Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: THL:n suositus kasvomaskien käytöstä astuu voimaan Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella 10.9.2020

Siun sote: THL:n suositus kasvomaskien käytöstä astuu voimaan Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella 10.9.2020

Siun soten alueella on varmistunut kahden viime viikon aikana yhteensä 4 uutta koronavirustartuntaa. Todettujen tartuntojen myötä myös Siun soten alue kuuluu nyt Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) maskisuosituksen piiriin.

Pohjois-Karjalan ja Heinäveden alueella suositellaan yli 15-vuotiaita kansalaisia käyttämään kasvomaskia toisten ihmisten suojaamiseksi joukkoliikenteessä, jossa lähikontakteja ei aina voida välttää. Suosituksella pyritään ehkäisemään riskejä, jotka syntyvät, kun toisilleen ennestään tuntemattomat ihmiset kohtaavat julkisissa liikennevälineissä. Maskisuositus ei koske työyhteisöjä ja koulukyytejä.

- Seuraamme tässä vaiheessa THL:n yleistä suositusta. Siun soten alueella koronatilanne on rauhallinen ja todetut tartunnat ovat liittyneet matkailuun, joten tässä vaiheessa ei ole tarvetta täydentäville paikallisille suosituksille, kertoo Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Yleinen maskisuositus on koskenut jo riskialueilta Suomeen palaavia ja heidän välttämätöntä liikkumistaan omaehtoisen karanteenin aikana. Siun sote on jo aiemmin erikseen ohjeistanut koronavirustestiin hakeutuvia tarvittavasta suojautumisesta testausajan varaamisen yhteydessä.

- Kasvomaskien käyttö vaatii huolellisuutta ja on vain yksi keino estää tartuntojen leviämistä. Tärkeintä on edelleen noudattaa turvavälejä, pestä käsiä, yskiä hihaan tai kertakäyttöiseen nenäliinaan sekä välttää kasvojen koskettelua, korostaa Sieberns.

Tarkempaa tietoa maskisuosituksesta sekä kasvomaskeista ja niiden oikeaoppisesta käytöstä löytyy THL:n sivuilta: Suositus kasvomaskien käytöstä kansalaisille.

Maskit turvataan myös haavoittuvimmassa asemassa oleville

Pääsääntöisesti jokainen hankkii kasvomaskinsa itse ja vastaa siitä aiheutuvista kuluista. Taloudellinen tilanne ei kuitenkaan saa olla esteenä suosituksen noudattamiselle. Valtioneuvoston suosituksen mukaisesti Siun sote huolehtii alueensa kuntien osalta, että kasvomaskeja on saatavilla haavoittuvimmassa asemassa oleville.

- Käytännössä tämä tarkoittaa, että suu-nenäsuojan voi saada maksutta vain, jos sitä ei ole varaa itse ostaa. Jakelu järjestetään perhe- ja sosiaalipalvelujen ja ikäihmisten palvelujen kautta, mutta maskin saaminen ei edellytä palvelujen asiakkuutta, kertoo perhe- ja sosiaalipalvelujen toimialuejohtaja Leena Korhonen.

Jaettavat maskit ovat pääosin kankaisia, mutta myös kertakäyttöisiä jaetaan. Maskeja voi saada kerrallaan vain rajoitetun määrän.

Maskien jakelu toteutetaan yhteistyössä kuntien ja erikseen sovittujen yhteistyötahojen kanssa ja aloitetaan 11.9. alkaen. Osassa jakelupaikkoja ensimmäinen jakelupäivä on vasta ensi viikolla. Ikäihmiset voivat tarvittaessa kääntyä Seniorineuvonta Ankkurin puoleen, joka neuvoo iäkkäitä myös maskiasioissa koko Siun soten alueella: p. 013 330 2890 joka arkipäivä kello 8–16.

Kasvomaskien jakelupaikat ja -ajat löytyvät sivulta: Kasvomaskien jakelu

 

Tiedote Siun soten sivustolla: https://www.siunsote.fi/-/thl-n-suositus-kasvomaskien-kaytosta-astuu-voimaan-pohjois-karjalan-ja-heinaveden-alueella-10-9-2020?redirect=%2F