Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronarajoitukset Lieksassa jatkuvat ennallaan

Koronarajoitukset Lieksassa jatkuvat ennallaan

Lieksassa jatketaan rajoitustoimenpiteitä koronaviruksen leviämisen estämiseksi, vaikka tartuntojen osalta tilanne Lieksassa on pysynyt rauhallisena. Viimeinen positiivinen tartuntatulos on kaupungissa ilmennyt noin kuukausi sitten. -Vaikka Lieksassa tämän hetken tilanne onkin rauhallinen, valtakunnallinen ja maakunnallinen tilanne huomioon ottaen, lievennyksiä ei valitettavasti voida tehdä. Pohjois-Karjala on kiihtymisvaiheessa ja toimet tehdään sen mukaisesti. Suomen hallituksen 25.1.2021 tiedottaman linjauksen mukaisesti voimassa olevat rajoitustoimet on pidettävä vähintään nykyisellä tasollaan, kunnes virusmuunnoksen leviämistä ja sen estämiseksi tehtyjen toimien vaikuttavuutta on voitu arvioida, ja näin myös Lieksassa toimitaan, toteaa valmiusryhmän puolesta Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen.

 

Rajoituksia tarkasteltaessa on myös huomioitava se, että me emme elä eristyksissä muista kunnista. Ihmiset liikkuvat täältä ja tänne, ja näin myös viruksen leviämisen riski on aina olemassa. Lähiaikoina on nähty esimerkkejä naapurikunnissa sattuneista laajoista altistumisista ja niiden vaikutuksista muun muassa päivähoidon ja perusopetuksen järjestelyihin, kun isoja joukkoja ihmisiä on asetettu karanteeniin, Määttänen taustoittaa tehtyjä päätöksiä.

 

Viikon 4 alussa koronavirustestien määrä kaupungissa on noussut merkittävästi edellisiin viikkoihin nähden. Edellisten viikkojen aikana tehtiin keskimäärin 50 - 60 testiä viikossa, alkaneella viikolla yhden päivän aikana on otettu noin neljäkymmentä testiä. Kaupungin valmiusryhmä toteaakin, että ihmisten aktivoituminen ja hakeutuminen testeihin on erittäin hyvä asia.  

 

9.2.2021 saakka voimassa olevat rajoitustoimenpiteet Lieksassa

 

Suljettuna olevat toimipisteet ja toiminnot:

Kulttuurikeskuksen Brahe-sali, kansalaisopiston toiminta etäopetusta lukuun ottamatta sekä lapsiperheiden Kohtaamispaikan toiminta.

 

Mukautetut toiminnot:

Kaupunginkirjaston pikalainauspalvelu (varattujen kirjojen lainaaminen sekä palautuspalvelu) on käytössä, mutta lehtisali ja ryhmätilat pysyvät suljettuina. Kirjastoon ei voi jäädä pidempiaikaisesti oleskelemaan.

Pikalainausperiaatetta noudatetaan myös kirjastoautossa, ja pyritään ennakkovarauksiin. Enintään 4 asiakasta kerralla (rajoitus ei koske varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ryhmiä).

Pielisen Museo jatkaa toimintaa Aluehallintoviraston 20 henkilön kokoontumisrajoituksen mukaisesti.

Työllisyyspalvelujen Vauhdittamo on suljettu yleisölle avoimelta toiminnalta. Ryhmätoiminta ja toiminta ajanvarauksella jatkuu pienryhmissä.

 

Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuus sisäliikuntapaikoissa (jäähalli, koulujen liikuntasalit sekä Liehun liikuntatilat ja uimahalli) jatkuu. Harrastustoiminnan ohjeistuksesta on sovittu toimintaa järjestävien seurojen kanssa ja valmiusryhmässä ollaan luottavaisia, että sovituista pelisäännöistä pidetään yhteisesti kiinni. Yksittäisiä pelejä liikuntatiloissa on mahdollista järjestää, mutta ei kuitenkaan useamman joukkueen turnauksia, jotka aiheuttaisivat laajempaa liikkumista paikkakuntien ja maakuntien välillä, ja sitä kautta nostaisivat riskiä myös viruksen leviämiselle.  Aikuisten harrasteryhmien osalta kaupungin liikuntatilat pysyvät toistaiseksi suljettuina.

 

Valmiusryhmässä ymmärretään hyvin rajoitusten aiheuttama turhautuminen ja toiveet sisäliikuntapaikkojen laajemmasta avaamisesta. -Kävimme pitkän keskustelun muun muassa erityisryhmien osalta, ja jaamme huolen rajallisista liikkumismahdollisuuksista. Viruksen leviämisen estäminen ja haavoittuvassa asemassa olevien suojeleminen ovat kuitenkin ensisijaiset tehtävämme, ja ne painavat myös vaakakupissa enemmän kuin mikään muu näitä asioita pohdittaessa, kaupunginjohtaja Määttänen jatkaa tehtyjen päätösten perustelua. Positiivisena asiana valmiusryhmän mukaan voi pitää sitä, että ikäihmisten palveluissa koronarokotukset ovat hyvässä vauhdissa niin julkisella kuin yksityiselläkin puolella.

 

Lieksan kaupungin valmiusryhmä kokoontuu tarkastelemaan tilannetta seuraavan kerran viimeistään maanantaina 8.2. ja tiedottaa jatkosta sen jälkeen. Tarvittaessa valmiusryhmä kokoontuu jo aiemmin.

 

Ajankohtaiset tiedotteet ja ohjeet:

www.siunsote.fi/korona

www.siunsote.fi/koronaviruksen-altistumispaikat

www.lieksa.fi/ajankohtaista-koronasta

sekä Lieksan kaupungin Facebook-sivu

 

 

Lisätietoja:
Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja, p. 040 1044 001