Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksassa jatketaan vaelluskalakantojen elvyttämistä

Lieksassa jatketaan vaelluskalakantojen elvyttämistä

Lieksan kaupunginhallituksen käsittelyssä on maanantaina 16.11.2020 rahoituksen myöntäminen Lieksanjoen valelluskalakärkihankkeen vuoden 2020 toimenpiteiden koordinointiin.

Vuonna 2016 aloitetun vaelluskalakärkihankkeen koordinoinnista on Lieksan kaupungin toimeksiannosta vastannut Future Missions Oy ja hankkeessa mukana ovat olleet mm. Metsähallitus, Luonnonvarakeskus, Pielisen-Karjalan kalatalousalue ja Kemijoki Oy. Pohjois-Savon ELY-keskus on ollut hankkeen rahoittaja. Virallisesti hanke päättyi vuonna 2019, mutta hankkeessa mukana olleet keskeiset kumppanit ja rahoittajat ovat jatkaneet yhteistyötä Lieksanjoen vaelluskalakantojen elvyttämiseksi myös vuonna 2020 ja ilmaisseet halukkuutensa jatkaa yhteistyötä tulevaisuudessakin. Future Missions Oy on jatkanut sovitusti vaelluskalakantojen elvyttämiseen tähtäävien toimenpiteiden koordinointia vuonna 2020.

-Vaelluskalahanke on ollut yksi Lieksan kaupungin kärkihankkeista, ja olemme erittäin tyytyväisiä, että varsinaisen ensimmäisen hankkeen jälkeen yhteistyö on jatkunut ja toimintaa suunniteltu myös tuleville vuosille, kertoo Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen.

Määttänen taustoittaa, että hankkeen myötä Lieksanjoen järvilohi- ja taimenkantojen luonnollisen elinkierron edellytykset ovat parantuneet merkittävästi ja yhteistyö eri toimijoiden välillä on vahvistunut.

Vuoden 2020 toimenpiteitä Lieksanjoella ovat olleet muun muassa vaelluspoikasten kiinniotto- ja alasvaellusratkaisun suunnittelu, lisääntymis- ja poikasalueiden kunnostaminen Ruunaan alueella sekä emokalapyynti. Lisäksi on tehty istutuksia, sähkökoekalastuksia sekä kalastuksenvalvontaa. Tehtyjen toimenpiteiden kokonaiskustannukset ovat yli 120.000 euroa, jonka lisäksi yhteistyöverkosto on toteuttanut omia toimenpiteitään, jotka eivät näy kokonaissummassa.

-Ensi vuodeksi on tulossa merkittäviä toimenpiteitä yhteistyöryhmän toimesta, joiden suunnittelu on täydessä käynnissä, Lieksan kaupunginjohtaja Määttänen valottaa.

Vuoden 2021 keskeisin toimenpide on Pankakosken kiinniottolaitteen toteuttaminen ja käyttöönotto sekä ensimmäisen vuoden operointi. Lisäksi vuonna 2021 jatketaan muita Lieksanjoen vaelluskalakantojen elvyttämiseen tähtääviä toimenpiteitä.

 

Lisätietoja:

Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja, p. 040 1044 001