Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Tuulivoimapuisto suunnitteilla Lieksaan

Tuulivoimapuisto suunnitteilla Lieksaan

Kaupunginhallitus käsittelee kaavoitusaloitetta ja -sopimusta maanantaina

Kaupunginhallitus käsittelee kaavoitusaloitetta ja -sopimusta maanantaina

Lieksaan on suunnitteilla tuulivoimapuisto Iso Palovaaran alueelle keskustasta noin 12-18 km itään Hattuvaarantien läheisyyteen. Suunnittelualueen alustava pinta-ala on noin 26 km2. Lieksan kaupunginhallitus käsittelee Pohjan Voima Oy:n kaavoitusaloitetta ja -sopimusta kokouksessaan maanantaina 13.6.2022.

Hankkeessa on suunnitelmien mukaan tarkoitus rakentaa enintään seitsemän tuulivoimalaa, joiden kokonaiskorkeus on maksimissaan 320 metriä. Voimaloiden arvioitu kokonaisteho on alle 45 MW.

Elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen Lieksan kaupungilta taustoittaa, että alueella ei ole kaavaa, joten Pohjan Voima Oy ja kaupunki ovat sopimassa osayleiskaavaprosessin aloittamisesta alueella. -Kaavassa sitten tarkentuvat mm. voimaloiden määrät, paikat ja ympäristöön liittyvät vaikutukset.

Tuulivoimapuiston kaavan etenemiseen vaikuttaa Puolustusvoimien lausunto ja Pohjan Voima Oy on jo hakenut hankkeelle Puolustusvoimien hyväksyntää tutkavaikutusselvityksineen. -Toivomme kaupungin kannalta, että Puolustusvoimien lausunto on puoltava, ja kaavoitusta päästään tekemään alueelle, elinvoimajohtaja sanoo. -Itä- ja Pohjois-Suomi ovat olleet täysin eriarvoisessa asemassa tuulivoimapuistojen suhteen johtuen juurikin itärajan vaikutuksesta, ja toivotaan, että Lieksastakin löytyisi tuulivoimalle kehitettäviä alueita, joilla ei olisi vaikutuksia Puolustusvoimien toimintaan.

Elinvoimajohtaja kantaa huolta myös siitä, että energiakustannukset ovat yleisesti selkeästi nousussa ja paine uusiutuvien energialähteiden käyttämiseen kasvaa koko ajan. -Tuulivoima on tärkeä uusiutuvan energian lähde ja siksi se olisi kiinnostava myös Lieksan kannalta. Lisäksi tuulivoimapuistoilla on positiivinen merkitys kuntien talouteen, kun tuulivoimapuiston tuottama yhteisöveron osuus ja kiinteistövero jäävät kuntiin. -Tämän vuoksi tuulivoimapuistohankkeet lähtevät yleisesti siitä, että hakija perustaa tuulivoimapuiston sijoituskunnan alueelle oman tytäryhtiön, niin kuin tässäkin hankkeessa on tarkoitus, Saastamoinen kertoo.

 

 

Lisätietoja:

Susanna Saastamoinen, elinvoimajohtaja

p. 040 1044 009 / susanna.saastamoinen@lieksa.fi

Tuulimyllyn siivekkeet.