Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksassa myönnetty ensimmäiset yksinyrittäjien korona-avustukset

Lieksassa myönnetty ensimmäiset yksinyrittäjien korona-avustukset

Lieksassa on myönnetty ensimmäiset 2000 euron korona-avustukset yksinyrittäjille. Avustusta voidaan työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) ohjeen mukaan myöntää 16.3.2020 – 31.8.2020 välillä yksinyrittäjän toiminnasta aiheutuneisiin kustannuksiin yksinyrittäjän toiminnan vakauttamiseksi.

 

Yksinyrittäjien korona-avustukset ovat olleet haettavissa Lieksan Kehitys Oy LieKen kautta, joka on toiminut asian valmistelijana ja tarkastanut, että haun myöntämisen edellytykset täyttyvät. Päätökset tehdään TEMin ohjeiden mukaan kunnissa; Lieksassa päätökset allekirjoittaa elinvoimajohtaja ja hänen varahenkilönään kaupunginjohtaja.

 

-Ensimmäiset viranhaltijapäätökset on tehty tänään, vahvistaa kaupungin elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen. Sekä myönteiset että mahdolliset kielteiset päätökset ovat julkisia päätöksiä, ja niitä pystyy seuraamaan Lieksan kaupungin nettisivuilta viranhaltijapäätöksistä sitä mukaa, kun niitä tehdään.

 

Lieksan Kehitys Oy LieKen toimitusjohtaja Heikki Rusanen kertoo, että yksinyrittäjähakemuksia on tullut tähän mennessä noin kolmekymmentä. -Otamme hakemukset Työ – ja elinkeinoministeriön ohjeen mukaan käsittelyyn saapumisjärjestyksessä ja tarkistamme valmistelussa, että yksinyrittäjäavustusten myöntämisperusteet täyttyvät. -Päätöksentekoon on valmistelusta siirretty noin kolmannes hakemuksista, ja hakemusten käsittelyä jatketaan koko ajan sitä mukaa, kun niitä tulee.

 

TEM on määritellyt avustusohjeessa kriteerit, joita myöntövaiheessa on tarkasteltava. -Olemme pyytäneet yrittäjiltä lisäselvityksiä liitteistä tai muista olennaisista tiedoista, taustoittaa hakuprosessin kulkua LieKen toimitusjohtaja Rusanen. - Yrityksen Yritys- ja yhteisötietojen (YTJ) mukainen kotipaikka on oltava Lieksa, koska tukea voidaan hakea vain yrityksen kotikunnasta. Yrityksen YTJ:n mukainen kotipaikka ratkaisee, eli tämä kannattaa varmistaa ennen hakemista. - Avustuksen ehtona on, että yksinyrittäjän taloudellinen tilanne ja liikevaihto ovat heikentyneet koronavirusepidemian vuoksi 16.3.2020 jälkeen ja että yksinyrittäjällä katsotaan olevan edellytykset kannattavaan liiketoimintaan. –Tukea kannattaa hakea siinä vaiheessa, kun liikevaihdon väheneminen on todennettavissa. - Lieksan Kehitys Oy LieKe on vahvistanut resurssejaan ja auttaa veloituksetta kaikkia lieksalaisia yrityksiä sopivan tukimuodon hakemisessa, eli LieKeen kannattaa olla yhteydessä.

 

-Viranhaltijapäätöksen tekemisen jälkeen prosessi maksatukseen etenee siten, että viimeistelemme vielä kunnan ja yrittäjien välisen sopimuksen sisältöä, ja kun sopimus on valmis ja vahvistettu, niin siirrämme myönnetyt tuet maksatukseen mahdollisimman pikaisesti, Lieksan kaupungin elinvoimajohtaja Susanna Saastamoinen toteaa.

 

Lieksaan on haettu TEMin määrärahaa täysimääräisesti eli 371.642 euroa, eli tukea pystytään myöntämään 185 yrittäjälle. -Lieksassa on TEMin tilastojen mukaan ollut vuonna 2018 yhteensä 298 yritystä, johon TEMin määräraha perustuu, Saastamoinen tähdentää. -TEM seuraa määrärahojen täyttymistä säännöllisesti, ja toivottavasti kuntiin voidaan myöntää lisärahoitusta kesän jälkeen, jos kuntiin myönnetty rahoitus osoittautuu liian pieneksi, ja saamme enemmän hakemuksia kuin olisi myöntövaltuutta.

 

 

Lisätietoja:

Heikki Rusanen, toimitusjohtaja, p. 040 480 4287

Susanna Saastamoinen, elinvoimajohtaja, p. 040 1044 009