Kulttuurikeskus

Navigaatiovalikko

Kulttuurikeskus

Kulttuurikeskus

Pielisentie 9-11, 81700 Lieksa

kulttuurikeskus@lieksa.fi

Tiedustelut ja varaukset:asiakaspalvelupiste, puh. 040 1044 710 ma-pe 9.00-15.00 tai asiakaspalvelu@lieksa.fi.
 
Kiinteistö Oy Lieksan Liike- ja kulttuurikeskus valmistui 1985 ja peruskorjattiin 2009. Kiinteistön pääosakkaina ovat Pielisen Osuuspankki ja Lieksan kaupunki.

Brahe-salissa (salissa 400 paikkaa) järjestetään konsertteja, teatteriesityksiä, elokuvia, juhlia sekä luento- ja koulutustilaisuuksia, aulatiloissa taidenäyttelyjä. Vuosittain noin 360 tilaisuutta ja noin 30.000 kävijää.

 

Muut yhteystiedot:

Vahtimestari-laitteistonhoitajat: 040 1044 116

Juha Turunen puh. 040 1044 163

Janne Tikkanen puh. 040 1044 142 (Musiikkiopisto/Kulttuurikeskus)

Kulttuurikeskuksen tilaustarjoilut hoitaa Lieksan Tukipiste puh. 045 263 6655, lieksan.tukipiste@kolumbus.fi
Kulttuurikeskuksen tilavaraukset: puh. 040 1044 710
Lipunmyynti (tuntia ennen esitystä): puh. 040 1044 117

 

 

Kesänäyttely 2024

      

Antti Hakkarainen - Muuttuva maisema

11.6.-23.8.2024 Lieksan kulttuurikeskus. Näyttely on avoinna ma‒pe klo 11‒17 ja Vaskiviikon konserttien aikana. Näyttelyyn on vapaa pääsy.

 

Luontokokemuksia

Nurmeksessa asuva taidemaalari Antti Hakkarainen valmistui kuvataiteilijaksi Lahden Ammattikorkeakoulun Taideinstituutista vuonna 2010 ja opiskeli sen jälkeen parin vuoden ajan Repin-Instituutin kuvataidekoulutuksessa Kotkassa. Hakkarainen on toiminut aktiivisesti taiteen kentällä vuodesta 2010 alkaen ja hänen teoksiaan on monissa julkisissa ja yksityisisissä kokoelmissa.

Ympäröivällä luonnolla on keskeinen rooli Hakkaraisen taiteessa. ‒ Luonnossa kokemani ja näkemäni asiat työstän työhuoneellani maalauksiksi, joissa olen lähestynyt aiheita uudenlaisista näkökulmista käsin, kertoo Antti Hakkarainen maalaustensa synnystä.  Maalauksilleni on ominaista abstraktien väripintojen ja esittävän maalaamisen rinnakkaiselo, jossa nämä erilaiset maalaustekniikat yhdistyvät toisiinsa synnyttäen omanlaisen visuaalisen ilmeen, hän jatkaa.

 

Muuttuva maisena

Lieksan kulttuurikeskuksen näyttelyssä on esillä maalauksia reilun vuoden ajalta. Ne tuovat esille luonnon monesta näkökulmasta; toisaalta esteettisenä elämyksenä ja kokemusmaailmaamme rikastuttavana kohteena, toisaalta ihmisen toiminnan näyttämönä, jossa metsä on esimerkiksi sään ääri-ilmiöiden runtelema.

Hakkaraisen kokemuksen mukaan luonto tarjoaa parhaimmillaan hyvin syviä ja merkityksellisiä kokemuksia ja elämyksiä, mutta luonnossa näemme myös toisenlaista todellisuutta. Todellisuutta, joka ilmenee esimerkiksi vanhojen metsien ja muiden lajirikkaiden luonnonympäristöjen tuhoutumisena.

Ihmisen toiminta, joko suoraan tai välillisesti, muuttaa jatkuvasti ympäristöämme, pohtii Hakkarainen. Luonnossa myös luonnon omat prosessit vaikuttavat maiseman muutokseen. Esimerkiksi vuodenajan vaihtuminen on toisinaan äkkinäinen muutos, kun taas männyn ikääntyminen, keloutuminen ja lopuksi maapuuksi päätyminen on hyvin hidas prosessi. ‒ Maalauksissani ihmisen toiminnan seuraukset ja ympäristön luonnolliset muutokset käyvät keskenään vuoropuhelua ilmentäen luontomme monivivahteista nykytilaa, kertoo Antti Hakkarainen

Näyttelyn nimi, Muuttuva maisema, viittaa ympäristömuutosten lisäksi myös maisemamaalauksen muuttuvaan perinteeseen. ‒ Omat teokseni edustavat nykypäivän maisemamaalaustaidetta, jossa perinteiset ja modernit ilmaisutavat kohtaavat, taustoittaa Antti Hakkarainen näyttelynsä teoksia.

 

Menneet näyttelyt

 

Kuvataiteilija Pauno Pohjolaisen teoksia Lieksan kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä 15.6.-1.9.2023

Ami Ihatsun akryylimaalauksia ”Poikki soien, poikki maien”-näyttely Kulttuurikeskuksessa 29.9.-2.11.2022

Kristian Krokforsin maalauksia ja grafiikkaa 20.6.−26.8.2022

Kahdenkymmenen teoksen kokonaisuudessa taiteilijan keskeisiä aihepiirejä kymmenen vuoden ajalta. Kristian Krokfors kuuluu taiteilijoihin, jotka hiovat ilmaisuaan yhä täydellisemmäksi keskittyen rajattuun aihepiiriin. Hän tekee grafiikkaa, piirtää ja maalaa rakennuksia, puita, kartioita ja ilmapalloja tarkasti ja systemaattisesti.

Olavi Martikaisen taidenäyttely Kulttuurikeskuksella 16.3.-14.4.2022

Lieksan kaupunki sai lahjoituksena kaupungin kokoelmaan 116 Olavi Martikaisen maalausta, joista osa koottiin näyttelyyn Kultuurikeskuksen ala- ja yläauloihin.Lahjoituksena saadut teokset ovat hämeenlinnalaisen taiteenkerääjän kokoelmasta. Perikunta halusi lahjoittaa teokset Lieksaan, koska taiteilija asui nuoruudessaan Lieksassa ja jonne hän piti säännöllisiä yhteyksiä. Martikaisen teokset ovat Lieksan kaupungin taidekokoelmaa ja Pielisen museo on luetteloinut ja julkaissut kokoelman teokset Finna.fi -palveluun. Pohjoiskarjalainen vaaramaisema on Olavi ”Pikku-Olli” Martikaisen (1920−1979) teosten keskeinen aihe. Martikaisen maalaukset voidaan jakaa karkeasti maisemiin ja henkilökuviin.

Anna Armisen luontoaiheisia teoksia Kulttuurikeskuksella 15.9.-29.10.2021

Armisen näyttely koostui luontoaiheisesta taidegrafiikasta ja tussiteoksista vuosilta 2019-2021.Näyttelykokonaisuuden nimi Luonnollista viitta teosten luontoaiheisiin ja samalla minulle luontaiseen tapaan valita ja käsitellä kiinnostavia teosaiheita. Nimi liittyy myös teosten tekniseen toteutukseen. Pohdin, mikä on milloinkin luonteva tapa käyttää materiaaleja ja värejä tai tehdä viivaa ja muotoja. 

Anssi Mikael Okkosen piirustuksia Lieksan kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä 17.6.‒20.8.2021

Lieksan kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä Anssi Mikael Okkosen teoskokonaisuus ”Summer Exhibition 2021”.

Jukka Mäkelän maalauksia

Lieksan kulttuurikeskuksen kesänäyttelyssä 2019 oli esillä arvostetun taidemaalarin Jukka Mäkelän (1949─2018) tuotantoa. Näyttely painottui Mäkelän teoksiin viimeisen kymmenen vuoden ajalta, kokonaisuudesta vastasi näyttelytuottaja Pirkko Tuukkanen. Jukka Mäkelä nousi maamme nykytaiteilijoiden eturiviin 1980-luvulla ekspressiivisillä suurikokoisilla maalauksillaan, joita hän maalasi akryyliväreillä paksuin kerroksin. Hyvä esimerkki aikakauden teoksista on Lieksan kulttuurikeskuksen aulassa oleva ”Asetelma” vuodelta 1984.

Lapsuus- ja nuoruusvuotensa Jukka asui Kesälahdella ja Lieksassa, josta hän suuntasi taideopintojen pariin, ensin Taideteolliseen oppilaitokseen vuonna 1967 ja Suomen Taideakatemian kouluun vuotta myöhemmin. Ensikosketuksen taide-elämään hän sai lapsuudenkodissaan apteekkari-isänsä Keijo Mäkelän innostamana. Kodin taiteilijavieraat ja maalausmatkat Lappiin vahvistivat nuoren pojan harrastusta.

Lähes viisikymmentävuotisen taiteilijauransa aikana Jukka Mäkelän teoksia on ollut esillä lukuisissa koti- ja ulkomaisissa näyttelyissä. Hänen retrospektiivinen näyttelynsä ”Merkki ja ele” oli Kiasmassa vuonna 1999. Uudempia teoksiaan hän esitteli laajoissa näyttelyissä Helsingin Taidehallissa 2015 sekä Kuntsin modernin taiteen museossa Vaasassa 2016‒2017. Lieksan kulttuurikeskuksessa Mäkelän aiemmat näyttelyt olivat 1995 ja 2005.

Mäkelälle myönnettiin Pro Finlandia -mitali 2007 sekä Valtion taidepalkinto 1977 ja 1981. Hänen töitään on monissa kotimaisissa ja pohjoismaisissa taidekokoelmissa. Mäkelä toimi pitkään Jenny ja Antti Wihurin rahaston asiantuntijana teoshankinnoissa Wihurin rahaston kokoelmaan

Veikko Myllerin ja Irja Puhakka-Myllerin näyttely Lieksan kulttuurikeskuksessa oli avoinna 14.6.‒17.8.2018.

Näyttelyssä nähtiin Veikon uusimpia veistoksia ja Irjan akvarelli- ja guassimaalauksia.

 

"Taideteos Kiharasarvinen, tekijä Veikko Myller (patinoitu pronssi 2018)"

 

 

Veikko Myller, Kiharasarvinen (patinoitu pronssi 2018)