Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Lieksan bioöljyjalostamolla iskettiin kuokka maahan

Lieksan bioöljyjalostamolla iskettiin kuokka maahan

Myös henkilöstön rekrytointi käynnistyy tuotantopäällikön haulla.

 

Green Fuel Nordic Oy:n bioöljyntuotantolaitoksen pohjatyöt alkoivat Lieksan Kevätniemessä maanantaina 9.9.2019. Jouluun mennessä alueella tehdään tuotantolaitoksen ensimmäisen vaiheen vaatimat maansiirtotyöt, minkä jälkeen työt keskeytetään ja ne jatkuvat jälleen keväällä.

 

Itse teknologia on tilattu jo aiemmin Hollannista, josta laitos matkustaa Suomeen moduuleina kesän 2020 aikana vesiteitse. 25 metrin korkeuteen nousevan tuotantolaitoksen pystytys vie moduulirakenteen ansiosta ainoastaan joitain viikkoja. Kaupallinen toiminta pääsee suunnitelmien mukaan alkamaan testivaiheen jälkeen loppuvuonna 2020.

 

“Kävimme viime viikolla paikan päällä Hollannissa ja GFN:n tuotantolaitoksen valmistaminen alkaa siellä nyt. Laitos kasataan valmiiksi tehtaalla, koekäytetään ja puretaan sitten siirtoa varten”, valottaa Green Fuel Nordic Oy:n toimitusjohtaja Timo Saarelainen.

 

Saarelaisen mukaan hanke etenee aikataulun mukaan, ja myös henkilöstön rekrytointi voidaan aloittaa suunnitellusti. Ensimmäisenä laitokselle haetaan operatiivisesta toiminnasta vastaavaa tuotantopäällikköä, ja tämä paikka tulee julkiseen hakuun heti lokakuussa.

 

Keväällä aloitetaan tuotantohenkilöstön haku. Tuotantohenkilöstö koulutetaan tehtäviinsä räätälöidysti yhteistyössä työvoimaviranomaisten kanssa, ja osa heistä saa koulutusta myös Hollannissa.

 

Ensimmäisessä vaiheessa bioöljyjalostomo työllistää suoraan noin 20 henkilöä tuotantolaitoksella ja tämän lisäksi huomattavan määrän raaka-aineen hankinnassa. Välilliset työpaikat mukaan lukien laitos työllistää noin sata henkilöä.

 

“Lisää työpaikkoja syntyy koko ajan”

 

Green Fuel Nordic Oy:n biojalostamoinvestoinnin ensimmäinen vaihe on arvoltaan noin 25 miljoonaa euroa. Jatkossa tavoitteena on rakentaa asteittain useita lisätuotantoyksiköitä, jolloin yhteenlaskettujen työvoimavaikutusten uskotaan nousevan useisiin satoihin työpaikkoihin.

“Bioteollisuuden ympärille on syntynyt merkittävästi työpaikkoja ja lisää syntyy koko ajan”, iloitsee Lieksan kaupunginjohtaja Jarkko Määttänen.

 

Lieksan kaupunki on investoinut bioteollisuusalueen kehittämiseen osin EU-hankerahoituksella noin 3 miljoonaa euroa. Kaupunki asfaltoi kesän aikana bioterminaalialueen, jossa aloittaa syyskuussa uusi operaattori. Lisäksi kaupunki on rakentanut alueelle uuden Talttatien. Teollisuussivuraiteen suunnitelmaa Lieksan Kehitys Oy päivittää parasta aikaa.

 

“Ensimmäiset suunnitelmat Lieksan kaupungin kanssa tehtiin jo vuonna 2015, ja sovitut asiat ovat toteutuneet viimeisen päälle”, Timo Saarelainen kiittelee.

 

Tuotanto myyty 80-prosenttisesti

 

Green Fuel Nordic Oy:n Kevätniemen tuotantolaitoksessa kyseessä on uusi toimintamalli, jossa tuotantoyksikön lähialueilta saatava uusiutuva metsäpohjainen raaka-aine jalostetaan laadukkaaksi bioöljyksi. Pyrolyysimenetelmällä toimiva tuotantolaitos käyttää raaka-aineena metsäteollisuuden sivuvirtoja - mm. sahanpurua sahoilta ja latvusrankoja - jotka muuten olisivat ongelmajätettä. Myös ensiharvennuksilta tulevat puut ovat optimaalista raaka-ainepohjaa.

 

Bioöljyä voidaan käyttää lämmitys- ja liikennepolttoaineena kevyen polttoöljyn sijaan sekä esimerkiksi kemianteollisuuden ja muovin raaka-aineena. Lieksan bioöljyntuotantolaitoksen raaka-aineena käyttämä biomassa on 100-prosenttisesti uusiutuvaa ja täysin hiilineutraalia.

 

Tuotantolaitokselle syötetty raaka-aine toimii osaksi myös tuotantoprosessin energianlähteenä, joten sähkön lisäksi ei tarvita muuta energiaa normaalitoiminnan aikana.

 

Kysyntää bioöljylle on, ja ensimmäisen vaiheen tuotanto (24 tuhatta tonnia vuodessa) on myyty toimitusjohtaja Timo Saarelaisen mukaan jo nyt 80-prosenttisesti.

 

Lisätietoja:

 

Timo Saarelainen 040 7076640

Matti Virtaala 050 550 7313

Kyösti Kakkonen 050 65222

Arto Hartikainen 050 387 1800

Jarkko Määttänen 040 104 4001

Susanna Saastamoinen (Lieksan Kehitys Oy) 040 104 4009