Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Lapsi- ja perheasiainneuvosto tuo moniäänisyyttä päätöksentekoon – ”Ihanteellisessa maailmassa perhekeskusajattelu laajenisi”

Lapsi- ja perheasiainneuvosto tuo moniäänisyyttä päätöksentekoon – ”Ihanteellisessa maailmassa perhekeskusajattelu laajenisi”

 

Pohjois-Karjalan hyvinvointialueen toimielimet ovat järjestäytyneet pitkin kulunutta kevättä. Rivit on saatu suoriksi myös lapsi- ja perheasiainneuvostossa, joka on aivan uudenlainen toimija päätöksentekokoneistossa. Neuvoston perustehtävä on olla viestinviejänä ja -tuojana lapsiin ja perheisiin liittyvissä asioissa, neuvoston puheenjohtaja Juha Ryynänen Lieksasta kiteyttää.

Toimielimessä on kolmetoista jäsentä, yksi jokaisesta kunnasta, sekä viiden henkilön edustus perhekeskusverkostosta. Perhekeskus on se taho, joka tuo perheiden tarvitsemia palveluja helpommin saataville ja vahvistaa lasten ja perheiden parissa työskentelevien tahojen yhteistyötä.Lapsi- ja perheasiain neuvoston toiminta on vielä alussa, se muotoutuu ajan kanssa. Nyt olemme järjestäytyneet ja kesäkuussa pidimme suunnittelukokouksen. Sen voi sanoa jo nyt, että lapsiin ja perheisiin liittyvien asioiden ääni kantaa paremmin päättäjien suuntaan neuvoston myötä, Ryynänen kertoo.

Ihanteellisessa maailmassa perhekeskusajattelu laajenisi ja syvenisi hyvinvointialueen myötä entisestään, hän jatkaa.

Tiedon puutteesta se ei ainakaan jää kiinni, sillä lapsi- ja perheasianneuvoston edustaja saa olla hyvinvointialueen muiden vaikuttamistoimielinten kokouksissa puhe- ja läsnäolo-oikeudella.

Hyvinvointialueen hallintosäännössä lapsi- ja perheasiainneuvoston kontolle on kirjattu kuusi tehtävää. Se vaikuttaa hyvinvointialueen toiminnan suunnitteluun, valmisteluun, toteuttamiseen ja seurantaan asioissa, joilla on merkitystä lasten ja perheiden tarvitsemien palveluiden kannalta,
Neuvosto myös edistää lapsiperheiden osallistumis-, vaikuttamis- ja toimintamahdollisuuksia maakunnassa, edistää toimijoiden välistä yhteistyötä lasten ja lapsiperheiden hyvinvointiin liittyvissä kysymyksissä ja seuraa, arvioi, antaa lausuntoja ja tekee aloitteita.
Lisäksi neuvosto tulee hallintosäännön mukaisesti ottaa mukaan osallistumisen ja kuulemisen kehittämiseen hyvinvointialueella.
Neuvosto myös kuulee asiantuntijoita ja voi hankkia muun tarpeelliseksi katsomansa selvityksen käsiteltävänä olevaan asiaan.

Ensimmäisessä kokouksessa meille esiteltiin hyvinvointialuestrategiaa, johon saimme kommentointimahdollisuuden. Kokous oli oikein hyvänoloinen, ja tuntui, että olemme kaikki samalla asialla edistämässä lasten ja perheiden asemaa, kannuksensa kasvatusalalta sekä varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen hallinnosta hankkinut Ryynänen iloitsee.

 

Alkuperäinen tiedote Siun soten verkkosivuilla.