Navigaatiovalikko

Ajankohtaiset uutiset

Ajankohtaiset uutiset

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksan Pankakoskella ja keskustassa paineviemäririkot

Lieksan Pankakoskella ja keskustassa paineviemäririkot

Korjaustyöt käyntiin ma 14.1.2019

Lieksan kaupungin vesihuoltoliikelaitos havaitsi pe 11.1.2019 paineviemärikon Lieksan Pankakosken alueella. Tarkempi rikkokohta sijaitsee Pankakosken pääpumppaamolta lähtevässä painelinjassa noin 60 m Lieksaan päin Hattuvaarantien varrella.

- Paineviemärikkokohdasta suotautuu jätevettä rantapenkan läpi Hangaspuroon ja edelleen Lieksan Jokeen. Paineviemärirunkolinja on noin 2,6 km pitkä ja linjan loppupäähän tulee jonkin verran jätevettä eli paineviemäri ei ole kokonaan rikki, tiedottaa Lieksan vesihuoltoliikelaitoksen vesihuoltopäällikkö Jari Kärkkäinen.

Viemäriverkoston mahdollista paineviemäririkkoa lähdettiin selvittämään viime viikon alussa, koska tammikuun alkupäivien jäteveden tulovirtaama Timitrantien puhdistamolla todettiin olevan ajoittain suhteellisen pieni verrattuna vesilaitoksen puhtaanveden pumppausmäärään. 

- Jätevedenpumppaamot toimivat normaalisti, joten mahdollinen paineviemäririkko joudutaan etsimään tutkimalla paineviemärilinjojen päätykaivoja sekä itse paineviemärilinjoja. Talvikelissä rikkoontuneesta paineputkesta ei nouse vettä maanpinnalle nopeasti ja lisäksi on lunta maassa, joten rikkokohdan löytyminen on haastavaa, kertoo vesihuoltopäällikkö Kärkkäinen,

Pankakosken paineviemäririkon paikallistumisesta on ilmoitettu eri viranomaisille, mm. ELY-keskukselle, heti perjantaina. Rikkokohdan korjaustyöt ovat käynnistyneet nyt maanantaiaamuna, kun paikalle on saatu tela-alusteinen kaivinkone.

Vesihuoltoliikelaitokselle tuli perjantai-iltana 11.1.2019 ilmoitus mahdollisesta putkirikosta Lieksan keskustan alueella Siltapuistossa. Ilmoituksen tarkistuksen perusteella todettiin, että tässä paikassa on myös paineviemärikko ja vesi nousee maanpinnalle. Rikkokohdasta ei pääse jätevettä Lieksanjokeen. Rikkokohdan korjaus aloitetaan maanantaina iltapäivällä, kunhan paikalle saadaan ensin tarvittavat tele- ja sähkökaapelinäytöt.

- Molemmat rikkoontuneet putket ovat muoviputkia. Rikkojen mahdollinen syy voi olla peräisin routaantuneesta maaperästä. Kun putket saadaan esiin, niin voidaan tarkastaa putkimateriaalin kuntoa. Poikkeuksellista on se, että rikkoja sattuu samanaikaisesti, Kärkkäinen kertoo.

 - Vesihuoltoliikelaitos pahoittelee tapahtuneita ja kiittää kuntalaisia aktiivisista havainnoista.

 

Lisätietoja:

Jari Kärkkäinen, vesihuoltopäällikkö, Lieksan kaupungin vesihuoltoliikelaitos, p. 04010 44850