Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksan kaupunki otti kantaa karhun metsästyskiintiöön ja poikkeuslupiin

Lieksan kaupunki otti kantaa karhun metsästyskiintiöön ja poikkeuslupiin

Lieksan kaupunki antoi kaupunginhallituksen päätöksellä 17.6.2024 oma-aloitteisen lausunnon Maa- ja metsätalousministeriön lausuntopyyntöihin, jotka koskevat metsästyslaissa säädetyistä poikkeusluvista annetun valtioneuvoston asetuksen 2 §, 4 § ja 5 §:n muuttamista sekä karhukiintiöasetusta metsästysvuodelle 2024–2025.

Lieksan kaupunki kannattaa asetukseen esitettyjä lisäyksiä, jotka ottavat poikkeuslupien harkintaprosessissa paremmin huomioon lajin kannan koon ja alueelliset ominaispiirteet. Lisäksi Lieksan kaupunki kannattaa poikkeusluvan myöntämistä kohdentamatta yksilöön, jos vahinkoa aiheuttavan yksilön tunnistaminen on mahdotonta.

Lieksan kaupunki kannattaa myös asetukseen esitettyä lisäystä, jossa karhua, sutta, ilvestä ja ahmaa koskevan poikkeusluvan kohdalla ei pidetä muuna tyydyttävänä ratkaisuna yksilön tai yksilöiden loukuttamista tai nukuttamista ja siirtämistä toisaalle. Muistiossa perusteltiin hyvin, että karhun loukuttaminen, nukuttaminen ja siirtäminen voi olla vaarallista ja yksilö hakeutuu siirtämisen jälkeen takaisin.

- Näillä muutoksilla ministeriö pyrkii sujuvoittamaan metsästyksen poikkeuslupien perusteiden harkintaa ja mahdollistamaan poikkeusluvan käytön tarpeen mukaisissa tilanteissa. Asetusluonnos on askel oikeaan suuntaan, mutta toivotaan että sen toimeenpano ei lähde takkuilemaan, kommentoi kaupunginjohtaja Pirre Seppänen.

Poikkeuslupaprosessin lisäksi kaupunki lausui karhujen metsästyskiintiömäärästä. Maa- ja metsätalousministeriö esittää karhujen kiintiöksi 224, mikä on 44 karhua enemmän kuin edellisellä kaudella. Kiintiö kasvaisi sen, mitä arvioidaan olevan myös kannan kasvu edelliseen mittaukseen nähden.

Lieksan kaupunki kannattaa myös ministeriön esitystä metsästyskiintiön kasvattamisesta. Lieksan kaupungin alueella on havaittu vuoden 2024 aikana, että karhukanta on kasvanut lupien vähyyden ja valitusprosessien aiheuttamana. Karhu hakeutuu myös useammin lähelle asutusta.

- Valtakunnallisesti on otettava tosissaan ne vaikutukset, mitkä näkyvät, kun esimerkiksi vuonna 2022 Pohjois-Karjalassa karhun metsästys estettiin. Nyt kanta on selvästi kasvanut, vaikka kanta ei ole ollut uhattuna aiemminkaan. Kannanhoidollisella metsästyksellä on aivan selvät turvallisuuteen liittyvät tavoitteet, kaupunginjohtaja Seppänen summaa.

 

Lisätietoja:

Pirre Seppänen, kaupunginjohtaja, Lieksan kaupunki

040 1044 001 / pirre.seppanen@lieksa.fi