Navigaatiovalikko

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Lieksan kaupungin uutiset ja tiedotteet

Sisältöjulkaisija

angle-left Koronarajoitukset vaikuttivat elintarvikkeiden käytön määrään Lieksan kaupungin ruokahuollossa

Koronarajoitukset vaikuttivat elintarvikkeiden käytön määrään Lieksan kaupungin ruokahuollossa

Lieksan kaupungin ruokahuollossa elintarvikeostojen euromäärä väheni viime vuonna noin 25 000 eurolla edellisvuoteen verrattuna. -Lukiolaiset siirtyivät ensin Riverian tiloihin, ja ruokailun tuotti silloin Riverian ruokahuolto. Lisäksi kulutuksen vähenemiseen vaikutti koronapandemian vuoksi tehty koulujen kiinni laittaminen, jonka aikana emme ostaneet elintarvikkeita normaaleita kanavia vaan annoimme päivittäisen aterian arvon lahjakortin muodossa, käytettäväksi paikallisliikkeisiin, kertoo kulutusmuutoksista Lieksan kaupungin ruokahuoltopäällikkö Mervi Liiten. Elintarvikkeiden kulutusta on seurattu Lieksan ruokahuollossa vuodesta 2017 asti.

Kolme suurinta toimittajaa Lieksan kaupungin elintarvikehankinnoissa ovat Kesko Oyj 43 prosentin osuudella, toisena Valio Oy 16 %:n osuudella ja kolmantena onkin paikallinen toimija Puhakan juureskuorimo Ahveniselta 11 %:n osuudella.

Vuonna 2020 paikallisten toimijoiden osuus pieneni vuoden 2019 29,4 % lukemista 23,2 % osuuteen. -Myös tässä luvussa tulee huomioida koronan vaikutus niin kuin edellä mainittiin. Paikallisista suurimpana on jo edellä mainittu Puhakan juureskuorimo, jolta tulevat perunat, juurekset, salaatit sekä raasteet tuotantoomme ja sitä kautta asiakkaidemme lautasille. Kalaa ostamme Arvo Kokkonen Oy:ltä, jolle Nurmeksen kala Oy myytiin. Lisäksi molempien paikallisleipomoiden, Lieksan Leipomon ja Porokylän leipomon, tuotteet kuuluvat sopimustemme piiriin, Liiten taustoittaa ruuan toimittajien jakaumaa.

Leipomotuotteiden kilpailutus on parhaillaan valmistelussa, ja Mervi Liiten kuulunut työryhmään, jossa pyritään varmistamaan, että myös paikallisleipomot pystyvät ottamaan osaa tarjouskilpailuun. Lisäksi kilpailutuksessa otetaan huomioon tuotteille ravitsemissuosituksissa määritellyt rajat, kuten kuitu ja suola. 

Luomun käyttö Lieksan kouluissa on kasvanut, kun maitotaloustuotteiden käytössä siirryttiin käyttämään luomumaitoa ja piimää vuoden 2020 helmikuussa. Myös muita tuotteita käytetään luomuna mahdollisuuksien mukaan. -Tavoitteena oli nostaa luomun käyttöä valtioneuvoston suositusten tasolle, joka oli kaikista tuotteista 10 % vuonna 2015 ja vuonna 2020 jopa 20 %. Meidän osuutemme nosto, jossa on maitotuotteiden lisäksi puuroviljoja ja hedelmiä ei yltänyt kuin 4,53 %. Mutta tässä yhteydessä on hyvä todeta, ettei myöskään luomutuotteiden viljelymäärät ole nousseet odotetulle tasolle, ruokahuoltopäällikkö Liiten summaa luomutuotteiden käyttöä.

Maitotaloustuotteissa luomun osuus on lähes neljäsosa. -Pidämme ruokahuollossa tärkeänä kriteerinä jo kilpailutusvaiheessa tuotantoeläinten hyvinvointia, joka luomutuotteissa otetaan huomioon. Luomuehdot edellyttävät muun muassa, että yli 3 kk ikäiset luomunaudat saavat laiduntaa kesä-syyskyyn välisenä aikana päivittäin. Jatkamme luomutuotteiden käyttöä ja toivomme, että esimerkiksi käynnistyvässä leipomotuotteiden kilpailutuksessa saisimme lisäluomutuotteen, vaikka luomuleivän muodossa, Liiten kuvailee tulevaisuuden tavoitteita luomun saralla.

 

 

Lisätietoja:

Mervi Liiten, ruokahuoltopäällikkö

mervi.liiten@lieksa.fi / 040 1044 015