Kokoelmat kuvaa

Navigation Menu

Kokoelmat

Kokoelmat


Kotiseutuneuvos Onni E. Koponen aloitti vanhojen esineiden keräämisen 1930-luvulla ollessaan opettajana Sokojärven koululla. Koululaisille tarkoitettu havaintokokoelma siirtyi Lieksan kauppalan haltuun Koposen muuttaessa Valtimolle opettajaksi. Vuonna 1955 museotoimintaan tuli mukaan Pielisjärven kunta, Pielisen kotiseutumuseo perustettiin ja Onni E. Koposesta tuli museohoitaja. Nykyisellään museon kokoelmassa on noin 100 000 esinettä. Näistä suurin osa on talonpoikaisesineitä 1800-luvun loppupuolelta ja 1900-luvun alkupuolelta. Joukossa on myös uittoon ja metsätöihin liittyvää esineistöä.

Museon valokuva-arkistossa on noin 97 000 valokuvaa ja negatiivia. Valokuvakokoelmaan on saatu lahjoituksia mm. Lieksan Lehdestä. Ylimetsänhoitaja Ilmari Karvosen ottamat valokuvat metsätyömailta ja uitoilta tukevat Savotarannan metsätyöaiheisia näyttelyjä.

Lisäksi museolla on mm. lähes 12 000 postikorttia, vanhoja kirjoja ja lehtiä, vanhoja karttoja, lehtileikkeitä ja pienpainatteita.

Pielisen museon valokuvakokoelman kuvia ja museoesineitä on katsottavissa Kantapuu-museotietokannassa.


Linkkejä:

Kantapuu-museotietokanta
https://kantapuu.finna.fi/

Finna-tiedonhakupalvelu
www.finna.fi

 

Kotiseutuarkisto

Kotiseutuarkisto

Museon yhteydessä toimii kotiseutuarkisto, jossa on arkistoaineistoa noin 49,5 hyllymetriä. Arkistossa on lieksalaisten yksityishenkilöiden, paikallisten yhdistysten ja opintokerhojen arkistoja. Kotiseutuarkistossa on materiaalia säätyläisperheen keskinäisestä kirjeenvaihdosta lainajyvästöjen ja puhelinosuuskuntien toimintaan asti.

Kotiseutuarkistolla ei ole aukioloaikoja, vaan arkisto on avoinna sopimuksen mukaan puh. 040 1044 150 (museonjohtaja) tai 040 1044 152 (museoamanuenssi).