Murupolku

Lasten allergiat ja kouluruoka

Lasten allergiat ja kouluruoka

Allerginen reaktio voi periaatteessa syntyä mistä vain ruoasta, jonka sisältämälle ainesosalle - useimmiten proteiinille eli valkuaisaineelle - henkilö herkistyy. 

Ruoka voi aiheuttaa myös muita kuin allergisia oireita. Esimerkiksi laktoosi-intoleranssi, keliakia ja toiminnalliset vatsavaivat sekoitetaan usein allergiaan. 

Lasten ruoka-allergiat paranevat usein kouluikään mennessä. Ruoka-allergiaa esiintyy 5–8 prosentilla suomalaisista lapsista.  

Ruoka-allergia ja sen vaatima ruokavaliohoito ovat aina yksilöllisiä ja riippuvat oireiden voimakkuudesta. Voimakkaita oireita aiheuttavaa ruokaa on syytä välttää ehdottomasti, mutta lievästi allergisoivia ruokia saattaa pystyä syömään oireiden rajoissa. 

Nykysuositusten mukaan allergioiden hoidossa pyritään pois turhista kielloista ja välttämisestä. Lievissä oireissa ruoka-ainetta voi nauttia oireiden sallimissa rajoissa. Niin sanottuja ”yleisesti allergisoivia ruoka-aineita” ei ole olemassa. Ruokavaliohoitoihin ei tule ryhtyä pelkkien laboratoriotestitulosten perusteella. Useimmat allergiset sietävät pieniä määriä allergeenia. Pienet allergeenimäärät ravinnossa voivat myös ylläpitää ja tukea sietokykyä. 

(Lisää aiheesta: allergia.fi) 

 

Erikoisruokavaliot

Kouluissa opiskeleville ja päivähoidoissa oleville lapsille järjestetään erityisruokavalio terveydellisistä syistä pääasiassa lääkärinlausunnon perusteella. Lääkärinlausuntoa ei edellytetä vähälaktoosisessa ja laktoosittomassa ruokavaliossa, kasvisruokavaliossa eikä uskonnollisiin syihin perustuvassa ruokavaliossa.  

Kouluissa ja päivähoidossa erityisruokavalio toteutetaan siten, ettei lapsi saa mitään itselleen sopimatonta ruoka-ainetta, mutta ei välttämättä kaikkea hänelle sopivaa. Erityisruokavaliota noudattavien ruokalista laaditaan mahdollisimman paljon muiden lasten ruokalistaa muistuttavaksi. 

Lääkärinlausunto ei lähtökohtaisesti saa olla 6 kuukautta vanhempi lukuvuoden alkaessa, ellei lausunnon kirjoittanut lääkäri ole määritellyt pidempää voimassaoloa tai jos erityisruokavalio on pysyvä (esim. diabetes, keliakia, kala- tai pähkinäallergia). 

Päivähoidossa oleville lapsille erityisruokavalion tarve tarkistetaan 1-2 vuoden välein. 

 

Ilmoitus erityisruokavaliosta toimitetaan kouluterveydenhoitajalle. Ilmoituksen voi jättää myös kouluruokalan henkilökunnalle, joka toimittaa sen tuotantokeittiölle.