Terveydensuojelu- ja ympäristönsuojeluviranomaisille tulee ajoittain ilmoituksia asuntoalueilla havaituista rotista. Tällä hetkellä rottatilanne on Lieksassa vielä maltillinen. Leuto talvi on rotille suotuisaa, joten rottien ennaltaehkäisy on tärkeää. Rotat voivat saastuttaa elintarvikkeita, levittää tarttuvia tauteja ja tuhota rakenteita. Rottien ja muiden haittaeläinten toistuva esiintyminen kiinteistöllä johtuu yleensä jätehuoltoon liittyvistä ongelmista. Rottien torjuntavastuu on aina kiinteistönomistajalla ja torjunta tulee tehdä kerralla koko naapuruston alueella, yhteistyössä!
Rotta on ihmisen seuralainen, ja siksi sitä tavataan siellä missä on myös ihmisiä. Lukumääräksi maassamme on arvioitu puoli miljoonaa yksilöä. Laji viihtyy maatiloilla ja kaupungeissa, paikoissa, joissa on ruokavarastoja ja suojaa. Rotta on enimmäkseen yöeläin ja aktiivinen läpi vuoden. Elinpiirin koko vaihtelee huomattavasti ympäristön ja ravinnon saatavuuden mukaan. Jotkut yksilöt tekevät öisin 0,5 km lenkkejä. Terveystarkastaja Pertti Hippisen mukaan Lieksan rottatilanne on tehtyjen ilmoitusten mukaan tällä hetkellä maltillinen. Muutama vuosi sitten tilanne oli pahempi ja ilmoituksia tuli useita niin terveydensuojeluviranomaiselle kuin ympäristönsuojeluviranomaiselle.
Terveydensuojelulain mukaan rottien torjuntavastuu on aina kiinteistönomistajalla. Mikäli asuinalueella on tehty useita rottahavaintoja, on suositeltavaa, että alueen kiinteistöt lähtevät yhteistyössä hävittämään vahinkoeläimet. Ennaltaehkäisyssä on tärkeä varmistaa, että tuhoeläimillä ei ole ravintoa ja suojaa. Jäteastioiden tulee olla ehjiä ja kansien kiinni. Astian ulkopuolelle ei saa kerätä jätteitä. Kompostin tulee olla jyrsijäverkolla varustettu ja ehjä kompostoitaessa biojätteitä. Avokompostiin, kuten puutarhakompostiin, ei tule laittaa mitään elintarvikejätteitä.
Lemmikkien ruokintaa ulkona tulee välttää tai ruoka-astiat tähteineen tulee poistaa ruokinnan jälkeen. Lintuja ei tule ruokkia suoraan maahan ja ruokintapaikat tulee pitää puhtaana maahan varisseesta ruoasta. Mikäli alueella havaitaan rottia, tulee lintujen ruokinta lopettaa. Kesäisin lintuja ei saa ruokkia.
Romu- tai lautakasat voivat toimia rottien pesimäpaikkoina. Tavarat tulisi sijoittaa ilmavan telineen päälle, mielellään vähintään puolen metrin korkeudelle maanpinnasta ja vähintään kahden metrin etäisyydelle rakennuksesta.
Lumipeitteen vuoksi rottia on helppo havaita pimeään vuorokauden aikaan, jolloin ne ovat yleensä liikkeellä. Rotan jäljet voi tunnistaa hännän lumeen jättämistä viivakuvioista. Rottien kolot ovat halkaisijaltaan jopa kymmensenttisiä. Niiden jätökset ovat tummanruskeita ja päistä suippoja jopa 15 mm pitkiä pötköjä.
Mikäli rottien vierailusta on jatkuvasti alueella havaintoja tai jälkiä (ulosteita, jyrsittyjä rakenteita), tulee rottien torjumiseksi asettaa loukut. Loukkuja myydään muun muassa rautakaupoissa, tavarataloissa ja puutarhamyymälöissä. Loukkuja tulee käyttää valmistajan ohjeiden mukaisesti. Loukut sijoitetaan rottien kulkureittien varteen seinien vierelle sekä kulkuaukkojen äärelle, kiinnitetään johonkin ja huolehditaan, etteivät lapset tai kotieläimet pääse niihin käsiksi. Loukut on tyhjennettävä säännöllisesti. Torjuntatoimia tulee jatkaa, kunnes loukkujen syötit jäävät koskemattomiksi. Mikäli torjunta ei onnistu loukuttamalla, tulee kääntyä torjunta-ammattilaisen puoleen, koska kuluttajakäyttöön ei ole hyväksytty jyrsijämyrkkyjä rottien torjuntaan. Rottien torjunta tulee tehdä kerralla koko naapuruston alueella.
Lisätietoja:
https://www.siunsote.fi/tuholaiset-ja-haittaelaimet
https://tukes.fi/luulotpoiskemikaaleista/jyrsijatorjunta
Pertti Hippinen, terveystarkastaja
Tuula Tirronen, ympäristönsuojelusihteeri