Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksan kaupunki järjesti oman valmiusharjoituksen osana Joensuu2018 -harjoitusta

Lieksan kaupunki järjesti oman valmiusharjoituksen osana Joensuu2018 -harjoitusta

Lieksan kaupunki ja Pohjois-Karjalan pelastuslaitos järjestivät Lieksassa oman valmiusharjoituksen osana Joensuu2018-harjoitusta. Lieksan harjoituksessa simuloitiin tilannetta, jossa tapahtui kahden raskaan ajoneuvon liikenneonnettomuus kantatiellä Lieksanjoen sillalla. Onnettomuudessa tapahtui myös henkilövahinkoja. Pelastuslaitoksen rakentama onnettomuustilanne kehittyi vähitellen vakavammaksi mm. öljyvahingon ja onnettomuuden pitkittyneen keston myötä.

 

-Lieksan kaupungin näkökulmasta saimme erittäin hyvän käsityksen siitä, miten tällainen liikenneonnettomuus vaikuttaa eri toimintoihin ja mitä kaikkea meidän on siinä vaiheessa huomioitava, Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen taustoittaa. –Olemme käyneet läpi asiaa sekä kuntalaisten että kaupungin oman organisaatioiden toiminnan näkökulmasta ja tarkentaneet eri tahojen kanssa toimintamallia tällaisessa tilanteessa.

 

-Lieksan kantatien sillan osalta simuloitu onnettomuus on realistinen, ja sillan pois jääminen liikennöinnistä vaikuttaa välittömästi esimerkiksi kuntalaisten ja rahdin liikkumiseen, samoin kuin koulu- ja ruokakuljetuksiin, Määttänen kuvailee. Riskit kasvavat monella alalla huomattavasti.

 

Määttänen kertoo, että varasuunnitelmia joudutaan tekemään joka osa-alueille, ja siitä huolimatta kaupunki ei pysty ratkaisemaan kaikkia eteen tulevia ongelmia liikenteen ollessa poikki Lieksanjoen yli. Esimerkiksi teollisuuden osalta raskaan rekkaliikenteen organisointi kiertotietä on haastavaa. –Tämä vahvistaa edelleen käsitystämme, että tarvitsemme jatkossa ehdottomasti kaksi raskaillakin ajoneuvoilla liikennöitävää siltaa Lieksanjoen yli.

 

Lieksan palopäällikkö Mika Viertola taustoitti pelastuslaitoksen kannalta harjoitusta. –Valmiusharjoitus sujui itsessään hyvin ja kaupungin valmiusorganisaatio pystyi miettimään eri tapahtumien vaikutuksia eri kantilta hyvinkin laajasti, pelastuslaitokselta kiitellään. –On huomattava, että tällainen tilanne voi olla hyvinkin nopeasti esillä, sillä yhdenkin suuremman ajoneuvon kaatuminen tai kahden ajoneuvon törmäys kantatien sillalla aiheuttaa välittömästi kantatien sulkemisen ja liikenteen estymisen.

 

Palopäällikkö Mika Viertola muistuttaa, että tällaisen onnettomuuden sattuessa pelastustoimen resurssit on sidottu hyvin pitkälle onnettomuuden hoitoon. –Tämä tarkoittaa väistämättä vasteaikojen pidentymistä päällekkäisten hälytystehtävien osalta, millä voi olla suora vaikutus myös henkilöturvallisuuteen.

 

 

Lisätietoja:

Lieksan kaupunki, Jarkko Määttänen, p. 04010 44001

Pohjois-Karjalan pelastuslaitos, Mika Viertola, p. 0400 174 076