Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Reino Kuivalaiselle kaupungin taidepalkinto

Reino Kuivalaiselle kaupungin taidepalkinto

Reino Kuivalainen saa Lieksan kaupungin vuoden 2018 taidepalkinnon verkostoitumisesta ja kyläkulttuurin kehittämisestä.

 

Asiasta päätti Lieksan kaupungin hyvinvointilautakunta kokouksessaan 4.12. Palkinto on suuruudeltaan tuhat euroa ja lisäksi siihen kuuluu kunniakirja. Taidepalkinto luovutetaan Reino Kuivalaiselle Lieksan kaupungin itsenäisyyspäivän juhlassa Kulttuurikeskuksessa 6.12. klo 14.00.

 

Verkostojen luoja

 

Reino Kuivalainen on ollut keskeinen käytännön toimija Vuonislahden Taiteilijatalon ja Lieksan teatterin yhteistyönä toteuttamissa teatteriesityksissä. Merkittävää on, että näytelmät ”Olli Tiainen – Suomen sodan sankari” (2008 ja 2009) ja ”Maan veri – Rintamalta raiviolle” (2017 ja 2018) perustuivat uuden käsikirjoituksen tilaamiseen.

 

Eva Ryynäsen taiteilijakoti Paaterin taiteellisen perinnön vaaliminen on hänelle tärkeää. Reino on mukana Pielinen Soi kamarimusiikkifestivaalin Paaterin konserttien ja musiikkitallenteiden tuotannon paikallisissa järjestelyissä. Näistä esimerkkinä mainittakoon Paaterin kirkossa tammikuussa 2013 pidettyjen Paaterin joulu -konserttien yhteydessä äänitetty ”Mökit nukkuu lumiset” joululevy ja ”Paaterin joulu” DVD-tallenne.

 

Kyläkulttuurin kehittäjä

 

Reino Kuivalaisen panos Vuonislahden kyläseuran toiminnassa on huomattava. Hän on syksyisten Pielisen altaan symposiumien ja Muikkumarkkinoiden keskeinen toimija. Lisäksi hän on toiminut Vuonislahti-lehden vastaavana toimittajana 1990-luvun loppupuolelta lähtien ja on nostanut lehdessä taide- ja kulttuuritoimijoita esiin esimerkillisellä tavalla.

 

Kylämatkailun paikallisena, alueellisena ja valtakunnallisena toimijana hän on tehnyt uraauurtavaa työtä. Vuonislahden kylä oli aktiivisesti mukana valtakunnallisessa kylämatkailun kehittämishankkeessa 2009‒2012, jossa toiminnan keskiöön nousi tapahtumiin perustuvan kulttuurimatkailun kehittäminen. Reino on kylämatkailupalveluja tarjoavan Vuonis-yhteistyöverkoston perustajia 1990-luvulla.

 

Kotiseututyötä taiteilijoiden parissa

 

Reinon syvä kiintymys kotiseutuunsa ja sen kulttuuriin on näkynyt hänen toiminnassaan monen kirjan taustavaikuttaja. Esimerkkeinä mainittakoon Heikki Turusen ja Reino Turusen ”Pielisen kirja” Kansallismaisema kahden taiteilijan elämänä (WSOY 1997) ja Sirpa Sulopuiston kirjoittama kuvanveistäjä Evä Ryynäsestä kertova teos ”Kaikkialla on kauneutta” (2015).

 

Kulttuuriselta vaikuttavuudeltaan laaja-alaista ja ennakkoluulotonta työtä Reino on tehnyt Vuonislahden Taiteilijatalon parissa. Taiteilijaresidenssi Hupelin taiteilijat ovat saaneet nauttia Reinon ja vaimonsa Leenan huolenpidosta ja karjalaisesta vieraanvaraisuudesta. Myhäilevä ja sitkeä kulttuuritoimija on aina valmis vastaamaan taiteilijoiden moninaisiin toiveisiin.

 

Lisätietoja:

Asko Saarelainen, rehtori p. 04010 44111