Haittaeläimet

Haittaeläimet

Haittaeläimet

Haittaeläimiä ovat hiiret, rotat ja linnut. Jyrsijöiden vierailua voidaan alkaa epäillä, jos näkyvillä on ruokailujälkiä, jyrsityn näköisiä pakkauksia ja ulostepapanoita. Haittaeläimet voivat aiheuttaa ongelmia asuinalueilla, jos niille on ruokaa tai sopivia pesimispaikkoja, kuten esimerkiksi rakennus – ja purkujätekasat ja tyhjillään olevat huonokuntoiset rakennukset.

Ensisijainen keino haittaeläinten torjumiseen on huolehtia asiamukaisesta jätehuollosta. Kiinteistöllä on oltava riittävästi ehjiä jäteastioita, jotka tyhjennetään tarpeeksi usein. Kompostorit pitää olla haittaeläimiltä suojattuja ja niissä ei saa olla yli 7mm rakoja.

Lintujen, oravien ym. eläinten ruokkiminen esim. parvekkeella ja pihoilla johtaa niiden kerääntymiseen ja jatkuvaan oleskeluun kyseisten ruokapaikkojen läheisyydessä. Varsinkin maahan joutunut ravinto houkuttelee paikalle haittaeläimiä kuten hiiriä ja rottia. Myös pulut, varikset ja harakat saattavat olla haittaeläimiä silloin, kun ne oppivat ruokailemaan esimerkiksi huonosti hoidetulla pikkulintujen ruokintapaikalla.

Pihapiirissä suurina määrinä esiintyessään pulut, varikset tai harakat voivat aiheuttaa terveyshaittaa.

Lintujen, rottien ja hiirien esiintyessä, ole yhteydessä taloyhtiöön tai kiinteistön omistajaan haittaeläimien hävittämiseksi.

Ole tarvittaessa yhteydessä terveystarkastajaan saadaksesi ohjeita tuholaisten hävitykseen ja tunnistamiseen. Neuvontaa asiaan saa myös ympäristönsuojelutoimistosta.

 

Yhteistiedot

Yhteystiedot

Pertti Hippinen Terveystarkastaja Mönninkatu 56 81700 Lieksa 013 330 8208 pertti.hippinen@siunsote.fi