Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left P-K:n pelastuslaitos - tiedote lumikuormista

P-K:n pelastuslaitos - tiedote lumikuormista

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos tiedottaa 21.3.2019
 

Ota kattojen lumikuorma vakavasti - Ilmianna lumikuormainen katto kiinteistön omistajalle

 

Pohjois-Karjalassa on ollut viime viikkoina useita kattojen sortumia suurista lumikuormista johtuen. Erityisen riskialttiita ovat suuret hallit ja vastaavat rakennukset, joissa on laaja-alaisia kattoja (esimerkiksi suuret hallit, maneesit ja navetat) ja paljon lumikuormaa. Pelastuslaitokselle on tullut vähän ajan sisällä jo kahdeksan kattojen lumikuormiin liittyvää tehtävää.

 

Kiinteistönomistaja voi olla kaukanakin itse lumikuormaisesta kiinteistöstä, joten naapurien on hyvä olla tarkkana ja ilmoittaa kiinteistön omistajalle mahdollisesta lumikuormasta. Ympäristökeskuksen arvion mukaan metrin kerros lunta painaa tällä hetkellä noin parisen sataa kiloa. Painavinta lunta löytyy tällä hetkellä maakunnan alueelta Ilomantsista ja Lieksasta.

 

Riskinä voi olla pienemmänkin hallin katon sortuminen. Vaikka omakotitalot eivät kuulu riskikohteisiin kattojen lumikuorman kestävyyden osalta, on vastaavina talvina kuin nyt rikkoutunut mm. kuistien ja terassien kattoja.

 

1. Kiinteistönomistajan on seurattava lumitilannetta ja huolehdittava siitä, että lunta poistetaan katolta tarpeen mukaan.

2. Lumenpudotuksessa on aina syytä käyttää ammattilaisapua ja huolehdittava työturvallisuudesta ja ohikulkijoiden turvallisuudesta.

 

Viimeisin sortuma on keskiviikkoillalta, jolloin entisen ravintolan katto romahti Joensuun Tuupovaarassa. Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen pelastusjohtaja Markus Viitaniemi varoittaa paikoitellen suurista lumikuormista maakunnan alueella ja vetoaa kiinteistönomistajiin kattojen lumikuormien vähentämiseksi riskialtteissa kiinteistöissä.

 

 

Turvallisuus ennen kaikkea

 

Toistaiseksi on onneksi vältytty henkilövahingoilta, mutta riski henkilövahingoille on suuri mikäli sortuman sattuessa on ihmisiä sisällä rakennuksessa. Kiinteistöjen turvallisuudesta huolehtiminen on omistajan vastuulla, joten nyt olisi viimeistään aika tarkastaa kattojen lumitilanne ja ryhtyä tarvittaviin ennaltaehkäiseviin lumenpoistotoimiin ettei sortumia pääsisi enää tapahtumaan.

 

Henkilövahinkoriski omakotitaloissa kohdistuu pelastuslaitoksen kokemuksen mukaan lumen pudottajiin, ei sortumien aiheuttamaan vahinkoon. Lumenpudotuksessa on kiinnitettävä huomiota lumen pudottajien ja ohikulkijoiden turvallisuuteen sekä tarvittaessa käytettävä ammattiapua työturvallisuuden varmistamiseksi.

 

 

 

Lisätietoja antaa:

Markus Viitaniemi, pelastusjohtaja, 050 511 8342

Pasi Markkanen, päivystävä päällikkö, 013 267 5120 Tiedote päivitetty: 21.03.2019 14:46