Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Ruunaan retkeilyalueen ranta-asemakaava on vahvistunut Lieksassa

Ruunaan retkeilyalueen ranta-asemakaava on vahvistunut Lieksassa

 

Tiedote 5.6.2023

 

Ruunaan retkeilyalueen asemakaava on saanut lainvoiman. Metsähallitus ja Lieksan kaupunki valmistelivat Ruunaan retkeilyalueen ranta-asemakaavaa tavoitteenaan mahdollistaa alueen kehittyminen ja suurempien matkailijamäärien palveleminen.

 

Metsähallituksen hallinnoimalla Ruunaan retkeilyalueella ei ollut aiemmin voimassa olevaa yleiskaavaa tai ranta-asemakaavaa, jolla alueelle olisi voitu osoittaa rakennuspaikkoja. Olemassa olevat rakennukset taas eivät enää palvele parhaalla mahdollisella tavalla uusia matkailijoita.

 

- Olemme todella iloisia, että meillä on nyt kaava, jonka pohjalta voimme lähteä kehittämään aluetta, Metsähallituksen alueiden käytön johtava asiantuntija Riku Mönkkönen sanoo.

 

- Virittelemme jo tutkimusyhteistyötä, joka auttaisi meitä siinä lopullisessa, eli alueelle investoivan toimijan tai toimijoiden löytämisessä, Mönkkönen kertoo.

 

- Metsähallitus kehittää retkeilyalueita kohteina, joissa pääosassa on erilainen luonnossa tapahtuva toiminta, jota yritysten tarjoamat monipuoliset palvelut tukevat. Palvelut vaativat usein kaavoittamista, joten nyt alueen kehittymiselle on hyvät mahdollisuudet, Mönkkönen jatkaa.

 

Ruunaan retkeilyalueen nyt kehitettävät kohteet ovat tärkeitä Lieksan kaupungin ja koko Pohjois-Karjalan matkailu- ja virkistyskäytölle.

 

Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen taustoittaa, että Lieksan kaupungin voimassa olevan strategian keskeisenä tavoitteena on matkailuelinkeinon merkittävä kehittäminen ja kasvu. Matkailun kehittämisen keskeisin kohde on Koli, mutta myös Pielisen itäpuolisia matkailukohteiden kehitystä halutaan edistää.

 

- Ruunaa on Pielisen itäpuolen alueista merkittävin ja omaa huomattavan mahdollisuuden matkailun kasvuun. Tämän takia Lieksan kaupunki on erittäin tyytyväinen siihen, että Metsähallituksen kanssa erinomaisessa yhteistyössä valmisteltu ranta-asemakaava on vahvistunut, Määttänen toteaa.

 

Matkailun kehittämisen mahdollisuudet Ruunaan alueella paranivat ranta-asemakaavan valmistumisen myötä merkittävästi. -Tästä on hyvä jatkaa investointien edistämistä ja matkailupalveluiden monipuolistamista Pielisen itäpuolella, kaupunginjohtaja summaa.

 

Ranta-asemakaava on tarkkaan harkittu osa maankäytön suunnittelua

 

Ruunaan uusi ranta-asemakaava-alue koostuu kolmesta eri suunnittelukohteesta, jotka sijaitsevat Ruunaan retkeilykeskuksen alueella Neitikoskella sekä Kattilakosken ja Siikajärven itäosan alueilla. Alueet sijoittuvat lähes kokonaan valtion omistamalle Ruunaan retkeilyalueelle. Kukin kohde sijaitsee noin 30 kilometrin etäisyydellä Lieksan keskustasta itään. Kaava­alueen pinta-ala on yhteensä noin 144 hehtaaria, josta noin 67 sijaitsee Ruunaan retkeilykeskuksen, noin 53 hehtaaria Kattilakosken ja noin 24 hehtaaria Siikajärven itäosan alueella.

 

Ranta-asemakaavalla osoitetaan vain palvelu- ja majoitustoimintaan soveltuvia RM-kortteleita, ei omarantaisten mökkien rakennuspaikkoja (RA). RM-aluevarausten kautta majoitus- ja matkailupalvelut voivat monipuolistua, jolloin alueen virkistyskäyttömäärät ja kävijöiden viipymäaika alueella kasvavat.

Kaavaratkaisussa on huomioitu mm. alueen Natura 2000-verkoston alueet ja kohteet. Kaavan laadintaa on ohjannut erityisesti vuonna 2019 valmistunut Ruunaan maankäytön ja luontomatkailun yleissuunnitelma (ns. Master pian, FCG Oy).

 

Lisätiedot

Riku Mönkkönen, alueiden käytön johtava asiantuntija, Metsähallitus, 040 357 5638, riku.monkkonen@metsa.fi

 

Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja, Lieksan kaupunki, p. 040 1044 001, jarkko.maattanen@lieksa.fi

 

Kuva: Mikko Tirkkonen

Mikko Tirkkosen kuva Ruunaalta