Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Yleisöluento 5.11. Talvisodan taistelukyky ja Ilomantsin 1944 taistelut

Yleisöluento 5.11. Talvisodan taistelukyky ja Ilomantsin 1944 taistelut

Lieksan kansalaisopiston yleisöluentosarja ”Korpitaisteluista Saksan rinnalle” jatkuu Lieksan kulttuurikeskuksessa tiistaina 5.11. klo 17.30‒20.00 sotahistorian dosentti Pasi Tuunaisen luennoilla.

Tilaisuuteen on vapaa pääsy!

 

Tuunaisen aiheina ovat Suomen kenttäarmeijan taistelukyky ja rajakenraali Erkki Raappanan johtamat Ilomantsin taistelut kesällä 1944.

 

Suomen kenttäarmeijan taistelukyky talvisodassa

Suomen puolustus kesti kuin kestikin 105 päivää talvisodassa. Kansainvälisillä mittareilla tarkasteltuna Suomen kenttäarmeija suoriutui talvisodassa hyvin, saavuttaen kokonaisarvosanan 8,3.

Taistelukyky on hyvin monitahoinen ilmiö, mutta suomalaiset onnistuivat kaikilla merkitsevillä tasoilla riittävän hyvin. Suomalaisten vahvuudet olivat pohjimmiltaan tahtoon liittyviä ja taidollisia. Heillä oli laadullinen ylivoima, jonka he asettivat neuvostojoukkojen heikkouksia vastaan. Näin he kykenivät tasoittamaan voimasuhteita, tuottamaan vastustajilleen raskaat tappiot ja saavuttamaan sotilaallista menestystä.

 

Rajakenraali Erkki Raappana ja Ilomantsin taistelut kesällä 1944

Ilomantsissa käytiin kesällä 1944 jatkosodan viimeinen suuri taistelu, jossa rajakenraali Erkki Raappanan johtamat joukot pysäyttivät kahden neuvostodivisioonan etenemisen sekä motittivat ja löivät ne kaksi viikkoa kestäneissä korpitaisteluissa.

”Vanhaksi mottimestariksi” kutsutun Raappanan operaatioidea perustui kahteen kaksipuoliseen saarrostukseen. Pitkälti vaistonvaraisesti syntynyt suunnitelma oli kuitenkin niin uskalias, ettei sitä olisi hyväksytty Sotakorkeakoulussa. Ilomantsin voitokkailla mottitaisteluilla oli myös laajempia vaikutuksia koko Suomen kannalta.

 

Lisätietoja: Asko Saarelainen, p. 04010 44111