Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksan koulu- ja kimppakyytien kilpailutus alkaa loppuviikosta

Lieksan koulu- ja kimppakyytien kilpailutus alkaa loppuviikosta

Vuonislahden ja Pankakosken koulukyydit avoimia kaikille matkustajille

 

Lieksan kaupunki on kilpailuttamassa Pohjois-Karjalan hankintatoimen kautta koulu- ja kimppakyytikuljetuksia. Sopimukset kilpailutetaan ajokaudelle 01.08.2021 - 31.07.2024 + yhden vuoden + yhden vuoden optiomahdollisuudella (3 + 1 + 1) lukuun ottamatta Koli-Juuka kimppakyytireittiä, jonka kilpailutusaika on 2 + 1 + 1 + 1. Kilpailutus alkaa loppuviikosta viikolla 7 ja on avoinna 22.3. klo 14 saakka. Lieksan kaupunginhallitus teki päätöksen tarjouspyyntöasiakirjan hyväksymisestä kokouksessaan 15.2.2021.

-Koulu- ja kimppakyytien kilpailutukset tehdään yhdessä edellisen kilpailutuksen tapaan, taustoittavat kaupungin hyvinvointijohtaja Arto Sihvonen ja elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen. -Reitistä ja kalustosta riippuen sama liikennöitsijä voisi ajaa saman päivän aikana niin koulu- kuin kimppakyytejäkin.

Yhteinen kilpailutus laajentaa myös kuntalaisten mahdollisuuksia asioida Lieksan keskustassa Vuonislahden ja Pankakosken suunnista, sillä kyseiset koulukuljetusten ajoreitit avataan myös julkiselle liikenteelle. -Julkisuudessa on ollut huhuja, että tällaisella järjestelyllä Vuonislahden ja Pankakosken osalta kimppakyytiliikenne lakkaisi kokonaan, mutta se ei pidä paikkansa, Sihvonen ja Saastamoinen vakuuttavat. -Tällä palvelulla on tarkoitus siis laajentaa kuntalaisten ja matkailijoiden liikennöintimahdollisuuksia eli tarjota lisäpalvelua normaalien kimppakyytien lisäksi.

Toisen asteen opiskelijatkin voivat käyttää koulukuljetuksia reittisuunnitelmien mukaisesti, jos niissä on tilaa. Maksu hoidetaan kuljetusyrittäjän ja asiakkaan kesken, samoin kuin kuntalaisille avattavilla Vuonislahden ja Pankakosken koulukyytivuoroilla.

Lieksan kaupunki huomioi ensimmäistä kertaa koulu- ja kimppakyytien kilpailutuksessa autojen vähäpäästöisyyden, eli hinnan lisäksi vähähiilisyys tulee olemaan osana kokonaispisteytystä. Johtuen tämänhetkisen sähkö-, kaasu- ym. latausinfran puutteellisuudesta Lieksassa vähähiilisyyden painoarvo on tässä kilpailutuksessa vielä vähäinen, noin 5 % kokonaisuudesta, mutta huomioiden tulevat lakimuutokset ja vähähiilisyyden tavoitteet maakunnassakin, on perusteltua huomioida asia jo tässä kilpailutuksessa.

Perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen vastuuhenkilö Juha Ryynänen toteaa, että koulukyytien reitteihin tulee muutoksia kouluverkkorakenteen muutosten myötä. -Suurimmat muutokset kohdistuvat Vuoniskylien ja Jamalin suuntiin, sillä koulujen toiminnan loppuessa kevätlukukauden 2021 päätteeksi, näiden kahden koulun kaikki oppilaat siirtyvät koulukuljetusten piiriin. Vuoniskylien ja Jamalin koulun osalta oppilaiden kuljetusmatka toki pitenee aikaisempaan verrattuna, koska oppilaat kuljetetaan Lieksan keskustaan.

Tulevia reittejä on suunniteltu siten, että oppilaan päiväkohtaiset matka-ajat pysyvät perusopetuslain mukaisina. -Oppilaan koulumatka odotusaikoineen voi kestää enintään 2,5 tuntia päivässä ja lukuvuoden alussa 13 vuotta täyttänyt tai perusopetuslain 17 § 2 momentin tarkoittamassa erityisopetuksessa olevan oppilaan koulumatka odotuksineen voi kestää enintään 3 tuntia päivässä, Ryynänen infoaa.

Lieksan kaupungin kimppakyydit reitteineen ja ajoaikatauluineen pysyvät uudella ajokaudella pääosin ennallaan. Elinvoimajohtaja Saastamoinen kertoo, että muutoksia tullaan tekemään nykyiseen Hattuvaara-Lieksa-ajoreittiin siten, että ko. reitillä on mahdollista päästä myös Patvinsuon kansallispuiston opastuskeskukseen. -Tämä muutos parantaa Patvinsuon saavutettavuutta, ja muutoksen jälkeen kimppakyydeillä Lieksasta on saavutettavissa Kolin ja Patvinsuon kansallispuistot, samoin kuin Ruunaan retkeilyalue.

Kimppakyytireitteihin tulee yksi merkittävä muutos koskien nykyisiä Vuonislahti-Jaakonvaara-Lieksa ja Vuonisjärvi-Lieksa-reittejä. -Reitit muuttuvat siten, että jatkossa kantatien länsipuolelle muodostuu yksi reitti (Vuonislahti-Vuonisjärvi-Lieksa) ja itäpuolelle toinen reitti (Jaakonvaara-Sokojärvi-Lieksa), Saastamoinen sanoo. Lisäksi Koli-Juuka-reitti muuttuu ajettavaksi yhtenä arkipäivänä nykyisen kahden päivän sijaan. Muutos on perusteltua reitin asiakasmäärän vähentymisestä johtuen.

Lieksan kaupungin koulukyytien hankinnan arvo on vuositasolla n. 900.000 € ja kimppakyytien noin 235.000 €/vuosi. Tarjousasiakirjat, lisätiedot ja linkki kilpailutukseen: tarjouspalvelu.fi/jns

 

Lisätietoja:

 

Kimppakyydit

Susanna Saastamoinen, elinvoimajohtaja

p. 040 1044 009

 

Koulukyydit

Juha Ryynänen, perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen vastuuhenkilö

p. 040 1044 160