Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Riveria kouluttaa Pielisen Karjalassa kansainvälisiä osaajia työvoimapulasta kärsiville aloille

Riveria kouluttaa Pielisen Karjalassa kansainvälisiä osaajia työvoimapulasta kärsiville aloille

Riveria aloitti Lieksassa kansainvälisille opiskelijoille suunnatun kokin tutkintokoulutuksen. Kokkiopiskelijoita on 16, ja he aloittivat opintonsa 11. maaliskuuta. Opiskelijoita on Keniasta, Nigeriasta, Ghanasta, Tadzikistanista, Venäjältä, Vietnamista, Zimbabwesta, Nepalista, Bangladeshista ja Myanmarista. Syksyllä Lieksassa alkaa myös kansainvälisten opiskelijoiden lähihoitajakoulutus.

Kyseessä on aivan uudenlainen koulutusmalli, jossa opiskelijat aloittavat tutkinto-opiskelun englannin kielellä ja suorittavat tutkinnon suomen kielellä. Suomen kielen opiskelu aloitetaan heti opintojen alussa, ja sen määrää lisätään vähitellen. Samanlaista mallia ei tiettävästi ole käytössä missään muussa suomalaisessa oppilaitoksessa.

Riverian palvelutoiminnan tulosalueen koulutusjohtajan Jaana Rajavuoren mukaan koulutuksilla halutaan turvata maakunnan elinvoima ja työpaikat.

– Pahiten työvoimapulasta kärsiville aloille on ollut hankala saada työntekijöitä erityisesti maakuntakeskuksen ulkopuolelle. Myös opiskelijamäärät ovat laskeneet esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla. Kansainvälisten koulutusten avulla osaavia tekijöitä saadaan maakuntaan lisää.

 

Opiskelijoilla vahva motivaatio

 

Kiinnostus kansainvälistä koulutusta kohtaan yllätti sekä Riveriassa että Lieksan kaupungilla. Hakemuksia kokkikoulutukseen tuli satoja ympäri maailmaa.

Rajavuoren mukaan maahan muuttaneet opiskelijat ovat motivoituneita ja heidän opintojensa keskeyttämisprosentti on suomalaisiin opiskelijoihin verraten pienempi.

– Suomen kielen koulutus toimii myös hyvänä kotouttamisen ja sitouttamisen välineenä. Opiskelijoilla on vahva motivaatio, Rajavuori toteaa.

Opiskelijat saapuvat Suomeen opiskelijaviisumilla, jonka turvin he saavat asua Suomessa opintojensa ajan. Tavoitteena on, että kaikki opiskelijat työllistyvät alueelle.

 

Yrityksiltä toivotaan tiivistä yhteistyötä

 

Lieksassa toivotaan kansainvälisten opiskelijoiden osalta tiivistä yhteistyötä paikallisen työelämän kanssa. Lieksan kaupungin hyvinvointijohtaja Arto Sihvonen pitää uudenlaista koulutusmallia erinomaisena ratkaisuna yritysten osaavan työvoiman saatavuuteen.

– Kaupunki toivoo, että yritykset lähtisivät aktiivisesti sitouttamaan opiskelijoita työpaikkoihin heti koulutuksen alkuvaiheessa tarjoamalla esimerkiksi työssäoppimispaikkoja.

Työssäoppiminen on tärkeä osa opiskelijoiden kotoutumista, mutta sen eteen riittää työtä myös työpaikkojen ulkopuolella.

– Lieksan kaupunki on hakemassa uudella maakunnallisella hankkeella kokoaikaista kotiutumiskoordinaattoria, jonka tehtävänä on keskittyä maahanmuuttajien kotiuttamiseen paikkakunnalle, hyvinvointijohtaja Sihvonen kertoo.

– Tavoitteena on korostaa vapaa-ajan toimintaa, jotta saadaan mahdollistettua aiempaa enemmän kohtaamisia kantasuomalaisten ja maahanmuuttajien välillä. Yhteistoiminnan kautta luodaan toivottavasti maahanmuuttajille positiivisia kokemuksia ja siten he sitoutuisivat jäämään Lieksaan asumaan ja töihin opintojen jälkeen.

Riveriakin järjestää yksiköissään opiskelijoille matalan kynnyksen harrastustoimintaa, kuten erilaisia urheilu- ja pelikerhoja. Niiden tavoitteena on lisätä kansainvälisten opiskelijoiden sosiaalisia kontakteja ja osallisuutta yhteiskuntaan. Kerhotoimintaa on suunnitteilla myös Lieksaan.

 

Lisätiedot:

 

Arto Sihvonen

hyvinvointijohtaja, Lieksan kaupunki

040 1044 101

arto.sihvonen@lieksa.fi

 

Jaana Rajavuori

koulutusjohtaja, palvelutoiminnan tulosalue

0504621271

jaana.rajavuori@riveria.fi

 

Jere Mutanen

koulutusjohtaja, terveyden ja hyvinvoinnin tulosalue (lähihoitajakoulutus)

050 310 1077

jere.mutanen@riveria.fi

Kaksi ihmistä tekee ruokaa koulukeittiössä, he sekoittavat hanskat kädessä aineksia sekaisin vuokaan.