Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Metsähakkuiden viimeistelytyöt Lieksan taajama-alueella ovat alkaneet

Metsähakkuiden viimeistelytyöt Lieksan taajama-alueella ovat alkaneet

Lieksan Kotolan, Partalanmäen, Sataman ja Rauhalan alueilla viime talvena tehtyjen metsähakkuiden viimeistelytyöt on aloitettu. Viimeistelyissä raivataan metsäkoneen alle jääneitä puita, lyhennetään kantoja sekä kaadetaan yksittäisiä puita, joita kone ei ole pystynyt talvella kaatamaan.

Hakkuualueilta, mistä koneellinen puiden keräys on jo tehty, on myös kaupunkilaisilla mahdollisuus kerätä risuja omaan käyttöönsä. -Raivatuilta alueilta saa hakupalkalla kerätä kannonpätkiä, risuja sekä yksittäisiä kuitupuita. Lisäksi on lupa lyhennellä alle metrin mittaisia kantoja, joita ei lumen aikaan koneella pystytty lyhyemmäksi ottamaan, kuntatekniikan metsävastaava Marko Härkönen taustoittaa risujenkeräyslupaa. -Yksi ehto keräämiselle kyllä on – riitaantua risujen päältä ei saa, Härkönen vielä tarkentaa pilkettä silmäkulmassaan.

Kyselyn kautta saatu hyvää ja rakentavaa palautetta

Talvella tehdyistä metsätöistä on pyydetty palautetta kaupungin internetsivuilla olevan palautekyselyn kautta. Kysely avattiin helmikuulla ja se on avoinna toukokuun loppuun saakka.

Kyselyyn on vastannut 38 henkilöä. Vastaajista 71 prosenttia antoi palautetta omaa asuinaluettaan koskevista töistä ja 29 prosenttia vastaajista antoi palautetta muuta kuin omaa asuinaluettaan koskevista metsätöistä. Vastaajien tyytyväisyys tehtyihin metsätöihin jakautui samoin, 71 prosenttia vastasi olevansa tyytyväinen ja 29 prosenttia vastasi, ettei ollut tyytyväinen tehtyihin töihin. 

Yleisesti ottaen palautteiden mukaan talven aikana tehtyjä metsätöitä pidetään onnistuneena sekä niistä saatua tietoa ja toiveiden kuulemista toimivana. Erityistä kiitosta ovat saaneet alueiden siistiytyminen ja valostuminen, turvallisuuden lisääntyminen sekä keskustamaiseman kaupunkimaisempi ilme. Palautekyselyn kautta on myös jätetty toiveita tulevista metsänhoitotöistä.

Kriittisempää palautetta kyselyn kautta on annettu hakkuutöiden jälkien raivauksesta, ja yksittäisistä hakkuualueista, joista osassa hakkuut on tehty jo aiempina vuosina. Toiveita esitettiin myös lintujen pesimispuiden huomioimisesta.

-Tähän mennessä voi sanoa, että kokonaisuutena on mennyt tosi hyvin. Asukkaille on annettava suuri kiitos aktiivisesta osallistumisesta, niin toiveiden, palautteiden ja hakkuualueiden siistimisestä. Mielestäni oikein yhteisöllistä tekemistä, josta on molemminpuolinen hyöty, Marko Härkönen summaa mennyttä urakkaa. - Lisäksi on kiitettävä myös urakoitsijana toiminutta Motoajo Oy:tä, joka hoiti urakan erittäin ammattitaitoisesti. Voisi sanoa, että lupasivat vähemmän kuin lopulta tekivät, Härkönen jatkaa viitaten siihen, että kuluneen talven aikana metsänhoitotöitä tehtiin suunniteltua enemmän. -Myös palautteiden perusteella käydyistä hyvistä keskusteluista on nähtävissä tuloksia, kuten sataman suoran koivikkoon ilmaantuneista linnunpöntöistä on huomattavissa. Pesimispuita jätettiin ja lintujen ystävät ovat käyneet pönttöjä puihin ripustamassa, metsävastaava tuumailee.

Kesän aikana viimeisiä raivauksia ja tulevan suunnittelua

Kesäksi kuntatekniikka kilpailuttaa metsurin tekemään niiden yksittäisten puiden poistot, joita ei esimerkiksi hankalan sijaintinsa vuoksi pystytty talvella kaatamaan. Lisäksi kesällä jatkuvat puistojen ja näkyvimpien alueiden siistimiset, tavoitteena on saada ne valmiiksi heinäkuun loppuun mennessä.

Ensi talvena kuntatekniikalla on tavoitteena jatkaa metsätöitä Kotolan alueella, Mähkön ja Rauhalan seuduilla sekä joillakin keskustan koivikkoalueilla. Tulevia metsänhoitotöitä koskevia toiveita varten avataan jälleen internetkyselyyn linkki elo-syyskuulla. Alustavista suunnitelmista järjestetään myös tiedotustilaisuus, jonka jälkeen tehdään lopulliset suunnitelmat, ja tavoitteena on, että hakkuutyöt alkavat viimeistään tammikuussa. Kesän aikana toiveita ja palautteita voi kertoa sähköpostitse ja puhelimitse.

 

Lisätietoja:

 

Marko Härkönen, metsävastaava

p. 040 1044 754

 

Esa Ullgren, vihertyönjohtaja (lomalla 31.5.2021 saakka)

p. 040 1044 753