Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Kirjailija Arvo Tuominen Lieksan kirjastossa 19.3.2019

Kirjailija Arvo Tuominen Lieksan kirjastossa 19.3.2019

Toimittaja ja kirjailija Arvo Tuominen vierailee Lieksan kirjastossa 19.3. klo 17.00.

 

Teoksessaan Karjala – koko tarina (readme.fi, 2018) kirjoittaja liikkuu rajantakaisessa Karjalassa kuin kotonaan ja kuljettaa lukijaa mukanaan kuin elokuvan päähenkilöä paikasta ja kohtauksesta toiseen. Matkan varrella eteen tulee upeita maisemia, hauskoja anekdootteja, sotien seuraamuksia, konnia ja sankareita sekä rappiota että loistoa. Kirjoittaja hallitsee alueen monet kulttuuriset kerrostumat ja tuntee sen nykyiset ja menneisyyden asukkaat. Runsas kuvitus tukee oivallisesti tekstiä.

Arvo Tuominen on tullut rajan molemmin puolin tunnetuksi Suomen ja Venäjän yhteistä historiaa käsittelevistä dokumenttielokuvista. Erityisen hyvin hän on perehtynyt Karjalan historiaan ja nykyisyyteen. Pyrkimyksestään historialliseen totuuteen Venäjän federaation presidentti Vladimir Putin on myöntänyt Tuomiselle Ystävyyden mitalin, joka on korkein ulkomaalaisille myönnettävä venäläinen kunnianosoitus.

Karjalan Liitto valitsi kirjan vuoden karjalaiseksi kirjaksi. Valinnan teki kansanedustaja, eduskunnan Karjala-kerhon puheenjohtaja Martti Talja :"Päädyin esittämään Vuoden karjalaiseksi kirjaksi Arvo Tuomisen teosta koska se tuo esille lukuisin esimerkein koko karjalaisen heimon vuosituhansien historian – Karjalankannakselta Vienan Karjalaan ja Tverin alueelle saakka".

Taljan mukaan kirjan kerronta kietoo lukijaa tutustumaan esimerkkipaikkakuntien monimutkaiseen historiaan. Eri alueilla Karjalaa on historian kulku ollut erilainen: "Karjala on ollut idän ja lännen taistelukenttä. Historiakatsaukset tuovat esille suurvaltojen, Venäjän ja Ruotsin vaikutukset seutujen historiaan. Suurvaltojen voimasuhteiden muutokset ovat siirtäneet Karjalaa vuoroin lännen ja idän vaikutuspiiriin. Alueiden ihmiset ovat olleet aina taistelujen kärsijöinä. Tämä luo myös taustan meidän karjalaisten nykypäivälle.

Itse historian harrastajana nautin kirjoittajan kyvystä tiivistää vuosituhantinen historia lyhyiksi paikkakuntakohtaisiksi katsauksiksi. Lyhyet katsaukset kuvastavat koko heimon historiaa. Kirja on erinomainen tietolähde Karjalan matkaajalle – matkan etukäteissuunnitteluun ja paikkakuntakohtaiseen tutustumiseen, perustelee Martti Talja valintaansa."

 

Lisätietoja:

Lea Tserni-Puittinen kirjastotoimenjohtaja lea.tsernipuittinen@lieksa.fi p. 04010 44130