Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksan kaupungin vuoden 2022 taidepalkinto Kolin Kotiseutuyhdistykselle

Lieksan kaupungin vuoden 2022 taidepalkinto Kolin Kotiseutuyhdistykselle

Lieksan kaupungin vuoden 2022 taidepalkinto myönnettiin Kolin Kotiseutuyhdistys ry:lle kylähistorian kokoamisesta ja perinnetapahtumien järjestämisestä.

Asiasta päätti kokouksessaan 29.11. Lieksan hyvinvointilautakunta.

Taidepalkinto on 1.000,00 euroa ja lisäksi siihen kuuluu kunniakirja.

Palkinto luovutetaan itsenäisyyspäivän juhlassa Lieksan kulttuurikeskuksessa 6.12.2022 klo 14.00.

 

Palkintoperusteluissaan hyvinvointilautakunta toteaa:

Vahva kotiseututyö ja kotiseudun arvostus ovat keskeinen osa kolilaisuutta. Tämän osoittaa hyvin Kolin Kotiseutuyhdistys ry:n suuri jäsenmäärä ja monimuotoinen toiminta.

Kolin Kotiseutuyhdistys on toteuttanut vuosikymmeniä kestäneen laajan perinteenkeruuprojektin haastattelemalla kyläläisiä ja kokoamalla historiatietoa. Satoa on hyödynnetty kahden kylähistorian laadinnassa. Kotiseutuyhdistyksen kustantama kylähistorian ensimmäinen osa ”Elämää kansallismaisemassa – Koli kautta aikojen” ilmestyi 2015 ja toinen osa ”Tarinoita Kolilta” julkaistaan joulukuussa 2022.

Kotiseutuyhdistys ylläpitää Ryynäsen kiinteistössä kesäisin avoinna olevaa kotiseutumuseota, jossa esitellään esinein ja kuvin kylän perinteistä elämänmenoa. Museon aineistoon sisältyy laaja Einar A. Saarelaisen valokuvakokoelma. Museossa on viime vuosina vieraillut 600−850 kävijää. Yhdistys järjestää myös opastettuja historiakierroksia ja eMuseon digitaalinen näyttely ohjaa kiinnostuneet kylän perinnekohteisiin.

Yhdistys on aktiivinen Kolin perinnetapahtumien järjestämisessä. Kesän heinätapahtuma ja iltamat sekä syksyinen sadonkorjuujuhla ja kirkkokonsertti järjestetään vuosittain. Yhteistyössä muiden kolilaisten yhteisöjen kanssa järjestettävä sadonkorjuujuhla kokoaa Seurojentalolle ruispuuron ja savumuikkujen ääreen satamäärin kolilaisia, loma-asukkaita ja matkailijoita.

Kesäisin kotiseutuyhdistys on hoitanut eläimiä Ollilan perinnetilalla yhteistyössä Metsähallituksen kanssa.

 

Kulttuuriterveisin

Asko Saarelainen, kansalaisopiston rehtori