Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksan kaupungin ruokahuolto ottaa vastuullisia ympäristöaskeleita kestävän kehityksen tiellä

Lieksan kaupungin ruokahuolto ottaa vastuullisia ympäristöaskeleita kestävän kehityksen tiellä

Lieksan kaupungin ruokahuollon vuoden 2019 yhtenä tavoitteena on syventää osaamista ympäristöasioissa. Työkaluksi osaamisen kehittämiseen on otettu käyttöön Ympäristöosaaja –koulutus, jonka ruokahuollon työntekijät suorittavat verkko-opintoina. Ympäristöosaava ammattilainen osaa ottaa huomioon työskentelyssään ympäristöön kohdistuvat vaikutukset sekä kehittää toimintaansa entistä ekologisempaan suuntaan. Tällä hetkellä Ympäristöosaaja –koulutuksen on suorittanut kolme ruokahuollon ammattilaista.

 

Ruokahuollon päällikkö Mervi Liiten kertoo, että Lieksan kaupungin ruokahuollossa ympäristövaikutuksiin kiinnitetään huomiota erityisesti raaka-ainevalinnoissa. Ruokahuollossa käytettävät juurekset ja perunat ostetaan lähituottajilta, samoin kaloissa suositaan lähituottajaa ja naudanlihan sijasta suositaan kanan- ja sianlihaa. Lähituottajia suosimalla mm. kuljetusmatkat pienenevät ja sitä kautta myös ympäristölle liikenteestä syntyvät päästöt ovat pienempiä. Riisin tilalla suositaan mahdollisimman paljon kotimaista ohraa, jonka ympäristövaikutukset riisiin verrattuna ovat kolme kertaa pienemmät.

 

Pakkauskoot ovat myös yksi olennainen osa kestävän kehityksen valintoja, jos tätä tarkastellaan esimerkiksi 100 litran maitoerässä; on merkittävä ero kymmenellä 10 litran laatikolla ja sadalla yhden litran maitotölkillä. Pakkauskokojen valintojen kautta säästetään mm. työaikaa, varastotiloja, energiaa, jätteiden määrää ja vaikutuksia sillä on myös kuljetuksiin ja rekkojen kylmätilojen tarpeeseen, Liiten sanoo.

 

Ympäristövastuullisella toiminnalla pystytään vastaamaan asiakkaiden vaatimuksiin ja lisäksi ympäristöosaamisen kehittäminen on kannattavaa myös taloudellisesti. Energian, raaka-aineiden ja työvälineiden käyttäminen tarkoituksenmukaisesti tuo säästöjä. Ympäristölle suotuisat hankinnat, esimerkiksi energiatehokkaat laitteet tai laadukkaat ja kestävät työvälineet saattavat maksaa hankintahetkellä enemmän, mutta maksavat usein hintansa säästöinä muutaman vuoden kuluessa.

 

Ympäristön huomioimista ja vastuullisia valintoja vahvistetaan kaupungin ruokahuollossa myös viikolla 9 käynnissä olevalla Vilkas – tiedä, mitä syöt –viikossa. Lisäksi koulujen ruokaloissa on ohjeistettu ruokailijoita vastuulliseen ruuan annosteluun ”ota vain se, mitä syöt” –periaatteella ja kerrottu konkreettisilla esimerkeillä, minkä verran biojätettä on kertynyt ja miten jätteeseen mennyt ruoka olisi voitu järkevästi hyödyntää.

 

 

 

Lisätietoja:

 

Mervi Liiten, ruokahuoltopäällikkö

mervi.liiten@lieksa.fi

p.040 1044 015