Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Ylä-Kolin pysäköintiongelmat jatkuvat pahimmillaan vuosia

Ylä-Kolin pysäköintiongelmat jatkuvat pahimmillaan vuosia

Ylä-Kolintie 25 pysäköinnin luvituksesta valitettu Itä-Suomen hallinto-oikeuteen

 

Kolilla Ylä-Kolin akuuttia pysäköintiongelmaa pyrittiin ratkaisemaan nopealla aikataululla Metsähallituksen ja Lieksan kaupungin yhteistyöllä. Lieksan kaupunki vuokrasi omistamansa Ylä-Kolintie 25 kiinteistön osion Metsähallitukselle, joka suunnittelutti alueelle noin 150 paikkaisen pysäköintialueen. Metsähallitus haki pysäköintialueelle toimenpidelupaa, ja Lieksan kaupungin rakennusvalvonta teki asiasta myönteisen lupapäätöksen. Toimenpidelupapäätöksestä tehtiin naapurikiinteistöjen omistajien toimesta oikaisuvaatimus, jonka Lieksan kaupungin lupajaosto käsitteli kokouksessaan 14.5.2021 hyläten oikaisuvaatimuksen ja pitäen rakennustarkastuspäällikön tekemän toimenpideluvan voimassa.

 

-Saamamme tiedon mukaan Itä-Suomen hallinto-oikeuteen on valitettu lupajaoston päätöksestä, mikä tarkoittaa sitä, ettei Metsähallitus pääse rakentamaan suunniteltua pysäköintialuetta tänä kesänä, harmittelee asiaa Lieksan kaupungin elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen. -Kokemuksemme mukaan hallinto-oikeuden käsittelyaika on noin vuoden - puolentoista mittainen, mikä vaarantaa pysäköintialueen rakentamisen myös kesäkaudella 2022. Elinvoimajohtaja Saastamoinen taustoittaa, ettei kaupungille ole saapunut vielä varsinaista valitusta, joten sen sisällöstä tai valituksen tekijöistä ei ole varmuutta. -Tulemme aikanaan saamaan kaupungille hallinto-oikeudelta lausuntopyynnön, johon annamme sitten vastineen.

 

Metsähallituksesta puistonjohtaja Matti Hovi on harmissaan valituksesta sekä sen aiheuttamasta viivästyksestä uuden pysäköintialueen rakentamiseen. -Kolin pysäköintiratkaisuja on suunniteltu valtion erillismäärärahan turvin ja laajasti osallistaen syksyn 2020 aikana. Kiireellisimpänä on pidetty Ylä-Kolintien pysäköintiongelman ratkaisua, jonka rahoitus on myös järjestetty valtion lisätalousarviosta. -Ikävää on, että valitus estää hyvän hankkeen, jolla pyrittiin erityisesti turvallisuuden parantamiseen Ylä-Kolintiellä sekä kävijöiden turvalliseen vierailuun kansallispuistossa.

 

Naapurikiinteistöjen omistajat olivat alun perin rakennustarkastuspäällikön tekemään toimenpidelupapäätökseen tehdyn oikaisuvaatimuksen takana. Kaupungin elinvoimajohtaja Saastamoinen taustoittaa, että toimenpideluvan myöntämisen yhteydessä ja oikaisuvaatimuksen aikana niin kaupungin kuin Metsähallituksenkin henkilöt ovat käyneet avoimesti keskustelua suoraan oikaisuvaatimuksen tekijöiden kanssa, ja pyrkineet nostamaan esille, että valittajien huoliin on löydettävissä varmasti molempia tahoja tyydyttäviä ratkaisuja. -Metsähallituksen toimesta olemme laatineet heille kirjallisen vastineenkin niistä toimista, joilla hankkeen ympäristövaikutuksia ja haittoja voidaan vähentää, puistonjohtaja Hovi tähdentää.

 

Sekä puistonjohtaja Hovi että elinvoimajohtaja Saastamoinen toivovat, että asian käsittely etenisi Itä-Suomen hallinto-oikeudessa ripeästi, ja että uuden pysäköintialueen rakentamiseen päästäisiin kesäkautta 2022 vasten. -Tilanne on pysäköinnin osalta kriittinen, eikä ole alueelle millään tavalla hyvää mainosta, että mm. luvatonta pysäköintiä esiintyy tien varrella, ja sitäkin kautta turvallisuus vaarantuu huomattavasti.

 

Kolille saapuvia pyydetään hyödyntämään kaikkia kansallispuiston pysäköintialueita

Kolin kansallispuiston suosituimmat pysäköintialueet ovat Ukko-Kolin huipun tuntumassa sijaitsevat P1 ja P2. Nämä pysäköintialueet ovat kesäsesonkina ruuhkaisia, minkä vuoksi retkelle lähtö kannattaa suunnitella muilta pysäköintialueilta tai hyödyntää julkisia kulkuyhteyksiä.

Ukko-Kolin ja Kolin kylän retkeilyreittien lähtöpisteisiin pääsee Kolin sataman, Ollilan, Ukko-Kolin rinteiden, Likolahden, Paimenenvaaran ja Peiponpellon pysäköintialueilta. Herajärven kierrokselle ja muualle puistoon pääsee Pirunkirkon, Seppälä-Lakkalan, Ryläyksen ja Kiviniemen pysäköintialueilta. Kolin satamaan pääsee maanantaista lauantaihin 25.6. – 7.8.2021 historiallisella juna-vesiliikenneyhteydellä. Kolin satamasta on luontopolkuyhteys kansallispuiston retkeilyreiteille. Ilmainen bussi liikennöi Kolin sataman, Kolin kylän ja Ukko-Kolin välillä 28.6. – 1.8.2021. Ukko-Kolin rinteiden pysäköintialueella (Rantatie 27, Lieksa) on tilaa noin 200 autolle. Rinneparkista pääsee maisemahissillä Kolin luontokeskus Ukkoon ja Yläpihalta lähteville retkeilyreiteille 5.6. – 15.8.2021. Maisemahissin kulkuajat ja hinnat löytyvät Koli.fi-sivustolta.

 

-Eri pysäköintialueiden käyttö on suotavaa Kolilla vierailijoille, mutta ei valitettavasti kuitenkaan poista akuutin pysäköintikapasiteetin lisäämistarvetta Ylä-Kolille, Hovi ja Saastamoinen summaavat.

 

Lisätietoja:

Matti Hovi, puistonjohtaja, p. 020 6396 811

Susanna Saastamoinen, elinvoimajohtaja, p. 040 1044 009