Ruokahuollon kuva

Navigaatiovalikko

Ruokahuolto

Ruokahuolto

 

Ruokahuolto tuottaa ensiluokkaisia ateriapalveluja asiakkaille Lieksan kaupungin alueella. Ruokapalveluissa otetaan huomioon eri asiakasryhmät sekä tuotetaan palvelut asiakkaiden tarpeiden mukaisesti. Palvelut tukevat ja auttavat asiakkaita eri elämänvaiheissa. 

Kouluissa ruokapalveluhenkilöstö huolehtii omalta osaltaan ruokailun sujuvuudesta, miellyttävästä ilmapiiristä ja hyvien tapojen edistämisestä.   

 

Valmistamme tuotantokeittiöllämme noin 1500 erilaista ateriaa päivässä. Erityisruokavalioita niistä on noin 1,7 %. Asiakkaitamme ovat päiväkodit ja oppilaitokset.

Tuotantokeittiömme sijaitsee Riverian Kuhmonkatu 32 tiloissa.  Brahea keittiön ohessa toimii sali, jossa ruokailee Lieksan kaupungin yläkoulu ja lukio sekä Riverian Lieksan yksikön opiskelijat, lisäksi aterioimassa käy molempien henkilökuntaa. Tiloissa toimii myös kahvio, joka aukeaa klo 8.45 tarjoten mm. aamupuuroa ja kahvia.  

Valmistamme aterioita myös päiväkoteihin, Orava ja Partalanmäki, joissa on aamupalaa, lounasta, välipalaa ja osittain myös päivällistä. Moisionkadun koulun vanhalla puolella ovat jo aloittaneet Lilliputtien ja Luppakorvien ryhmät ja ensi syksynä tiloihin siirtyvät myös eskarit. Jakelukeittiöinä toimivat koulumme sijaitsevat Rantalassa ja Koulukadulla. Kaupungillamme on kyläkoulu, joka sijaitsee Kolilla. 

Käytössämme on ruokatuotanto-ohjelma, josta saamme tietoomme ruokalajien energiamäärät ja voimme näin seurata ravitsemussuositusten toteutumista. Pyrimme ohjaamaan koululaisia lautasmalliannoksiin ja eri teemoilla luomme piristystä kouluvuoteen. 

 

Luomun käyttö Lieksan ruokahuollossa

 

Hallitusohjelmassa on Suomen maatalouspolitiikan strategiseksi tavoitteeksi nostettu luomu-ja lähiruoan osuuden kääntäminen vahvaan nousuun. Hallituksen tavoitteen mukaan ammattikeittiöiden tarjotusta ruoasta tulee olla 20 % luomua vuoteen 2020 mennessä.

MTK:n mukaan Suomessa luomutiloja oli vuonna 2017 noin 4 640 ja luomuviljeltyä peltoa 263 000 hehtaaria eli 11,7 % koko viljelyalasta. Kuluttajat arvostavat lyhyitä tarjontaketjuja, mutta esimerkiksi vähittäiskaupan luomuvalikoiman tuotenimikkeistä noin 40 % on tällä hetkellä tuontia.

Luomu.fi sivuilla kerrotaan, että luonnonmukaisen tuotannon harjoittamisesta aiheutuva vesistö- ja ilmastokuormitus on lähtökohtaisesti tavanomaista maataloustuotantoa vähäisempää ja luonnon monimuotoisuus runsaampaa. Synteettisten kemiallisten lannoitteiden ja kasvinsuojeluaineiden käyttö on kiellettyä.

 

- Olemme Lieksan kaupungin strategian mukaisesti nostaneet lähiruoan osuutta ja hallitusohjelman mukaisesti pyrimme myös vastaamaan luomun tarjoamisen haasteisiin, kertoo ruokahuoltopäällikkö Mervi Liiten.  - Luomuraaka-aineet ovat pääsääntöisesti huomattavasti kalliimpia, joka tekee niihin siirtymisen haasteelliseksi. Tosin esimerkiksi maidon kohdalla maaseutuvirastolta haettava tuki maitolitraa kohti on luomumaidossa suurempi, Liiten jatkaa.

 

- Olemme kaupungin ruokahuollossa päättäneet siirtyä luomutuotteisiin alkuvaiheessa hedelmissä ja puuroviljassa. Luomutuotteita tulevat olemaan: banaani, mandariini ja ruishiutaleet, josta valmistamme puuron päiväkoteihin. Luomutuotteita on siten tarjolla kahtena päivänä viikossa. Hankintakilpailutus kuivatuotteiden osalta on kuitenkin käynnissä, ja toivomme saavamme vielä sitä kautta lisää hankintahinnaltaan sopivia luomutuotteita, Mervi Liiten tiedottaa.

 

 

Yrittäjien herkkuja -päivä 5.9

Kulttuurikeskus

Kulttuurikeskus

Kulttuurikeskuksen tilaustarjoilut hoitaa Lieksan Tukipiste p. 045 263 6655 lieksan.tukipiste@kolumbus.fi

Tuotantokeittiö

Tuotantokeittiö

Brahea- keittiö Kuhmonkatu 32 040 1044 256

Jakelukeittiöt

Jakelukeittiöt

Keskuskoulun alakoulu Koulukatu 16 040 1044 205
Brahea-kampuksen ruokasali Kuhmonkatu 32 040 1044 256
Rantalan koulu Rantalantie 4  040 1044 239
Kolin koulu Aapiskukontie 11  040 1044 259