Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Siun sote: Lieksassa nyt 16 vahvistettua koronavirustapausta – altistuneita yli 60 (25.9.2020)

Siun sote: Lieksassa nyt 16 vahvistettua koronavirustapausta – altistuneita yli 60 (25.9.2020)

Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Tiedote. Julkaistu: 25.09.2020, 14:25
Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

 

Lieksan kaupungin alueella kielletään yli 50 hengen yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet ajalla 24. - 30.9.2020. Koronavirustestejä otetaan Lieksassa myös viikonloppuna.

Lieksassa jatketaan edelleen altistuneiden kartoitusta. Binderholz Nordic Oy:n Lieksan toimipisteeseen liittyviä koronavirustartuntoja on nyt vahvistettu yhteensä 16 Suomessa. Lisäksi yksi tähän tartuntaryppääseen liittyvä tartunta on todettu ulkomailla.

- Todetuista tapauksista osa on oireettomia ja osa oireisia. Tämän takia päädyttiin seulomaan koko tehtaan ja yhteistyöyritysten henkilöstö koronavirustartunnan varalta. Testaustuloksista suurin osa on jo saatu. Altistuneita on kartoitettu tällä hetkellä yli 60 ja määrä on kasvussa. Altistuneet asetetaan viranomaispäätöksellä tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin, kertoo Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

Siun soten yhtymähallituksen valtuutuksen mukaisesti toimitusjohtaja Ilkka Pirskasen viranhaltijapäätöksellä yli 50 hengen yleiset kokoukset ja yleisötilaisuudet kielletään Lieksan kaupungin alueella 24. – 30.9.2020 välisenä aikana. Päätös tiukentaa jo aiemmin annettua suositusta välttää yli 50 hengen tilaisuuksia. Kielto on välttämätön yleisvaarallisen koronavirustaudin leviämisen estämiseksi.

- Suurin osa koronavirustartunnoista todetaan viikon sisällä altistumisista. Siksi varotoimet on nyt hyvä ottaa tehokkaasti käyttöön viikon ajaksi, jonka jälkeen meillä on parempi kokonaiskuva tartunnoista ja altistumisista, toteaa Sieberns.

Lieksan kaupungin alueelle on myös annettu tarkennettu suositus kasvomaskin käytöstä kaikissa julkisissa paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Kasvomaskisuositus koskee yli 15-vuotiaita kansalaisia.

Rajoitus- ja varotoimia arvioidaan uudestaan tilanteen mukaan. Siun sote ja Lieksan kaupunki seuraavat tilannetta tiivisti ja tiedottavat lisää tilanteen niin vaatiessa.

Koronavirustestejä otetaan Lieksassa myös viikonloppuna

Testauskapasiteettia Lieksassa on lisätty ja koronavirustestin ottaminen onnistuu myös viikonloppuna.

Lievätkin hengitystieoireet on syytä selvittää ja hakeutua koronavirustestiin. Oireiden selvittäminen kannattaa aloittaa tekemällä Omaolo-oirearvio netissä: www.omaolo.fi. Voit myös soittaa omalle terveysasemalle tai Päivystysapuun 116 117. Paikan päälle Siun soten terveysasemalle tai päivystykseen ei pidä saapua soittamatta ensin. Testin vastausta tulee odottaa kotona ja välttää lähikontakteja muihin ihmisiin.

Muualla Siun soten toiminta-alueella Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä koronavirustilanne on rauhallinen. Tilanteen mahdolliseen nopeaankin muuttumiseen on varauduttu.