Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote 13.3.2020: Vierailuja sairaalaan, vuodeosastoille, hoivakoteihin ja palveluasumisen yksiköihin rajataan – koronavirukseen varaudutaan monin tavoin Siun soten toiminnassa

Siun sote 13.3.2020: Vierailuja sairaalaan, vuodeosastoille, hoivakoteihin ja palveluasumisen yksiköihin rajataan – koronavirukseen varaudutaan monin tavoin Siun soten toiminnassa

Tiedote. Julkaistu: 13.03.2020, 09:34
Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Pohjois-Karjalassa on edelleen vain yksi varmistettu koronavirustartunta, mutta epidemiaan varaudutaan Siun sotessa monin tavoin.

Kansallisten suositusten mukaisesti Siun sote rajoittaa vierailuja muun muassa sairaalaan, vuodeosastoille ja terveyskeskussairaaloihin, hoivakoteihin ja palveluasumisen yksiköihin. Vierailijoita, jotka ovat sairaana tai lievässäkään flunssassa, ei oteta toistaiseksi vastaan. Vierailemista tulee välttää myös kahden viikon ajan ulkomailta palaamisen jälkeen, vaikka kokisi olonsa täysin terveeksi.

- Toivomme, että läheiset ilahduttaisivat omaisiaan ensisijaisesti puhelimitse, ja vältettäisiin vierailuja ylipäätään. On erittäin tärkeää suojata kaikkein hauraimpia, painottaa toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen Siun sotesta.

Koronaviruksen riskiryhmää ovat erityisesti iäkkäät henkilöt sekä perussairautta sairastavat. He ovat alttiita myös muille infektiosairauksille. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tiedotti alkuviikosta aiheesta ja suositteli vierailujen välttämistä. Hallituksen eilisten linjausten mukaisesti Siun soten toimipaikoissa otetaan käyttöön kahden viikon varoaika ulkomailta palaamisen jälkeen.

Siun soten ohjeet vierailijoille:

  • Jos olet sairas tai sinulla on edes lieviä flunssaoireita, älä vieraile sairaalassa, osastoilla, hoitolaitoksissa, palvelukodeissa tai iäkkäiden ihmisten kotona.
  • Jos olet matkaillut epidemia-alueilla, vältä vierailemista vaikka kokisitkin olosi terveeksi. Kerro matkakuulumisesi puhelimitse ja vie tuliaiset myöhemmin!
  • Ilahduta läheistäsi mieluiten puhelinsoitolla ja käy vierailulla vain jos se on välttämätöntä.
  • Pese kätesi huolellisesti saippualla ja runsaalla vedellä heti sisälle tultuasi.

Omaa toimintaa turvataan

Siun soten oman toimintakyvyn varmistaminen epidemiatilanteessa priorisoidaan asiakkaiden ja potilaiden turvaamisen rinnalla. Henkilöstön työ- ja virkamatkat ulkomaille on toistaiseksi peruttu, myös kotimaan sisällä käytetään tarkkaa harkintaa. Koulutustilaisuudet perutaan heinäkuun loppuun saakka, kuin myös Siun soten järjestämät tai Siun soten toimitiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet.

Virtuaalikokoukset ja etätyön tekeminen ovat niin ikään keinovalikoimassa, mutta sote-alalla etätyö on mahdollista vain murto-osalle henkilöstöä.

- Henkilökunnan täytyy nyt pysyä terveenä. Samalla se tietysti tarkoittaa sitä, että sairaana ei pidä eikä saa tulla töihin. Meillä on varsin valmiit varautumissuunnitelmat, miten toimimme epidemiatilanteessa henkilöstöresurssien turvaamiseksi kriittisissä toiminnoissa, kertoo Siun soten henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen.

Siun sotessa työntekijä voi olla esimiehen luvalla sairaslomalla seitsemän päivää. Siun sote suosittelee samaa käytäntöä myös muille työnantajille, jottei lyhyiden sairaslomatodistusten kirjoittaminen kuormittaisi terveydenhuoltoa.

Lisätietoja medialle:

Terveys- ja sairaanhoitopalvelujen toimialuejohtaja Sirpa Kaipiainen, sirpa.kaipiainen@siunsote.fi, puh. 013 330 3162
Henkilöstöjohtaja Johanna Bjerregård Madsen, johanna.bjerregardmadsen@siunsote.fi, puh. 013 330 4501

 

 

Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä