Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi näin – toimintaohjeet Siun soten alueella

Siun sote: Jos epäilet koronavirustartuntaa, toimi näin – toimintaohjeet Siun soten alueella

Tiedote. Julkaistu: 14.03.2020, 17:42

Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos uudisti valtakunnalliset koronavirusepäilyjä koskevat toimintaohjeet ja näytteenottokriteerit aiemmin tällä viikolla. Koska Siun soten alueella on edelleen vain yksi varmennettu koronavirustartunta, jatketaan Pohjois-Karjalassa toistaiseksi myös lieväoireisten koronaepäilyjen testaamista. Terveydenhuolto pyytää alueen asukkailta malttia sekä henkilökunnan ja muiden huomioimista omassa toiminnassaan

Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä pyritään edelleen hidastamaan koronavirustartuntojen leviämistä testaamalla terveydenhuollon harkinnan mukaan myös lieväoireisia henkilöitä, jotka ovat matkailleet 14 vuorokauden sisällä ulkomailla tai olleet lähikontaktissa henkilöön, jolla on varmistettu koronavirustartunta.

Jos epäily koronavirustartunnasta herää, tulee aina soittaa ensin Päivystysapuun 116 117 tai omalle terveysasemalle. Hengitystieoireita potevien ei pidä hakeutua hoitoon terveysasemille tai yhteispäivystykseen ennen soittamista.

Jos ei ole matkaillut ulkomailla tai ollut kontaktissa koronapotilaaseen ja hengitystieoireet ovat vain lieviä, ei terveydenhuoltoon tarvitse olla yhteyksissä, vaan normaali kotihoito riittää. Terveydenhuoltoon tulee olla puhelimitse yhteydessä, jos hengitystieoireet muuttuvat vakaviksi tai yleiskunto laskee. Omaolo-nettipalvelussa voi myös itse arvioida oireiden vakavuutta ja saada omaan tilanteeseen sopivia kotihoito-ohjeita.

Ajankohtainen tieto ja Siun soten toimintaohjeet on koottu verkkosivulle www.siunsote.fi/korona.

Puhelinpalvelut kuormittuneita

Siun soten puhelinpalvelut ovat tällä hetkellä hyvin kuormittuneita koronavirukseen liittyvistä puheluista. Puhelinpalveluihin lisätään henkilöstöä, mutta alueen asukkailta pyydetään nyt erityistä malttia ja harkintaa. Jokaisen on syytä harkita, edellyttääkö oma vaiva yhteydenottoa juuri nyt, vai voiko asia odottaa.

Oman tai lapsen sairaslomatodistuksiin liittyviä puheluja ei pidä soittaa Päivystysapuun, sillä yhteispäivystyksessä ei kirjoiteta hoitoon liittymättömiä sairaslomatodistuksia. Päivystys on tarkoitettu päivystyspotilaille, eikä sinne pidä tulla kiireettömissä asioissa tai pelkän sairasloman takia. Siun sote suosittelee alueen työnantajia muuttamaan omaa ohjeistustaan siten, että lyhyisiin sairaslomiin (esimerkiksi seitsemän päivää) riittäisi ilmoitus esimiehelle, eikä lääkärintodistusta tarvittaisi.

Terveysasemien palvelunumerossa vastaa maanantaista 16.3. alkaen aina ensin nauhoite, jossa ohjeistetaan jättämään takaisinsoittopyyntö. On tärkeää kuunnella takaisinsoitto-ohje loppuun saakka ja toimia siinä kerrottujen ohjeiden mukaan. Jos ei halua jättää takaisinsoittopyyntöä, pitää odottaa nauhoite loppuun ja jäädä linjalle odottamaan, että puhelu yhdistyy.

Flunssassa jäädään kotiin

Hammashoitoon, fysioterapeutin vastaanotolle tai muuhun kiireettömään hoitoon ei pidä tulla, jos sairastaa infektiotautia. Myös lievässä flunssassa tai yskässä olevien henkilöiden on nyt syytä siirtää muut terveydenhuollon vastaanottoaikansa myöhemmäksi, jottei tartuta terveydenhuollon henkilökuntaa tai muita asiakkaita.

Jos hengitystieinfektion oireet ovat lievät ja kotihoidolla pärjää, on syytä sairastaa ja levätä kotona. Töihin, kouluun tai harrastuksiin ei pidä mennä, ennen kuin takana on yksi oireeton päivä. Hengitystieinfektioiden kotihoidossa lepo on usein paras lääke. Lämpimät juomat ja kuumetta alentava lääkitys voivat myös helpottaa oloa.

Kotihoito-ohjeet hengitystieinfektioiden hoitoon Terveyskylä.fi-verkkosivustolla

Tietoa ja keskusteluapua koronavirukseen liittyen

Yleistietoa koronaviruksesta löytyy kootusti Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen verkkosivuilta thl.fi. Henkilöt, jotka eivät voi käyttää verkkosivuja tiedonhakuun, voivat soittaa valtakunnalliseen koronaneuvontapuhelimeen 0295 535 535.

Koronavirus pelottaa ja ahdistaa monia. Jos kokee tarvitsevansa keskusteluapua ammattilaisen kanssa voi Siun soten alueella olla yhteydessä joko sosiaalipäivystykseen 013 330 9002 (ympäri vuorokauden) tai aikuispsykiatrian tehostettuun avohoitoon 013 330 2132 (klo 8–21). Myös valtakunnalliset kriisipuhelimet tarjoavat keskusteluapua.

Lisätietoja medialle:

Saamme tällä hetkellä todella paljon haastattelu- ja tietopyyntöjä koronaviruksesta. Jotta pystymme vastaamaan kaikkiin pyyntöihin, toivomme lähettämään lisätieto- ja haastattelupyynnöt tässä vaiheessa sähköpostitse osoitteeseen viestinta(at)siunsote.fi.

_____________________________________________________________________________________________________

Siun sote - Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä huolehtii julkisista sosiaali- ja terveydenhuollon palveluista 13 kunnan alueella. Lisäksi kuntayhtymän vastuulla ovat ympäristöterveydenhuollon ja pelastustoimen palvelut Pohjois-Karjalassa. Siun sote aloitti toimintansa 1.1.2017.

Kuntayhtymään kuuluvat Joensuu, Kitee, Lieksa, Nurmes, Outokumpu, Kontiolahti, Ilomantsi, Juuka, Liperi, Polvijärvi, Rääkkylä, Tohmajärvi ja Heinävesi.

www.siunsote.fi

Facebook: facebook.com/siunsote
Twitter: @siunsote
LinkedIn: Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

#siunsote #turvaammearkeasi

 

Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä