Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Miljoonan asukkaan seutukaupungit uskovat yhteistyöhön ja tulevaisuuteen

Miljoonan asukkaan seutukaupungit uskovat yhteistyöhön ja tulevaisuuteen

 

Lieksa mukana seutukaupunkiverkostossa

 

Seutukaupungit ovat elinvoimaisia alueensa keskuksia, miljoonan suomalaisen ja 60.000 yrityksen kotipaikka. Seutukaupungit kattavat koko maan, muodostavat Suomen palvelurakenteen perustan ja ovat teollisen Suomen ydin. Koko valtakunnan talouden näkökulmasta merkittävät vientiteollisuuden toimijat ovat löytäneet sijoittumispaikkansa eri puolilla maata sijaitsevista seutukaupungeista. Seutukaupunkeihin on viime vuosina toteutettu useampia miljardiluokan investointeja ja lisää on suunnitteilla.

 

21.5.2018 on julkaistu MDI:n (Timo Aro) seutukaupunkien tilauksesta toteuttama tilastoanalyysi 55 seutukaupungista. Analyysi tuo selkeästi esille seutukaupunkien vahvuuksien ja heikkouksien moninaisuuden. Elinvoima syntyy pääosin kaupunkien omasta kehittämisestä ja tahdosta toimia kuntalaisten hyvinvoinnin edistäjinä. Tämä vahva omaehtoinen kehittäminen tarvitsee kuitenkin tuekseen myös kansallisia toimenpiteitä sekä seutukaupungeista löytyvän potentiaalin tunnistamista myös valtakunnallisella tasolla.

 

Seutukaupunkien menestymisen avainsana on yhteistyö

 

Yhteistyön syventäminen ja kyky yhteistyöhön vastakkainasetteluja välttäen on seutukaupunkien olemassaolon perusta. Yhteistyötä tarvitaan toisten seutukaupunkien, valtion, muodostuvien maakuntien, maakuntakeskusten ja oman seudun kuntien sekä tietysti yrityselämän kanssa. Seutukaupungit haluavatkin haastaa itseään, muita kuntia, maakuntia ja valtiota syventämään luottamuksellista yhteistyötä.

 

Osaavan työvoiman varmistaminen yrityksille

 

Seutukaupunkien moninaisuuden lisäksi Aron tilastoanalyysi nostaa vahvasti kaikkia seutukaupunkeja yhdistäväksi menestyksen edellytykseksi koulutuksen. Seutukaupungeissa avain asemassa ovat ammatillinen koulutus ja yritysten välinen ”2 asteen” yhteys. Yhteistyössä korkeamman asteen kouluyksiköiden kanssa teemme yrityksiä palvelevaa tutkimus- ja innovaatiotyötä.

 

Yrityselämän kehittäminen on kaiken kehityksen moottori ja yritykset tarvitsevat osaavaa työvoimaa. Koulutuksella pitää pystyä vastaamaan nopeasti muuttuvaan työvoimatarpeeseen mm. nykyistä lyhyempi kestoisilla lisä-, ja täydennys- ja muuntokoulutuksilla.  Tulevaisuudessa oppiminen tapahtuu yhä enemmän yrityksissä, joten 60.000 yrityksen seutukaupungit ovat oikea alusta erilaisille kehittämistoimille, joissa focus on yhteistyön tiivistäminen kaupunkien, koulutuksenjärjestäjien ja yritysten välillä kirkkaana tavoitteena yritysten tarvitseman työvoiman turvaaminen.

 

Valmisteilla oleva seutukaupunkiohjelma nähdään merkittävänä askeleena yhteistyön parantamiseksi

 

Vallitseva megatrendi on kaupungistuminen, joka Suomessa tarkoittaa väestön kasautumista harvoihin keskuksiin. Valmisteilla on useita kaupunkipoliittisia ohjelmia ja viimeksi EK julkaisi raportin ”Kaupungit kasvavat -miten käy muun Suomen?” Tähän monimuotoiseen kaupunkipoliittiseen keskusteluun osallistumme yli hallituskauden ulottuvalla seutukaupunkiohjelmalla, jota ministeri Vehviläisen johdolla valmistelemme. Seutukaupunkien edellytyksistä kehittää elinvoimaansa ja kykyä vastata yritysten vaatimuksiin myös tulevaisuudessa on turvattava osana monimuotoista kaupunkipolitiikkaa. Miljoonan asukkaan ja kymmenien tuhansien yritysten seutukaupungit ovat koko Suomen asia!

 

 

Seutukaupunkiverkosto

 

 

P.S. Seutukaupunkien tilastoanalyysi julkistetaan 21.5.2018 seutukaupunkiseminaarissa Huittisissa ja verkossa osoitteessa: : www.kuntaliitto.fi/seutukaupunkiseminaari2018

 

Seutukaupungit toivottavat median edustajat tervetulleiksi seminaariin kuulemaan ja keskustelemaan seutukaupunkianalyysistä ja seutukaupunkien tulevaisuudesta. (Seminaarin ohjelma liitteenä.)

 

Seminaaria voi seurata myös osoitteessa: https://www.youtube.com/watch?v=HVcr-qj0tR0

 

Lisätiedot:

Seutukaupunkiverkoston pj Jyrki Peltomaa, 0445604200, jyrki.peltomaa@huittinen.fi

Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen, 04010 44001, jarkko.maattanen@lieksa.fi