Navigation Menu

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Asset Publisher

angle-left Opastaulut Lieksan Mätäsvaaran kaivoskylään sekä opaskirja Mätäsvaaran kaivos- ja rakennushistoriasta

Opastaulut Lieksan Mätäsvaaran kaivoskylään sekä opaskirja Mätäsvaaran kaivos- ja rakennushistoriasta

 

Mätäsvaaran kaivoskylä Lieksassa on saanut uudet opastaulut. Kylän kaivos- ja rakennusperinteestä kertovat taulut on sijoitettu kylän keskustaan Sivukylän valinnan eteen (Varpasentie 212) ja kaivoslaguuniin vievän polun varteen. Opastaulut on laatinut Lieksan kansalaisopiston toimeksiannosta FM, graafinen suunnittelija Anni Suuronen.

 

- Mätäsvaaran kaivoskylä on viime vuosina ollut kasvavan mielenkiinnon kohteena kaivoshistorian ja Alvar Aallon suunnittelemien tehdasvalmisteisten omakotitalojen takia, kertoo kansalaisopiston rehtori Asko Saarelainen. Idea opastauluihin syntyi Jyväskylän yliopiston Kulttuuriympäristön tutkimuksen opiskelijoiden kenttätyökurssien aikana, Saarelainen taustoittaa hanketta.

 

Mätäsvaaraa koskevaa tutkimustietoon perustuvaan opasmateriaalia ei juurikaan ole ollut saatavissa. Siksi aineistosta on julkaistu Lieksan kaupungin Internet-sivulta ladattavissa oleva opaskirja Mätäsvaaran sodanaikaisiin vaiheisiin.

 

Nopea rakennus- ja nousukausi

 

Toisen maailmansodan aikana Mätäsvaara koki nopean rakennus- ja nousukauden. Sotateollisuudessa käytetyn molybdeenimalmin louhinta ja kyläyhteisön rakentaminen loivat hetkessä noin tuhannen asukkaan yhteisön. Mätäsvaara oli sotavuosina maamme toiseksi suurin kaivos.

Molybdeenin maailmanmarkkinahinnan voimakas lasku hiljensi vilkkaan kylän heti sotavuosien jälkeen. Kylän keskellä sijainneen voimalaitoksen savupiipun räjäyttäminen tiivisti kaivoksen alasajon.

 

Aalto, Hellström ja Liljeqvist arkkitehteinä

 

Alvar Aallon suunnittelemat tehdasvalmisteiset omakotitalot muodostavat Mätäskujalle tunnelmallisen pientaloalueen. – Kylän asuinalueet jakautuivat työläisten, työnjohtajien ja ylimmän johdon alueisiin, kertoo opastaulut suunnitellut FM Anni Suuronen. Aallon lisäksi Mätäsvaarasta löytyy mielenkiintoista Thure Hellströmin ja Bertel Liljeqvistin arkkitehtuuria, hän jatkaa.

 

Alueen kaivosrakenteet on purettu, mutta pientalot ovat säilyttäneet omaperäisen ilmeensä nykyaikaan. Pientaloyhteisö kytkeytyy koko kylän kattavaan Museoviraston luokittelemaan valtakunnallisesti arvokkaaseen kulttuuriympäristöön.

 

Kirkkoarkkitehtuuristaan tunnettu Bertel Liljeqvist suunnitteli Mätäsvaaran ylimmän johdon Siilotiellä sijaitsevat asuintalot. Vanha radanvartijan tupa kiteyttää Thure Hellströmin jugend-tyylisen asemarakennusarkkitehtuurin kodikkaan mökin kokoluokkaan.

 

Tutustuessa kaivoskylän menneisyyteen ja nykypäivään on hyvä muistaa, että alueen rakennukset ovat yksityisomistuksessa. Oppaaksi voit ottaa Lieksan kaupungin www-sivulta löytyvän opaskirjan.

 

Lue: Opaskirja Mätäsvaaran kaivos- ja rakennushistoriasta

 

 

Lisätietoja:

Asko Saarelainen
Rehtori, FL
p. +358 40 1044 111