Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksan kaupungin ensimmäistä osavuosiraporttia leimaa talouden epävarmuus

Lieksan kaupungin ensimmäistä osavuosiraporttia leimaa talouden epävarmuus

Lieksan kaupunginhallituksen kokous käsittelee maanantaina kaupungin ensimmäistä osavuosiraporttia.

 

Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen kertoo, että hän ei muista aikaa, jolloin tulevien aikojen taloudellinen ja toiminnallinen epävarmuus olisi ollut näin suurta. -Koronan vaikutuksia jo tälle vuodelle, mutta erityisesti tuleville vuosille ei voi vielä mitenkään arvioida, ja se tuo talouden ja toiminnan ennustamiseen lisää haastetta muutoinkin jo kohtalaisen vaikeassa tilanteessa.

Lieksan kaupungin verotulokertymä näyttää jäävän toukokuun ennusteen mukaan 2,75 miljoonaa euroa talousarviota pienemmäksi. -Verotulokertymä voi muuttua loppuvuoden aikana huomattavastikin huonommaksi, jos esimerkiksi Suomeen tulee toinen korona-aalto tai vienti- ja palvelutuotanto ei lähde vetämään entiseen tapaan, Määttänen sanoo.

Verotulojen notkahduksesta huolimatta kuluvan vuoden osalta Lieksan kaupunki on pääsemässä tämän hetken tiedoilla kohtalaiseen hyvään tulokseen. -Tähän on osaltaan vaikuttamassa yksiköissä jo suunnitellut sopeuttamistoimet, mutta erityisesti koronan vuoksi kunnille suunnattu lisämääräraha valtionosuustuloihin, kaupunginjohtaja taustoittaa. -Toki noin miljoona tälle vuodella maksettavia lisävaltionosuuksia tulee maksaa ensi vuonna korkojen kera pois, mikä puolestaan heikentää vastaavalla summalla ensi vuodelle jo muutoinkin alijäämäiseksi budjetoitua tulosta.

Verotulojen heikon ennustettavuuden lisäksi epävarmuutta aiheuttaa muun muassa työllisyyden hoidon kohonneet kustannukset. -Kevään poikkeustilanne vaikutti siihen, että jouduimme ajamaan omia toimintojamme työllisyyspalveluissa valtiovallan päätöksillä alas, millä oli välitön vaikutus työmarkkinatuen kuntaosuuksien kasvuun. -Työttömien määrän lisääntymisessä näkyy myös alueen yrityksissä tehdyt lomautukset, ja toivomme, että tilanne kaikin puolin normalisoituisi vähitellen.

Kaupungille yhden huolenaiheen antaa myös Siun soten maksuosuuksien mahdollinen kasvu. -Emme voi olla varautumatta siihen, että Siun soten maksuosuuksien lisääntymiseen tulee varmasti painetta koronatilanteen hoidonkin myötä, Määttänen pohtii. -Yleisesti Suomen talouden alavireen on ennustettu jatkuvan useita vuosia, joten kaiken kaikkiaan kunnat ovat kovin haasteellisten vuosien edessä.

Vaikka kaupunki on toiminnallisesti ja taloudellisesti suurten haasteiden edessä, löytää kaupunginjohtaja tilanteesta myös positiivisia puolia. -Lieksassa on onneksi vireillä useita eri yritysten ja kaupungin investointeja, jotka luovat uskoa tulevaan, ja vahvistavat osaltaan aluetalouttamme, Määttänen summaa. -Tärkeää on, että saisimme kehitettyä kaupungin elinkeinorakennetta edelleen eteenpäin ja vahvistettua entisestään päätoimialojamme ja kannattavia yrityksiämme.

 

Lisätietoja:

Jarkko Määttänen, kaupunginjohtaja

p. 040 1044 001

 

Johanna Tähkiö, hallintojohtaja

p. 040 1044 020