Navigation Menu

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Публикатор

angle-left Lieksan kaupungin vuoden 2020 taidepalkinto

Lieksan kaupungin vuoden 2020 taidepalkinto

myönnettiin Lieksan Perinnekiinteistöt Oy:lle Kotilaisen talon peruskorjauksesta ja rakennetun kulttuuriympäristön suojelemisesta.

 

Taidepalkintoon kuuluu kunniakirja ja kuvataiteilija Tuuli Meriläisen akryylimaalaus.

 

Palkinnon myöntämisestä päätti Lieksan kaupungin hyvinvointilautakunta kokouksessaan 17.11.

 

Maakunnallisesti merkittää rakennusperintöä

 

Lieksan keskustan rakennettu ympäristö on maakunnallisesti merkittävä. Keskustaajaman kaupunkikuva on moni-ilmeinen erilaisine puu- ja kivirakennuksineen. Keskustan alueelta löytyy myös useiden tunnettujen arkkitehtien suunnittelemia rakennuksia. Lieksan liike-elämä on keskittynyt Pielisentien varteen jo 1800-luvun loppuvuosikymmenistä lähtien. Vanhimmat säilyneet liiketalot ovat Pohjoismaiden Yhdyspankin talo (1911, nykyinen Hurtan Holvi) ja Kotilaisen kauppatalo.

 

Halu pelastaa Kotilaisen talo

 

Kuhmonkadulla 1910-luvun taitteessa kauppiasuransa aloittanut Samuli Kotilainen (1889−1948) rakennutti uuden liike- ja asuintalon Pielisentien varrelle vuonna 1922. Hirsirakenteisen talon suunnitteli lieksalainen arkkitehti Anselm (Ansu) Hämäläinen. Kotilaisen suku jatkoi liiketoimintaa rakennuksessa 1970-luvun loppuun. Sen jälkeen talossa on toiminut useita eri yrityksiä. Keskeisen sijaintinsa ja rakennushistoriansa takia talo on merkittävä osa paikallista kulttuuriperintöä.

 

Lieksan Perinnekiinteistöt Oy on peruskorjannut Lieksan kaupunkikuvaan kiinteästi liittyvän puurakenteisen kauppakiinteistön ja mahdollistanut sen säilymisen tuleville sukupolville. Viiden yrityksen ja neljän yksityishenkilön vuonna 2019 perustama osakeyhtiö syntyi halusta pelastaa Kotilaisen talo. Laajan peruskorjauksen toteuttamiseen on jo nyt käytetty noin 5 000 talkootuntia ja työ jatkuu vielä yläkerran ja pihapiirissä sijaitsevan varaston kunnostamisessa.

 

Mittavan kunnostushankkeen kantavana voimana on ollut yhdessä tekeminen ja uuden oppiminen. Lieksan Perinnekiinteistöt Oy:n toimijat haluavat tehdä työtä Lieksan hyväksi, jotta kotikaupunkimme uudistuu ja voi hyvin.

 

Lisätietoja:

Asko Saarelainen
Rehtori, FL
p. +358 40 1044 111