Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Kolilla varaudutaan alueen kehittymiseen paloasemaa siirtämällä

Kolilla varaudutaan alueen kehittymiseen paloasemaa siirtämällä

Lieksan kaupunki valmistelee yhdessä Pohjois-Karjalan pelastustoimen kanssa Kolin paloaseman siirtoa. Kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen taustoittaa siirron olevan osa Kolin ja Ahmovaaran matkailun ja asumisen kehittämistä, joka on Kolin matkailuvision 2050 tavoitteena. -Uuden osayleiskaavan myötä tarkoituksena on keskittää liiketoimintaa ja asumista Kolin kylän keskustaan ja näin tiivistää alueen rakentamista. Kolin paloasema sijaitsee tällä hetkellä keskellä tehokkaimman rakentamisen aluetta, mihin suunnitellaan parhaillaan uutta hotellia, Määttänen kuvailee.

Paloaseman siirron tarkoituksena on turvata pelastuslaitoksen toimintaedellytykset Kolilla, ja samalla huomioida mahdolliset tulevaisuuden laajentamistarpeet aseman, kaluston sekä aseman piha-alueen osalta. Paloaseman uutta sijaintia on kartoitettu laajasti Lieksan kaupungin ja pelastustoimen välisissä keskusteluissa. -Olemme kartoittaneet paloasemayksikölle keskeistä sijaintia, josta on lyhyt matka myös uusille, suunnitelluille rakennusalueille, kaupunginjohtaja sanoo. -Parhaaksi paikaksi näyttäisi olevan osoittautumassa Kolin seurojentalon alapuolella oleva kaupungin omistama alue, hän jatkaa.

Paloaseman siirtämiseen on mahdollista saada Palosuojelurahastolta avustusta. Lieksan Kiinteistöt Oy ja Pohjois-Karjalan pelastustoimi ovat valmistelleet avustushakemusta, ja pelastustoimi on antanut Palosuojelurahastolle paloaseman siirtämistä puoltavan lausunnon. Avustuksen määrä voi olla enintään 40 % hyväksytyistä kustannuksista. Lieksan kaupunki jätti määräaikaan mennessä alustavan rahoitushakemuksen, jonka täydentämiseen on varattu mahdollisuus helmikuun puoliväliin saakka. Siirron kustannuksiksi arvioidaan tällä hetkellä noin 200.000 - 250.000 euroa.

Lieksan kaupunginjohtaja on tyytyväinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen yhteistyöhön asian valmistelussa. -Pelastuslaitos ymmärtää hyvin Kolin merkityksen Pohjois-Karjalan merkittävimpänä matkailukeskittymänä, samoin kuin alueen ominaispiirteet pelastustoiminnalle esimerkiksi erityyppisten pelastustehtävien suhteen. Seuraavaksi lähimmän paloaseman ollessa yli 40 km päässä Juuan keskustassa, pelastustoimen toimintavalmiuden kannalta Kolin paloaseman kehittäminen on tärkeää, mikä on ollut yksi suunnittelun lähtökohta, Jarkko Määttänen summaa.

Kolin paloaseman siirtoa käsitellään maanantaina 7.2.2022 Lieksan kaupunginhallituksessa, joka linjaa paloaseman lopullisen sijainnin.

 

Lisätietoja:

Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja

p. 040 1044 001 / jarkko.maattanen@lieksa.fi

Kuva harmaasta rakennuksesta, isot vaaleat ovet. Oven päällä teksti