymässä valtiolta kuntien vastuulle 1.1.2025 alkaen. Kunnilla on lokakuun 2023 loppuun saakka aikaa ilmoittaa työ- ja elinkeinoministeriölle, miten ne järjestävät työvoimapalvelut vuoden 2025 alusta lähtien. Lakiesityksen mukaisesti kunnat voivat järjestää palvelut itse tai sopia järjestämisvastuun siirtämisestä toiselle kuntayhtymälle tai kunnalle (Kuntalain 8 §). Kunnat, joissa työvoima ylittää 20 000 henkilöä, voivat järjestää palvelut itse, mutta jos kunnan työvoiman määrä alittaa 20 000 henkilöä, kunnan tulee perustaa yhden tai useamman kunnan sisältävä työllisyysalue. Lisäksi työllisyysalueen tulisi sisältää keskuskaupunki.
-Linjaus tarkoittaa käytännössä sitä, ettei Lieksan kaupunki yksin tai esimerkiksi Pielisen Karjalan kunnat yhdessä pystyisi yhteistä työllisyysaluetta muodostamaan ilman ministeriön erityislupaa, taustoittaa tilannetta Lieksan kaupungin elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen.
Pohjois-Karjalan maakunnassa on tehty valmistelua eri vaihtoehdoista ja tällä hetkellä on päädytty siihen, että maakuntaan syntyisi yksi työllisyysalue, jossa Joensuu olisi vastuukunta. Esitetyssä mallissa Joensuu ottaisi vastuulleen sekä palveluiden järjestämisen että tuottamisen ja muille kunnille jäisi erityisesti rahoittajan rooli.
-Työllisyys- ja elinvoimapalveluiden kokonaisuus on yksittäisen kunnan kannalta kriittinen asia, ja esitetyn mallin sekä siihen liittyvien sopimusten pitäisi pohjautua malliin, joka huomioi kattavasti TE2024-uudistukselle ministeriön asettamat tavoitteet, Lieksan vt. kaupunginjohtajana 19.9. aloittava Arto Sihvonen muistuttaa. Asetettuja tavoitteita ovat muun muassa työllisyyden vahvistaminen, te-palvelujen saatavuus ja vaikuttavuus, lähellä olevat palvelut ja niiden yhteensopivuus elinvoiman, koulutuksen ja kotouttamisen kanssa sekä työttömyysturvakustannuksien ehkäiseminen pitkävaikutteisemmilla toimilla. Lieksan kannalta esitetyssä mallissa näiden tavoitteiden toteutuminen on hyvin vaikeaa.
Sihvonen kertoo, että Pielisen Karjalan kunnista on esitetty vaihtoehtoista mallia organisoitumiseen, jossa palvelujen tuottaminen siirrettäisiin yksittäisiin kuntiin vastuukunnan säilyessä edelleen Joensuuna. -Tällainen muokattu malli olisi kunnille kannustava ja antaisi vaikutusmahdollisuuden esimerkiksi siihen, miten kunnan oma työllisyyskehitys vaikuttaa rahoitukseen. Tuottamisen siirtyessä kuntien vastuulle alueiden väliset erot pystytään myös huomioimaan paremmin. -Kuntien erilainen tilanne mm. elinkeinojen kehittämisen suhteen, samoin kuin asiakaskunnan rakenne on pystyttävä huomioimaan tulevaisuuden mallissa hyvin, jotta ministeriön asettamat tavoitteet uudistukselle voidaan toteuttaa, Sihvonen summaa.
Lieksan kaupunki käsittelee TE2024 uudistuksen tilannetta maanantaina 18.9. kaupunginhallituksen kokouksessa.
Lisätietoja:
Arto Sihvonen, Lieksan kaupungin vt. kaupunginjohtaja 19.9. alkaen
p. 040 1044 101 / arto.sihvonen@lieksa.fi
Susanna Saastamoinen, elinvoimajohtaja
p. 040 1044 009 / susanna.saastamoinen@lieksa.fi