Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Laaja koronavirusrypäs Lieksassa – välitön maskisuositus voimaan kaupungin alueella (23.9.2020)

Laaja koronavirusrypäs Lieksassa – välitön maskisuositus voimaan kaupungin alueella (23.9.2020)

Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Tiedote. Julkaistu: 23.09.2020, 10:05
Siun sote – Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä

Lieksassa Pohjois-Karjalassa on todettu eilisillan aikana kahdeksan uutta koronavirustartuntaa. Tiedossa olevia altistuneita on useita kymmeniä. Jäljitystyö on kesken, joten tartuntojen sekä altistuneiden määrät voivat muuttua jäljitystyön edetessä.

Siun soten suosittelee Lieksan kaupungin alueella kasvomaskien käyttöä kaikissa julkisissa paikoissa ja tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen ei ole mahdollista. Kasvomaskisuositus koskee yli 15-vuotiaita kansalaisia. Lisäksi Lieksan alueella kaikki yli 50 hengen kokoontumiset kielletään. Nämä tiukemmat varotoimet Lieksan alueella tulevat voimaan välittömästi ja ne ovat voimassa viikon ajan, jonka jälkeen tilannetta tarkastellaan uudestaan. Siun sote, Lieksan kaupunki sekä sahan johto tekevät tiivistä yhteistyötä tartuntojen rajoittamiseksi.

Tartuntojen jäljille päästiin maanantaina 21.9. Lieksassa varmistuneen koronavirustartunnan kautta. Altistumiset ja tartuntojen jäljitystyö keskittyvät tällä hetkellä Binderholz Nordic Oy:n Lieksan sahalle. Yhteisymmärryksessä Siun soten tartuntatautivastaavien kanssa on sahan toimintaa alettu ajamaan alas.

Siun sote on suoraan yhteydessä altistuneisiin. Oi­reet­to­mat al­tis­tu­neet määrätään tar­tun­ta­tau­ti­lain mu­kai­seen ko­ti­ka­ran­tee­niin ja oi­rei­set al­tis­tu­neet ohjataan ko­ro­na­vi­rus­tes­tiin.

Hengitystieoireita potevien henkilöiden on syytä ottaa yhteyttä terveydenhuoltoon lievissäkin oireissa. Sairaana ei pidä mennä töihin eikä kouluun, vaan hakeutua koronavirustestiin ja pysyä kotona, kunnes testitulokset ovat tulleet.

Lieksan kaupungin valmiusryhmä kokoontuu keskiviikon aikana käsittelemään tilannetta ja sen edellyttämiä toimenpiteitä. Valmiusryhmä tiedottaa toimenpiteistä kokoontumisen jälkeen. Siun sote tiedottaa tartuntatilanteesta seuraavan kerran torstaina 24.9. klo 12 mennessä.

Kasvomaskien jakelu Lieksassa

Lähtökohtaisesti jokainen alueen asukas on itse vastuussa omasta kasvomaskin käytöstään ja vastaa kasvomaskin hankkimisesta ja siitä aiheutuvista kuluista. Henkilön taloudellinen tilanne ei kuitenkaan saa olla esteenä suosituksen noudattamiselle. Siun sote järjestämä kasvomaskien jakelu vähävaraisille Lieksassa on osoitteessa Urheilukatu 3 A (poliisitalo), 81700 Lieksa. Jakelupiste on avoinna maanantaista perjantaihin klo 9.00–12.00.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan

Koronaviruksen aiheuttaman taudin oireita ovat tämänhetkisen tiedon mukaan muun muassa kuume, kurkkukipu, yskä ja hengenahdistus. Tautiin voi liittyä myös lihaskipuja, väsymystä, nuhaa, pahoinvointia ja ripulia sekä maku- ja hajuaistin menettämistä.

Jos epäilet saaneesi koronavirustartunnan, kannattaa aloittaa tekemällä Omaolo-oirearvio netissä: www.omaolo.fi. Voit myös soittaa omalle terveysasemalle tai Päivystysapuun 116117. Paikan päälle Siun soten terveysasemalle tai päivystykseen ei pidä saapua soittamatta ensin.

Toimintaohjeet löytyvät Siun soten verkkosivuilta www.siunsote.fi/korona