Navigation Menu

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Asset Publisher

angle-left Lieksan kaupunki ja Lieksan Kehitys Oy LieKe ovat valmistautuneet yksinyrittäjätuen myöntämiseen

Lieksan kaupunki ja Lieksan Kehitys Oy LieKe ovat valmistautuneet yksinyrittäjätuen myöntämiseen

Valtion ohjeistuksen mukaan yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta koronavirustilanteessa. Tämän hetken tiedon mukaan tuen suuruus tulee olemaan 2.000 € / yritys, ja tuki myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen. Yksinyrittäjäksi määritellään yrittäjä tai ammatinharjoittaja, jolla ei ole palveluksessaan palkattua työvoimaa, mukaan lukien freelanceryrittäjät. Ehtona on yksinyrittäjän osoittama merkittävä heikentynyt taloudellinen tilanne ja liikevaihdon alenema koronaviruksen takia 31.12.2019 jälkeen. Tuki on harkinnanvarainen ja sitä voidaan maksaa 1.3.2020–31.8.2020 välillä aiheutuneisiin kustannuksiin. Tukea ei voi myöntää, jos yritys on ollut taloudellisissa vaikeuksissa ennen koronakriisiä, eikä yritykselle, jolla on verovelkoja.

Lieksan kaupunki ja Lieksan Kehitys Oy LieKe ovat tehneet valmisteluja yksinyrittäjien tuen myöntämistä varten. -Lieksan kaupunginhallitus on tehnyt päätöksen, että tämä kunnan yleiseen toimialaan liittyvä tehtävä otetaan kunnan hoidettavaksi, ja päätökset tehdään elinvoiman palvelualueella, kertoo tilanteesta kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen. -LieKe on tehnyt suunnitelman hakemusten käsittelystä eli otamme käyttöön sähköisen lomakepohjan tuen hakemista varten, kertoo LieKen toimitusjohtaja Heikki Rusanen. LieKe valmistelee ja esittelee asian kaupungin päätettäväksi.

-Odotamme parhaillaan valtion ohjeistusta ja sisältöjä tukien osalta, samoin kuin lisätietoja esimerkiksi Lieksaan tulevan rahoituksen suuruudesta, kaupunginjohtaja summaa. -Tiedotamme asiasta lisää heti kaupungin ja kehitysyhtiön nettisivuilla, kunhan saamme lisätietoja valtiolta asiasta, ja pääsemme jatkamaan meillä valmisteluja loppuun.

 

Yksinyrittäjille myönnettävissä oleva tukisumma määritellään kuntakohtaisesti sen mukaan, kuinka paljon kunnassa on yksinyrittäjiä. Kunnan käytettävissä oleva rahoitus on laskennallinen osuus valtion myöntämästä 100 miljoonaa eurosta.

 

Yksinyrittäjä voi hakea myös työttömyysturvaa. Yksinyrittäjätukea voi hakea rinnakkain yrittäjille suunnatun, laajennetun työttömyystuen kanssa. Jos 2000 euron tukea haetaan kiinteisiin kuluihin, ei se vaikuta työttömyysturvaan. Sen sijaan jos tukea käytetään yrittäjän palkkaan tai muuhun ansiotulona pidettävään vastikkeeseen, joka on saatu korvauksena työstä, voi se vaikuttaa työttömyysturvan määrään.

 

Lieksan Kehitys Oy LieKen puolella yrityksiä auttavat yksinyrittäjätuen ja työttömyysturvan osalta erityisesti Kaisu Nykänen p. 040 480 3708  ja Paula Niskanen p. 040 665 1996.

 

Lisätietoja:

Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja, p. 040 1044 001

Heikki Rusanen, toimitusjohtaja, p. 040 480 4287